logomamaninjashop

Да действаме веднага! 6 екстремни ситуации с малчуганите

Децата бягат, лазят, пълзят, пробват на вкус всичко, до което се докопат, навират пръстчетата си по всякакви цепнатини, изобщо изследват пространството наоколо със завиден ентусиазъм. Тази любознателност обаче крие рискове, за които ние родителите трябва да сме подготвени.
Ето няколко екстремни ситуации, в които и да не искаме, можем да попаднем.

Home remedies to treat the minor burns 11. Изгаряне

Колко е опасно: зависи от възрастта на детето, големината на изгорената площ и степента на изгаряне. Бебетата до 3 месеца се хоспитализират за всеки случай.
 
Стационарно лечение се прилага в следните случаи:

Когато размерът на изгорения участък е по-голям от дланта на детето.

При изгаряне от трета степен, когато се увреждат дълбоките слоеве на кожата и често се засягат кръвоносните съдове и нервите.

Какво можете да направите

Поставете обгореното място под струя хладна вода, подръжте не по-малко от 10 минути, като обливате и зоните около самото изгаряне. След това поставете влажна кърпа върху изгорения участък, дайте обезболяващо на детето, докато чакате лекар. В никакъв случай не слагайте лед, не мажете с мазна субстанция – вазелин, крем, зехтин, мас и т.н.

При изгаряне от първа степен, когато кожата се зачервява, след хладния компрес можете да нанесете лечебен крем и антисептик. Ако са се появили мехурчета (при изгаряне втора степен) не ги пукайте, може да причините инфекция. Най-добре е да смените няколко пъти влажната превръзка и да дадете парацетамол.

При химическо изгаряне (с препарат) решаващи са първите 5-15 минути: раната трябва да се промива непрекъснато с хладна течаща вода. Желателно е това да продължи до намесата на лекар.

Кога да се обърнете за помощ:

- при изгаряне от втора и трета степен;
- при по-голяма площ на увреждане;
- при изгаряне засягащо очите, хранопровода.

Дрехите, които са пропити с горещата течност могат да засилят степента на изгаряне, затова трябва веднага да бъдат свалени от детето. Ако обаче тъканта е залепнала за кожата не трябва да предприемате нищо, чакайте лекаря.

Blog 0 859

2. Поглъщане на чуждо тяло

Колко е опасно: много, ако детето диша трудно или започне да се задушава.

Какво можете да направите
Ако детето диша трудно, но е в съзнание, поставете го в удобна поза, успокойте го, следете дишането да е равномерно. Извикайте Спешна помощ и не се опитвайте да помагате самостоятелно, рискувате с някое невнимателно движение да блокирате дишането, ако чуждото тяло е заседнало в гласните връзки.

aid1672686 728px React if a Toddler Swallows a Coin Step 3 Version 3

В случай, че детето се задушава, зениците му се разширяват, сърцебиенето се забавя, тялото започва да се тресе от конвулсии, не се бавете!
Ако детето е на възраст от 1 до 3 години, трябва да го поставите по корем на коленете си и силно да го ударите между лопатките, за да освободите гърлото от чуждото тяло.
Ако детето е по-голямо, обърнете го с гръб към вас, хванете го през гръдния кош, поставете свитата си в юмрук ръка в областта между пъпчето и ребрата, отгоре поставете дланта на другата рязко изтласкайте нагоре. В случай на необходимост повторете движението няколко пъти. На края на статията има видео, което демонстрира как се прави тази процедура.

Кога да се обърнете за помощ:
Ако детето не може да откашли попадналото тяло, веднага звънете на спешна помощ!

child with head injury

3. Травма на главата

Колко е опасна: да определите дали детето е пострадало от падането без лекарка помощ е МНОГО трудно. До какви последствия може да доведе този „полет“ зависи от височината на падане и особеностите на повърхността, върху която се е приземило детето. 

Падането е особено опасно в два случая: ако детето е по-малко от 6 месеца и когато е паднало от височина над 1 метър. Веднага потърсете лекарска помощ. Възможно е детето да има мозъчно сътресение или мозъчен кръвоизлив.

Какво можете да направите
Обърнете внимание дали детето е загубило съзнание, дори съвсем за кратко. Това ще ви помогне да установите колко сериозна е травмата, което определя по-нататъшните ви действия. Ако детето заплаче веднага след падане – това е добър знак. Значи е в пълно съзнание. В този случай можете да го утешите и да му дадете обезболяващо. Ако мъничето има цицина, сложете няколко бучки лед в кърпа и положете върху подутото място. Да избегнете синините и хематомите може да ви помогне мехлем на основата на арника. Но това се прави едва след като отокът е спаднал вследствие студения компрес.

Кога да търсите помощ
Най-често подобни удари са безопасни, но в много редки случаи могат да предизвикат мозъчен кръвоизлив. След падането, в продължение на няколко часа внимателно следете поведението на детето. Ако е вяло или непривично активно и неспокойно, ако му е лошо и повръща, отказва храна и плаче, спи неспокойно, постоянно се държи за главата или се оплаква, че го боли – търсете лекар. Ако след падането детето загуби съзнание за дълго, ако има рана на главата, сложете го да легне настрани и веднага извикайте Спешна помощ. Докато чакате, можете да превържете главата в областта на раната (не бива да се притиска раненото място).

electricity kids4. Токов удар

Колко е опасно: токовият удар не е безобиден. Може да предизвика както изгаряне, така и нарушения в работата на сърцето.

Какво можете да направите: веднага изключете тока. Ако е невъзможно да го направите отстранете източника на ток с помощта на суха дървена щипка, стол или друг дървен предмет, който не е проводник на електричество. Стъпете върху купчина вестници, списания или книги и освободете детето. Ако усеща болка – дайте парацетамол.

Препоръчително е при подобен инцидент да се следи сърдечната дейност на детето за период от 24 часа.

Кога да потърсите помощ
Ако детето е вяло, диша трудно, извикайте Спешна помощ. При отсъствие на признаци на живот - реагирайте незабавно, не чакайте линейката. Правете изкуствено дишане и закрит масаж на сърцето: поставете детето легнало на пода, отворете устата, запушете носа палец и показалец и издишайте енергично въздух в устата му. Ако гръдната клетка се повдигне значи дихателните пътища са проходими.
След 2 бързи издишвания, рязко, но внимателно направете 15-20 масажни движения върху сърцето, следват 2 издишвания и отново масаж. Малките деца на възраст до една година се масажират с палците на двете ръце (или с върха на двата средни пръста), а децата след 1 година с дланта на едната ръка.

700x467 0xd42ee42d 129049623114358771265. Порязване

  • Колко е опасно: степента на сериозност на травмата зависи от мястото на нараняване, дълбочината на прореза и силата на кръвотечението.Ако раната е повърхностна не се паникьосвайте. Но при дълбок прорез и обилно кръвотечение незабавно вземете мерки!

 

Какво можете да направите
Внимателно промийте раната под струя прохладна вода. След това дезинфекцирайте с 3 % водороден прекис (кислородна вода). Краищата обработете внимателно с йодна тинктура и направете превръзка. При обилно артериално кръвотечение ( алена струя кръв) направете стягаща превръзка (турникет) над раната. При венозно кръвотечение (бавно течаща кръв с по-тъмен цвят) направете стягаща превръзка с тампон на мястото на прореза.
Ако от раната стърчи чуждо тяло – парче стъкло или друго не се опитвайте да го вадите. Почистете само частиците около раната. Отново поставете тампон и направете стягаща превръзка. Важно е да се спре кръвотечението.

Кога да потърсите помощ

При голяма дълбока и открита рана, ако прорезът е в областта на лицето може да се наложи хирургическа намеса., поставянето на шевове. В този случай незабавно потърсете лекар. За всеки случай не давайте на детето никаква храна: операциите, дори малките се правят на гладно.

700x467 0xd42ee42d 8656038821435877126


6. Поглъщане на препарат

Колко е опасно: това е много опасно, защото почистващите средства съдържат вредни химични вещества. Една от главните ви задачи е подобни средства да се съхраняват на недостъпно за детето място. Никога не преливайте препарат в друга бутилка, за да не бъде погълнат по грешка.

Какво можете да направите
- установете какво точно е погълнало детето;
- не му давайте да пие вода;
- не опитвайте да предизвикате повръщане. Течността ( вода, мляко, сок) може да разпени миещото средство и да усложни ситуацията, а повръщането може да провокира попадане на течността в дихателните пътища и белите дробове.

Кога да потърсите помощ
При всички случаи.
Лекарите ще определят степента на опасност и може да хоспитализират детето при необходимост. Докато чакате лекар сложете детето да легне настрани, поставете единият му крак пред другия и леко дръпнете главата му назад.

Източник: www.parents.ru

 

Във видеото можете да видите как се прави Хаймлих при задавяне на детето.

Тук можете да видите 5 детски състояния, които изискват незабавна медицинска помощ.

 

Последно променена в Понеделник, 13 Март 2017 16:14
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Тежкар

Тежкар

02 Сеп, 2020 Забавно

Изгубени в превода

Изгубени в превода

29 Авг, 2020 Татко Калоян

Инициативи за мечтатели

Инициативи за мечтатели

04 Сеп, 2020 Възпитание

Разговор за образование - кога?

Разговор за образование - кога?

31 Авг, 2020 Образование

Три морски разказа: Тя

Три морски разказа: Тя

08 Сеп, 2020 Истории

Три морски разказа: Той

Три морски разказа: Той

07 Сеп, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам