logomamaninjashop

Опасните атракции

  • 23 Юни, 2018

Струва ни се, че на детската площадка или в парка децата ни са сравнително защитени и не ги грози опасност, защото са под контрола ни. Но лятото е време за удоволствия, които могат да създадат неприятности. За какво трябва да внимаваме?

Батутът

На пръв поглед това е едно безобидно забавление. Мек, без остри ъгли и опасни механизми. Но силният вятър може да го превърне в летяща заплаха. Затова първото, за което трябва да се огледаме, е дали е добре заземен и надеждно ли е обезопасен. Твърде високите батути също не са добра идея, защото детето лесно може да се прехвърли през борда им и да падне там, където вече няма да е толкова меко. Това, че наследникът ни се забавлява в любимата си атракция, изобщо не ни освобождава от грижата за наблюдението му. Знаем колко опасни едно за друго могат да бъдат неконтролируеми хлапета, които скачат в затворено пространство. Вероятността да се сблъскат и наранят е много голяма.

Люлките

И това удоволствие не бива да бъде използвано, преди да го огледаме внимателно. Първото, на което трябва да научим детето, е да се пази от съседните люлки при слизане и качване. Обърнете внимание и на връзките, които закрепват люлката към лоста. Друга важна подробност е възрастта, за която са предназначени. Обикновено това е указано на табелка пред площадката, ако разбира се, тя отговаря на техническите изисквания за подобно съоръжение. Важно е основата върху която е изградена люлката да е мека, защото това ще предотврати ужасните последствия при евентуално падане. В един идеален случай, площта около тях е заградена и достъпът на деца, които не ги ползват, е ограничен. Но както знаем реалността у нас е друга. Затова трябва да внимаваме не само за детето, което люлеем, но и за всички останали дребосъци, които кръжат неконтролируемо около люлките. 

atr3

Въртележки

Едва ли някой би си помислил, че тази атракция може да е опасна. Но тъй като много малка част от тези съоръжения са с бордове, някои по-чевръсти хлапета могат да решат да се пораздвижат и да напуснат въртящото се удоволствие, защото им е омръзнало. Други решават да слязат от кончето или слончето, което е много красиво, но неподвижно и твърде високо за едно тригодишно дете. Подобни маневри са изключително рискови, а бързата реакция е затруднена от факта, че набралото инерция съоръжение има толеранс на въртене, който изключва внезапното спиране. Това от само себе си налага извода, че докато малкото дете се върти, трябва се въртят и родителите.

Футболни вратички

В сезона на Световното първенство по футбол този спорт се радва на огромна популярност и сред малките. Историята обаче помни случаи, в които недобре закрепеното съоръжение е падало и нанасяло травми на дете. Безопасността изисква да се провери устойчивостта на вратичките и здравината на метала, който може да бъде нападнат от ръжда и по тази причина неособено надежден.

Блъскащи се колички

Тези малки, декоративни електромобилчета всъщност развиват респектираща скорост. Опасността нараства и от факта, че детето я контролира чрез педал, чиито възможности не осъзнава. Друга опасност е възможността от късо съединение. Все пак всички колички се движат с ток, а мрежата е точно над главите на пилотите. Известни са случаи на инциденти вследствие на токов удар. Затова е най-добре преди да пуснем хлапето да пори арената с количката си да огледаме внимателно къде точно сме се озовали. Макар тези автомобилчета да са с гумени бордове, при по-висока скорост силата на удара не се омекотява особено. Затова трябва да сме проверили и надеждността на предпазните колани. Това по принцип е грижа на аниматорите, които обслужват атракцията, но както знаем, изключенията по-скоро са правило.

285720 okjpg

Стена за катерене

Да, има обезопасяващи колани. Да, в основата има и инструктор, който направлява катеренето на детето и може да реагира бързо в случай на нужда. Но ако то изпитва ужас от високото е по-добре да му спестим екстремното преживяване. В паниката си децата могат да си навредят много повече, отколкото предполага съоръжението. Това е повод да напомним, че е добре да проверим, ако има такава възможност, дали подобни развлекателни центрове имат застраховка при инциденти и да пазим билетите или електронните карти, защото това е начинът да докажем, че сме използвали въпросното съоръжение в случай на инцидент.

Влакчета на ужасите

Въпреки че тези съоръжения имат възрастово ограничение, по-екстремно настроените родители пренебрегват забраните. В негативната хроника за инциденти с такива забавления има случаи на дерайлиране, на падане вследствие дефектни предпазни колани. И да не забравяме основното предназначение на тази атракция е да ужасява. Наистина ли детето ни иска това?

atr

Зорбинг

Едно от най-популярните развлечения в морските курорти. Огромните надуваеми топки, в които можеш да се търкаляш по водата категорично не са забавление за малки деца, дори да виждаме подобни примери наоколо. Въздухът в едно такова кълбо е недостатъчен и силно замърсен. Освен това никога не знаеш кога полиетиленовото изделие ще се спука отнякъде и дали разгорещеното дете няма да се окаже във водата преждевременно.

Въжени атракции

Те са едни от най-рисковите. Ако решим да пуснем детето си да играе по тях, трябва да сме го обезопасили. На повечето такива места, инструкторите предлагат предпазни колани. Не бива да пренебрегваме тази застраховка срещу инциденти, дори детето ни да е ветеран в подобен род забавления. Хлапетата не са най-концентрираните същества, а въжените атракции изискват много внимание и предпазливост.

Водни пързалки

Всяка година четем за инциденти във водните паркове и пързалки, а някои от тях за съжаление са фатални. Когато пускате детето на такава атракция, задължително проверете дали аниматорът, който отговаря за нея, следи децата да изчакват предишния, който се е спуснал. Инцидентите обикновено се случват, когато едното дете падне върху другото, затова ако забележите, че участниците не се изчакват, по-добре не пускайте детето си. Освен това спазвайте препоръките за позволена възраст и килограми.

Материала подготви Янка Петкова.


Препоръчваме ви още:

Да действаме веднага! 6 екстремни ситуации с малчуганите

Какво учат децата, когато е мръсно и опасно

Как да съхраним летните спомени

 

 

Последно променена в Неделя, 24 Юни 2018 09:28

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам