logomamaninjashop

Харви Уейнстейн по български

Автор: Дани Рангелова

Историята с американския продуцент и носител на четири "Оскара" Харви Уейнстейн, упражнявал сексуален тормоз години наред върху млади жени в киноиндустрията на Холивуд, заля мрежата като опустошително цунами и предизвика след себе си милиони коментари. Защото всички обичаме, когато от някое лустросано, недостижимо за много от нас място, изневиделица изскочи нечия кирлива риза, а когато става въпрос за меката на киното, тогава бързо вадим пуканките и изчитаме всичко по темата. 

Вече знаем фактите, благодарение на разследването на "Ню Йорк Таймс", публикувано в началото на този месец: Харви Уейнстейн - един от най-влиятелните мъже в киноиндустрията, създател на филмовите компании "Miramax", и "The Weinstein Copmany" и продуцент на филми като "Влюбеният Шекспир", "Секс, лъжи и видео" и "Криминале" е подлагал на сексуален тормоз в продължение на 30 години жени от филмовата индустрия на Холивуд. Жертвите му са асистентки, модели, служителки и разбира се актриси, които искат да се доберат до заветния Оскар. Според публикацията в "Ню Йорк Таймс" между 1990 и 2015 година холивудският продуцент е постигнал извън съдебни споразумения с поне осем жени. 

Последваха признания на звезди като Гуинет Полтроу, която разказа, че на 22 годишна възраст Харви я поканил в хотелската си стая, за да му направи масаж, а Анджелина Джоли сподели, че категорично отказвала да работи с него, защото била "тормозена" от продуцента в началото на 90те. В момента единственият журналист, пред когото се очаква Уейнстейн да проговори е Опра Уинфри. 

Сред цялата истерия от факти, изявления и коментари около случая "Харви Уейнстейн", обаче един въпрос остана незададен - как се случват подобни истории у нас, кой е еквивалентът на мастития холивудски продуцент в България и защо тук рядко попадаме на такива разкрития? Лично аз си спомням само една история, която излезе в новините през август за младо момиче - футболна съдийка от Монтана, която обвини председателя на БФС в града, че й изпращал нецензурни съобщения по телефона. Темата приключи много бързо, защото вероятно у нас за такива неща никой не наказва, а безнаказаните винаги продължават. 

Има ли изобщо някой, който се съмнява, че такива хора съществуват много по-близо до нас, отколкото предполагаме, има ли жена, на която не й се е случвало да получава намеци за сексуален контакт на работното място от по-висшестоящ, има ли младо момиче, на което не му е обещавано нещо в замяна на една вечеря /като за начало/?

Тук рязко излизам от темата за кино индустрията и мръсните й тайни, защото това е проблем много по-голям от ищаха на дебел, богат чичко към млади девойки. Проблемът е, че такива хора особено у нас се чувстват защитени, те знаят, че тяхната дума винаги ще натежи повече, а влиятелните им приятели са готови да покрият всяка мръсна тайна. Харви Уейнстейн е навсякъде около нас - той диша, живее, работи, жъне своите успехи и често триумфира по медиите като готин тип, постигнал всичко сам "само с тия две ръце". Не е задължително българският Харви Уейнстейн да е свързан с развлекателната ни индустрия /макар че най-често е от там/ дори да притежава лъскав офис или скъпа кола, достатъчно е да има малко власт, за да може да наема млади жени на работа. Квалификацията и опитът обикновено нямат никакво значение, защото Харви Уейнстейн "ще ви обучи", на него опитни, знаещи и  можещи жени не са му нужни. А докато ви обучава, вие ще си мълчите, защото ви е даден "шанс за развитие" и дори за миг да допуснете в главата си еретичната мисъл да разкажете какво се случва в офиса ви, веднага ще си кажете "Та кой ли ще повярва на мен?".

В началото всичко ще е много невинно - ще започне с комплименти към вас и неволни докосвания, когато сте насаме. Все по-често ще ви се налага да оставате след работа по негова "молба", защото има нещо супер спешно, изникнало в последния момент. През уикендите, разбира се изневиделица ще се обади клиент, което автоматично ще ви изстреля в офиса, за да помогнете в организирането на допълнителната работа. Много бързо след това той ще свали картите си, защото хора като Харви Уейнстейн не чакат, те получават всичко веднага, щом го поискат. И когато намеренията му станат ясни вие ще имате своя избор - да си тръгнете с 200 километра от леговището на хищника или да останете, защото работата ви е нужна - точно сега.

Всички ние познаваме момичета, направили втория избор. Ако трябва да съм честна, не само ги познаваме, но и много често те се оказват наши приятелки - приели са, че това е нещо, през което трябва да минат, защото иначе не става. Защото по другия начин е не просто трудно, а понякога невъзможно. Причините им са различни - желание за бързо развитие в кариерата, запознанство с влиятелни приятели или необходимостта от допълнителните бонуси, които вървят с направените компромиси. 

Проблемът не е, че Харви Уейнстейн съществува, неговото присъствие е гарантирано, докато на света има млади, красиви жени с големи амбиции. По-скоро проблемът е, че ние все още робуваме на вярвания, че за тези неща трябва да се мълчи и че колкото по-известен, силен и могъщ е "Харви Уейнстейн", толкова по-невъзможно е да разкажеш истината за него. 

**************

Вижте още: 

Всички, които не са феминисти, са сексисти

Последно променена в Неделя, 22 Октомври 2017 10:50

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам