logomamaninjashop

Слънце, въздух и вода – правилата за безопасна лятна почивка

  • 28 Юни, 2017

Любимото време на малчуганите настъпи. За да е лятото безкраен празник, ние трябва да им осигурим безопасна среда.


Най-малките

Сезонът предоставя чудесна възможност за „зареждане“ с витамин D. Дори да е на седмици, мъничето може да прекарва времето си навън. В горещите летни дни обаче подходящото време за разходки е преди 10 и след 17 часа следобед. Търсете сянката на дърветата. Тентите и чадърите от полиетилен не са добър вариант при безветрие, защото създават „парников ефект“ и под тях е още по-горещо.

Сега му е времето за въздушни бани – можете да оставяте бебето голо за няколко минути, започнете с 10 и постепенно увеличете до половин час.

Не пестете и водните бани. В горещите летни дни обливането с  вода (с телесна температура) може да е 2-3 пъти дневно. Друг вариант е обтриването с влажна кърпа, така ще улесните топлообмена на бебето. В тази възраст детските басейни не са добра идея. Детето е нестабилно, заради меките им бордове и водата не е достатъчно чиста.

Следете дали бебето се поти. В първите месеци терморегулацията е все още несъвършена и дори при температура между 25-28 градуса мъничето се поти обилно. Кърмете често или давайте вода. В най-горещите дни водата е необходима дори за изключително кърмените бебета. Така ще избегнете дехидратирането.

С какво да го облечете – едно тънко боди от естествена тъкан (памук, лен) е напълно достатъчно. Светлите дрехи, в пастелни тонове, са за предпочитане, защото не привличат слънчевите лъчи и насекомите. Шапката с широка периферия е задължителен аксесоар, ако сте на открито, но трябва да е от лека, дишаща материя.

yonchild bg2

Осигурете защита на кожата

Въпреки че слънцезащитните продукти не са препоръчителни за възраст под 6 месеца, те са абсолютно задължителни за по-големите деца. Изберете козметика с най-висок защитен фактор - (SPF 50 ), водоустойчива. Важно е на етикета на продукта да е указана защита от UVA и UVB лъчи.

Как да нанасяте слънцезащитния крем

- около половин час преди излагането на слънчева светлина, за да има време да се образува защитен слой по кожата. Не пропускайте устните, ушите, ръцете, ходилата, раменете и врата.

- нанасяйте продукта обилно;

- подновявайте го на всеки 2 до 3 часа. Ако детето се изпоти, нанесете наново.

- мажете детето при всяко излизане от водата.

de vdpochiti na kpr 152
Пазете очите

Надеждна защита от вредните ултравиолетови лъчи могат да осигурят слънчевите очила с гарантирана UV протекция. За препочитане е да ги купите от оптика. Ако детето е прекалено малко и не може да носи очила, вариантът е шапка с широка периферия. Слънчевите очила за деца трябва да са със защитен фактор „3“ и „4“, което отговаря на най-силното слънчево излъчване. Освен това те трябва да са безопасни (направени от хипоалергенен материал), функционални и удобни (с гъвкави дръжки) и добре да прилягат на детската глава, за да не пропускат лъчи отгоре или отстрани на рамката.

edem na more s detmi pravila povedeniya 627
Здравей, море!

Сприятеляването с водата е новото преживяване за хлапето през лятото. Ако искате запознанството с морето да донесе само приятни емоции, ще трябва да се съобразите с правилата за безопасност:

- убедете си, че водата е чиста, с равно пясъчно дъно;

- влизайте в морето, когато то е абсолютно спокойно и няма вълнение;

- дълбочината не бива да е повече от 50 см. Трябва да сте сигурни, че няма участъци, в които тя рязко се променя.

- уверете се, че във водата няма медузи, миди и други ракообразни.

Не бързайте да потопите мъника във водата веднага, нека сприятеляването става постепенно. Можете да отидете до брега с кофичка и лопатка, да построите замък от пясък, да съберете миди. После идва ред на гоненето на вълните и мокренето на крачетата. Едва след като видите, че мъникът спокойно прави стъпки във водата, можете да го заведете по-навътре. Добре би било да е снабден с пояс или спасителна жилетка – мокрото дете може лесно да се изплъзне от ръцете ви.

А ако детето се страхува?

Не бъдете настоятелни с предложенията да докосне водата или да намокри крачетата си. Водни процедури могат да се правят и в надуваемия басейн.

Привлечете вниманието на мъничето върху забавляващите се край водата деца. Помогнете му да се включи в тяхната игра, ако се налага - поиграйте заедно с него.

Покажете му собственото си удоволствие от съприкосновението с водата. Нека свикне с мисълта, че тя е нещо приятно и носи веселие.

Обяснете на детето, че с пояс или жилетка може да се чувства в безопасност. Покажете му деца, които ги използват и се забавляват.

Не подценявайте излизането от водата. То също трябва да бъде съпроводено с положителни преживявания. Не принуждавайте детето да стои на едно място след къпане и да не мърда увито в огромна хавлия. Разбира се, то трябва да се подсуши, но ако моментът се проточи, ще се отегчи и ще свързва излизането от водата само с неприятни емоции.

Материала подготви Янка Петкова

Почетете още:
Какво учат децата, когато е мръсно и опасно 
Мамо, скучно ми е 
Златните правила за безопасност

Напомняме, че сега е идеалният сезон за закаляване на бебето.

Последно променена в Сряда, 28 Юни 2017 14:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам