logomamaninjashop

Сексуалното възпитание по света и у нас


Вариантите на сексуална просвета по света са наистина многообразни – от християнски проповеди за вредата от секса в някои северноамерикански щати, до ранното полово образование в Швеция и Холандия. Можем да се запитаме и къде сме ние, но тъй като отговорът е известен, да погледнем най-напред към любопитните инициативи за сексуално ограмотяване в чужбина.


САЩ – шоу програми и християнски гастроли

През 2015 година, по време на вечерното си шоу Last Week Tonight, водещият Джон Оливър поставя темата за сексуалното възпитание в САЩ и коментира какво не е наред с него. До този момент програмите по полово възпитание са задължителни в 22-а от общо 50 американски щата. Само в 13 от тях има изрично изискване фактите, цитирани в тези часове да са достоверни от медицинска гледна точка (каквото и да означава това).

В същото време, в някои части на страната са много популярни лекторите от различни християнски организации. Особено известна е Пам Стензъл, която по време на „беседите“ си откровено крещи срещу учениците, че няма никаква нужда от сексуално образование. Макар да има известна доза прагматизъм в някои от възгледите й, прави впечатление, че риториката й е изградена изключително върху отговорностите на жената и нейната девственост. Призовава момичетата да пазят своята непорочност непокътната, докато се омъжат, и да не предизвикват съдбата с подранили контакти. Вероятно Пам разчита на два ефекта от проповедите си – една част от публиката доброволно да се откаже от предбрачния секс, а другата изобщо да не помисля за подобно общуване доживот.

546d49ae5fa9b.image
В друга популярна разновидност на тези лекции в САЩ, момичетата, които са имали сексуални връзки с няколко партньора са сравнявани с „многократно използвана четка за зъби или дъвка“. За момчетата и техния полов живот нищо не се споменава. В  подобна стилистика са изградени речите на проповедничката – Шели Донахю, която гастролира в училищата из страната с тренинги за въздържание. Една от любимите метафори на Шели е лентата скоч. Лекторката залепя лентата на ръката на момче и нагледно демонстрира как тя губи първоначалните си качества, когато се лепи от един на друг многократно.

Това, разбира се са куриози, но има и учители, които наистина се стремят да бъдат полезни на децата. На тях обаче им пречат ненормалните условия за работа. В Мисисипи например, учителят е задължен да проведе час за контрацептивите, но да се прави демонстрация с истински презерватив е забранено със закон. Затова местният преподавател Санфорд Джонсън излиза от положение с помощта на собствения си крак и чорап. Ако на някого това му се струва прекалено, може би трябва да споменем, че една трета от децата в Мисисипи са родени от тийнейджърки. В този щат за сексуално възпитание се заговаря едва в последните години, а продажбата на презервативи на непълнолетни е забранена.


johnson sanford 0


Европа – безплатни контрацептиви и задължителни уроци по полова култура в детската градина


Швеция и Холандия са двете страни, в които има единна държавна концепция за задължително сексуално образование.

Швеция е родината на половото ограмотяване, което става задължителен учебен предмет още през 1955 година. Но първите уроци са факт още в началото на миналия век в девическите училища в Стокхолм. Шведската асоциация за сексуално образование (RFSU) е основана през 1933 година по инициатива на Елиз Отис-Йенсен.
Днес сексуалното образование е част от дискусиите по различни социални и етични теми: последствията от злоупотребата с алкохол и наркотици, натискът на връстниците и нормите на половете. Програмата е гъвкава и отворена – няма задължителен брой часове по този предмет, училищата имат правото да решават това. Ежегодните проучвания сред младите хора на възраст 15-25 години показва, че основната информация за сексуалния живот, контрацепцията и венерическите заболявания те са получили точно в училище.

590

През 1965 година в Швеция е издадена книгата на психолога Мадж-Брит Бергстрьом за сексуалното възпитание, предназначена за ученици.


В Холандия часовете по полова култура са регламентирани със закон и започват още в началното училище, макар че първи стъпки се правят още в детската градина, при четиригодишните. Осемгодишните холандчета вече са добре запознати с половите различия при момчетата и момичетата, а 11-годишните обсъждат сексуалната ориентация и вариантите за контрацепция. Системата включва няколко основни принципа: сексуално разнообразие – което всъщност означава толерантност към чуждите сексуални предпочитания (законните, разбира се) и помощ за развиване на навици за защита от сексуално насилие или принуда.
Холандските тийнейджъри, за разлика от своите връстници в други страни, не бързат да започнат полов живот. А тези, които го правят в 9 от 10 случая използват презерватив (изследване на Rutgers WPF). В Холандия има изключително ниско ниво на бременности сред непълнолетни (в САЩ е пет пъти по-високо). Същото може да се твърди и за венерическите заболявания и СПИН. Освен часовете по полова култура има и други положителни фактори, които влияят на тези процеси – автомати за контрацептиви и безплатни противозачатъчни средства за лица до 21 години.

Сексуалната култура (в един или друг вид) присъства в училищните програми на Франция, Швейцария, Финландия и Дания. По норвежката телевизия например бе излъчен мини сериал за половото съзряване със заглавие „Пубертет“. В няколко кратки серии популярна местна водеща разказва (и показва) всичко, свързано с промените в пубертета. Сериите се наричат „Пенис“, „Гърди“, „Вагина и менструация“ и т.н. Могат да бъдат видени в ютуб (след деклариране на нужната възраст). Тази водеща не използва метафори и евфемизми. Разказите й за пениса и вагината са съпроводени с демонстрация върху споменатите органи, с участието на доброволци.

Във Великобритания задължителното сексуално възпитание е утвърдено със закон едва през март тази година. Реално програмата ще стартира през 2019-а. Всички деца, навършили 4 години, ще бъдат информирани за безопасните и здравословни отношения между половете. В някоя (все още неопределена) възраст на учениците ще бъде разказвано за сексуалните контакти и контрацепцията. Родителите обаче ще имат право да решават дали да допускат децата си на тези уроци или не. Все пак във Великобритания (както в много други европейски държави) има толерантност към религиозните догми на различните етноси.

В същото време – у нас

През март тази година омбудсманът Мая Манолова и колегите й от 17 страни се обединиха около предложението сексуалното образование да стане задължителна част от учебната програма като мярка срещу насилието, ранната бременност и абортите. Предложението бе отправено по време на тридневна среща на омбудсманите от Европа, лобиращи за по-строги мерки за правата и сигурността на децата във и извън училищата, на която страната ни бе домакин. До момента ангажимент от Министерствата на образованието и здравеопазването няма, но те имат да провеждат сериозни реформи.
От друга страна, също през март, беше оповестен анализ на Държавната агенция за закрила на детето, според който от 1 октомври 2015 г. до 14 декември 2016 г. са установени 853 регистрирани случая на ранно съжителство и брак и ранно раждане от малолетни и непълнолетни. Родени са 405 бебета от малолетни и непълнолетни от общо 448 бременности.

Иначе ние имаме Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2017 - 2020 г. В нея е записано:

През последните години в редица представителни за страната изследвания и статистически данни бяха констатирани изключително тревожни тенденции по отношение на здравето на младите хора, свързани с техните знания и поведения:

- 22,82 % (2009 г.) от младите мъже и жени на възраст 15-24 години познават начините на предпазване и отхвърлят основните заблуди по отношение на предаването на ХИВ;

- 8,28 % от младите мъже и жени на възраст 15-24 години са имали полов акт преди 15-годишна възраст;

- една пета (20,88 %) от младите мъже и жени на възраст 15-24 години са имали повече от един сексуален партньор през последните 12 месеца (към момента на изследването).

- 31,17 % от младите мъже и жени на възраст 15-24 години, които са имали повече от един сексуален партньор през последните 12 месеца, не са използвали презерватив;
- броят на абортите сред момичета на възраст 15-19 години за 2013 г. е 2590 (8.78%), а при тези на възраст под 15 г. – 137 (0,46%). Всеки единадесети аборт е извършен на лице до 19 години;

- новорегистрираните случаи на ХИВ серопозитивни лица на възраст от 15 до 24 години за периода 2010 – 2014 г. са 169 (18%) от 934 общо новорегистрирани ХИВ серопозитивни за този период.


При тази статистика сексуалното образование в училищата все още се свежда до епизодични беседи в часовете на класния ръководител или инцидентни лекции на представители на неправителствени организации


Още по темата за сексуалното образование:

Имало едно време секс 
Тийнейджърът се влюби - какво да правим? 
Как да говорим с децата си за секс

Материала подготви Янка Петкова

Снимки: интернет

Последно променена в Сряда, 02 Август 2017 18:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам