logomamaninjashop

Как да научим детето да не боледува

  • 12 Ян, 2018

8 златни правила

Знаем ги, коментирали сме ги неведнъж, но винаги по-трудно се оказва да ги прилагаме с постоянство, докато се превърнат в полезен навик. Това са правилата, които значително ще намалят тревогите ни за здравето на детето. А него самото ще предпазват винаги, когато вирусите са наоколо. Да си ги припомним.

Личната хигиена
Спазването й силно ограничава вероятността в организма на детето да проникне инфекция. Ако го научим да мие ръцете си преди ядене, зъбите си два пъти дневно и да се къпе всеки ден, ще изградим доживотни здравословни навици.

Прочетохте ли
За апетита и усмивката на всяко дете

Дневният режим
Трябва да го създадем от най-ранна възраст. Правилно настроеният биологичен часовник, храненето в определен час и продължителните разходки ще укрепят нервната му система.

Видяхте ли
Защо е нужен режимът?

Рационалното хранене
Знаем кои са предпоставките му – балансирано меню, което съдържа необходимото количество мазнини, белтъчини и въглехидрати. Не бива да подценяваме нито едно от тях - месото и рибата, плодовете и зеленчуците, зърнените храни. Просто трябва да се стремим да присъстват в ежедневното хранене на детето. Разбира се, не можем да елиминираме напълно сладкишите, но ако са домашно приготвени, поне ще намалим вредата им.

Прочетохте ли
Храненето като насилие

Закаляването
Можем да го практикуваме още в ранна детска възраст. Не е нужно да ни убеждават в ползата от него за имунитета на детето. Убедени сме, че морето, планината и игрите на открито са необходимост. Какво още можем да направим? Да създадем навик у детето да си взема контрастен душ например. Да го приучим да спи и живее в прохладни стаи (с температура на въздуха не повече от 21 градуса С). Да не го навличаме и да поощряваме желанието му за игри и разходки.

Закаляването през първата година

Спортът
И това е навик, който се създава от семейството. Традицията да караме заедно колело, да играем федербал или футбол, да правим излети в края на седмицата и да танцуваме след хранене са добра основа за създаване на траен интерес към спорта у детето.

Прочетохте ли Защо тичам?

Правилата на поведение и безопасност
Много важно е да научим детето не само да пресича на зелено, но и да се облича адекватно на времето. Важно е и постоянно да разширяваме обхвата на позволените му неща, поставяйки разумни граници. Не толкова да забраняваме, колкото да обясняваме защо не бива правим това.

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

Познанието за себе си
Дори да не сме успели да го направим ние, родителите, можем да изградим този навик у детето. Да се съобразява с нуждите на организма си, да знае кое е добре за него и кое му вреди. Това ще му е много полезно в бъдеще.

Какво учат децата, когато е мръсно и опасно

Позитивното екологично поведение
Околната среда влияе върху здравето ни и това е факт, който признаваме почти ежедневно, пътувайки по оживените улици на големия град. Опазването на околната среда не е само банален израз – това е билетът ни за бъдещето.

 
Защо детето боледува често

Личният пример
Не можем да възпитаваме детето си в здравословен начин на живот, ако сме редовни клиенти на веригите за бързо хранене; ако пресичаме на червено, когато няма коли; ако оставяме бунище след пикника си в планината; ако прекарваме пред телевизора всяка свободна минута. Знаем го, нали? Знаем и че е трудно да сме последователни. Но ако искаме детето ни да е отговорно към здравето си, трябва да се погрижим и за своето собствено.

Източник: kolobok

Препоръчваме ви още:

Маркери на детското развитие до една година

Маркери на детското развитие от 1 до 5 години

Бацили, безотговорност, болести

 

Последно променена в Петък, 12 Януари 2018 22:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам