logomamaninjashop

Какво трябва да знаем за безопасността на детето във водата

  • 07 Юли, 2019

Гледката на давещо се дете не е като в холивудските филми

По данни на СЗО удавянията заемат трето място сред причините за смърт по небрежност. На първо място в зоната на риска са децата на възраст 1-4 години, следват ги 5-14-годишните. Най-често подобни трагедии се случват през лятото.

Къде може да потъне детето?

Къде ли не. Не е задължително да е в дълбок водоем. Ако водата е достатъчно дълбока, за да може да потопи лицето си в нея, вече е опасна. Преди всичко това се отнася за възрастта 1-4 години. Децата потъват във вани, легени, басейни, локви, дори в поилки за домашни животни. Ако в басейна водата стига до кръста или гърдите на детето – те могат да потъне. Известни са случаи, когато във вана са потъвали дори деца в училищна възраст, които са били оставени без надзор.

Как да разберем, че детето потъва?

Нека забравим какво сме гледали по филмите. Детето не ръкомаха и не крещи, а тихо и бързо потъва, обикновено за 30 секунди. Всички усилия на дихателната система са съсредоточени в получаването на глътка кислород, затова викове и крясъци няма. Вместо да ни помаха ръце, то се опитва да се оттласне с тях, а това понякога изглежда отстрани като игра. Често когато детето потъва, родителите са наблизо и не разбират, че му е нужна помощ. Наистина е трудно да се установи, ако не знаеш как изглежда давенето.

Кои са основните признаци

Устата е на нивото на водата или по-ниско, широко отворена, а главата е изпъната назад.

Погледът е „стъклен“, „празен“.

Краката обикновено не се виждат, защото потъващото тяло е във вертикално положение.

Косата на детето пада върху лицето му и то не се опитва да я махне.

Детето се опитва да плува в определена посока, но остава на място.

Детето се опитва да се обърне по гръб, но не успява.

Ако не можете да прецените дали потъва или просто си играе, попитайте го дали всичко е наред. Не отговаря? Нямате време за мислене – извадете го по най-бързия начин.

Как да научим детето да плува

d24f41dbfda2b68df8b2911f7ac444c1 XL

Първа помощ

Когато извадите детето от водата, първо проверете дали е в съзнание. Ако е в съзнание, просто го прегърнете и успокойте. Ако не отговаря на въпросите ви и не реагира, проверете диша ли, бие ли сърцето му. Поставете ухо на гърдите, проверете пулса на шията, поднесете огледалце към нослето и проверете дали се е запотило. С всичко това трябва да се справите за около 5 секунди.

Ако няма дишане и пулс, незабавно повикайте Спешна помощ и пристъпете към изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Разполагате с ограничени минути.

Ако детето не е навършило 1 година, поставете го по гръб, издърпайте главата му назад и отворете широко устата му с натиск върху брадичката. С устата си обхванете устата и нослето му и издишайте въздух – направете го два пъти. След това поставете показалците и средните си пръсти в центъра на гръдния кош, малко по-долу от гърдите и масажирайте с притискане на пръстите 30 пъти, в продължение на около 15 секунди. Повтаряйте изкуственото дишане и сърдечния масаж по тази схема, докато детето започне да диша или до пристигането на Спешна помощ.

Ако е навършило една година, действията са аналогични, но изкуственото дишане се прави „уста в уста“, а носът се запушва. Непрекият сърдечен масаж вече се прилага не с пръсти, а с основата на дланта. Дланите се поставят на нивото на гърдите, по средата. При по-малките деца масажът може да се прави с една ръка, при по-големите с две – поставени една върху друга.

Основната предпазна мярка е постоянното наблюдение

Най-често се давят деца, които са оставени без надзор. Дори възрастните да са до водоема, това все още не гарантира безопасността им. Първо, не всички познават признаците на потъване и могат да стоят наблизо и спокойно да наблюдават как детето си „играе“.

Второ, когато възрастните са много, децата са наблюдавани от всички и от никой. Всеки разчита на останалите. Затова първото правило е винаги да има един възрастен наблизо и той да се занимава само с наблюдението на детето. Нищо не трябва да отвлича вниманието му. Пет секунди ровене в телефона и трагедията може да се случи.

Дори детето да може да плува, възрастният трябва да е наоколо. Ако във водата има няколко деца, те трябва да се запознаят едно с друго и да им се обясни, че всяко от тях трябва да се оглежда дали приятелчето му е до него. Детето трябва да знае точно и ясно правилата на поведение във водоеми.

Научете детето да плува

Кога да започнете преценявате вие. Най-добре е да го направите веднага, след като усетите, че е готово психически и физически. Можете сами да се заемете с обучението му, но по-добра идея е да го запишете на плуване, където с него ще се занимава професионален инструктор.

Използвайте спасителни жилетки и „мускули“

Специалните жилетки и т. нар. „мускули“ могат да спасят живота на детето ви. Ползването им е задължително, но не бива да разчитате изцяло на тях. Първостепенната мярка за безопасност е постоянното наблюдение.

Опасните атракции

d5dc03450c202e8af1746d3a2e224907 XL

Говори спасителят

Първото, което трябва да имате предвид е, че моментът, в който пред вас лежи дете в безсъзнание, не е най-подходящият да се учите да оказвате първа помощ. Почти невъзможно е да се окаже ефективна първа помощ по интуиция. Бедите не се случват по разписание, но курсовете за първа помощ се организират регулярно. Друга възможност е да се ограмотите с видеа за оказване на първа помощ, в които професионалисти реанимират удавници. Винаги има надежда, че в рисков момент ще си спомните наученото и ще реагирате адекватно. Понякога дори останал в паметта кадър от филм може да бъде полезен – такъв е случаят с 10-годишния Джейкъб О' Конър от Роузвил, щата Мичиган, който спасява 2-годишния си брат, потънал в басейна, като повтаря действията на герой от любим филм. Подобно самообладание обаче е изключение и не бива да се разчита на него. Затова е най-добре да сте подготвени предварително.

Второ

Не забравяйте меко, но настойчиво да напомняте на децата да внимават, когато са край открит водоем. По данни на организации, които издирват изчезнали, основната причина за смъртността сред загубилите се деца е удавянето. 8 от 10 загинали се удавят, затова вниманието в подхода към водата може да спаси детски живот. Рано или късно детето се оказва на брега на водоем без вас. Добре е да е подготвено за това.

Трето

Задължително използвайте спасителни жилетки при всякаква активност във водата. Слагайте ги, дори да се возите с лодка или друг плавателен съд. Винаги може да възникне причина някой да се окаже зад борда. Особено опасно е, когато това се случва с всички обитатели на лодката наведнъж (при преобръщане).

И не забравяйте, в случаи на опасност за живота, викайте Спешна помощ.

Важно е да се внимава и за вторично или сухо удавяне.

Какво е сухото удавяне?

Термините "сухо удавяне" и "вторично удавяне" често се използват взаимозаменяемо.

При сухото удавяне, пациентът поема малко количество вода през носа и/или устата и това причинява спазъм на дихателните пътища, което води до затварянето им. При вторичното удавяне малкото количество вода попада в белите дробове и причинява възпаление или подуване, което прави така, че на тялото му трудно или невъзможно да преработва кислорода във въглероден диоксид и обратно. Сухото удавяне обикновено се случва скоро след излизане от водата, но при вторично удавяне може да има забавяне до 24 часа преди детето да прояви признаци. И двете могат да причинят затруднено дишане и, в най-лошия случай, смърт.

Колко често са сухите удавяния?

"Бъдете сигурни: травмите след потапяне във вода, макар и невероятно страшни, са рядкост", твърдят експертите.

Симптоми на сухо удавяне и какво да правите

Независимо от възрастта на детето ви, внимавайте за тези признаци и симптоми при бебета, малки и големи деца:

  • След водно спасяване: "Всяко дете, което е попаднало в опасна ситуация във водата и се е наложило да бъде спасявано, се нуждае от медицинска помощ и преглед от лекар в болница“, Най-малкото, веднага се обадете на педиатъра.
  • Непрестанна силна кашлица: Трябва да се оцени постоянната кашлица или кашлица, свързана с ускорено дишане.
  • Ускорено дишане: Бързото дишане, разширяването на ноздрите, или когато можете да видите необичайно повдигане между ребрата на детето или пролуката над ключицата, когато те дишат, означава, че дробовете работят по-усилено, за да дишат, отколкото е нормално Това е знак, че трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.
  • Необичайна сънливост: Вашето хлапе е било много въодушевено да играе в басейна, а сега изведнъж е много изтощено? Това може да означава, че в кръвта му не попада достатъчно кислород. Не го слагайте в леглото, докато лекарят не ви даде зелена светлина. 
  • Забравяне или рязка промяна в поведението: По същия начин, недостиг в поемането на кислород може да накара детето ви да се почувства зле или замаяно.
  • Повръщане: "Повръщането може да е признак на стрес в организма в резултат на възпалението, а понякога и липсата на кислород, също от постоянната кашлица.

Всеки път, когато се притесните за детето си и смятате, че то може да има симптоми на травма, независимо дали сте в задния двор или на почивка на плажа, веднага се обадете на педиатъра за съвет. Лекарят на детето ви трябва да може да ви насочи какво да гледате или да правите.

Но ако детето ви наистина се бори да диша, обадете се на 112 и/или тръгвайте веднага към спешното отделение. "Необходимото лечение може да не е налично на друго място, освен в спешния център”.

Как да се предотврати сухото удавяне

Предотвратяването на нараняванията след потапяне във вода е едно и също при сухото и вторичното удавяне, както и за всеки друг вид удавяне или наранявания с вода:

  • Уроци по плуване: Децата, които се чувстват добре във вода и са достатъчно опитни да плуват добре, е по-малко вероятно да потънат под вода и да се нагълтат с вода. Децата могат да започнат да взимат уроци по плуване още на едногодишна възраст, според Американската асоциация по педиатрия, но при всяко дете това зависи от степента му на физическо и психическо развитие и готовност. 
  • Надзор: Наблюдавайте децата отблизо, когато са във и около водата и прилагайте правилата за безопасност на басейни и водоеми.
  • Мерки за безопасност във водата: Децата трябва да носят специални обезопасяващи средства, когато са на плавателни съдове; басейните трябва да имат ограда около тях; и никога не трябва да оставяте постоянно съдове с вода, в които детето може да влезе без надзор. 

Дори да сте осигурили безопасността в и около водата, обръщайте специално внимание на децата си след плуване и ги проверявайте, ако забележите някакви признаци на затруднено дишане, но не трябва непрекъснато да се натоварвате и стресирате от следене на симптоми на със сухо удавяне или вторично удавяне.

Хубаво и безопасно лято на всички деца!

Препоръчваме ви още:

С крокодил на плажа

Слънце, въздух и вода - правилата за безопасна лятна почивка

Да действаме веднага! 6 екстремни ситуации с малчуганите

Източници: deti, parentskids

 

 

Последно променена в Петък, 03 Юли 2020 08:34

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам