За апетита и усмивката на всяко дете

  • 12 Юли, 2017

Доктор Цветелина Дучева, стоматолог, лектор и автор на много публикации, ни гостува днес, за да ни даде ценни съвети за грижата за детските зъбки и да ни обясни връзката между липсата на апетит при децата и стоматологичните проблеми.   

 

Наскоро се замислих, защо масово децата са злояди. Не че когато аз бях дете, нямаше злояди деца, напротив, винаги е имало и ще има такива клечковци, лошото е, че в момента се борим със злоядството на децата ни по метод и със средства, носещи много вреди за тяхното бъдещо здраве. Стигнах до извода, че нарушаваме няколко основни правила в хигиената и храненето на малкия човек, комбинирани с вредностите на средата. 

Не си мислете, че съм се сбъркала и съм започнала да се занимавам с диетология или други такива. Като майка, която разхожда децата си в парка, “любима“ гледка са ми баби или майки, които тичат след детето и му бутат в устата солетка, бисквитка, кроасанче, после още и още, това всичко се случва в продължение на минимум 2 часа - от 09,30 до към 11,30. След което, при следващата ни среща следобед, същите тези баби и майки опищяват света, че детето не си е изяло храната от детската кухня, която била така вкусна. Ами как ще иска да яде това детете, то да няма 7 стомахчета? Тестото, с което сме го нахранили между храненията, му е създало чувство за ситост, и защо ще иска да си хапне първо, второ и десерт?

Както ви казах и по-рано, аз не съм диетолог или специалист по хранене, а майка на близнаци - момичета на 4 години и едновременно с това детски стоматолог. Тези две категории в моя случай вървят ръка за ръка, защото едното допълва другото и обратно. Всеки ден в моята практика се сблъсквам с деца на възраст от 2 до 5 години с Кариес на Ранното Детство (КРД). Това е един много сериозен и наболял проблем, защото се касае за деца, които имат средно между 4, 10, а понякога и 20 кариеса. Само като справка да кажа, че млечните зъби са 20 на брой, и е стряскащо, ако диагнозата е 20 от 20.

Защо масово все повече деца страдат от кариес и усложненията на кариеса, които водят до ранна загуба на млечни зъби, а тя от своя страна се отразява на растежа и развитието на челюстите, пробива и здравето на постоянните зъби? И каква е връзката между здравите детски зъби и злоядието на детето?

Една от основните причини е липсата на информираност на родителите. Обикновено разчитаме, че педиатърът знае всичко за развитието на нашите деца. Затова на въпроса: „Откога да мием зъбките? Защото се появиха първите 2 или 4?“ - обичайният отговор е: „Не бързайте има време.“

На въпроса: „Кога да заведем детето за първи път на зъболекар?“ - отговорът обикновено е: „Рано е още, нека стане на 3,5-4 г.“

Именно липсата на ранна среща между детето, неговите родители и детския стоматолог е причина за много от грешките в хигиената, храненето и навиците на детето. Една от основните тези на Световната Здравна Организация и всички водещи международни специалисти по детска стоматология и асоциации, в които членувам е, че първият преглед и среща с родителите и детето трябва да се направи в рамките на първата година след раждането, а контролните визити да се планират на всеки 6-8 или 12 месеца, според състоянието на малкия ни пациент. Каква е връзката между този ранен преглед и злоядството? Много просто - голям процент от родителите на злояди деца си мислят, че млякото, (обикновено адаптирано) дадено през деня като заместващо или допълващо хранене, но най-вече предлагано вечер след 20-24-тия месец, ще компенсира и помогне на детето да си набави всички хранителни вещества, ако то се храни рядко и избирателно например. Това обаче е неправилно от гледна точка на факта, че детето не се научава да дъвче пълноценно, по-лесно е да се цока, особено от бутилка с много дупки. Но никой не знае по-добре от зъболекарите какъв риск от кариес на ранното детство или тъй нареченият  Baby bottle syndrome може да се получи. В тези месеци детето трябва да е на общ хранителен режим, трябва да се приучва да дъвче, да отхапва и преди сън зъбките е нужно да се измият, като след това няма никакъв прием на храна,сладки или млечни напитки. Защото в противен случай остатъците от тези храни или напитки полепват по млечните зъбки, остават там цяла нощ, през това време в устата е тъмно,топло и има намален слюнен ток, идеална среда за развитие на кариесогенни микроорганизми , спад на pH и стартиране на процесите на начален кариес. Така нощ след нощ се появяват малки ярко бели петна върху почти всички зъбки в устата, които нарастват и започват да стават видими и за нетренираното око на родителите. Но обикновено, на този етап на никого не му прави впечатление и не отчита наличието на проблем. Едва когато ярко бялото петно се превърне в жълто или кафяво петно (т.е когато кариозният процес премине от емайла в подлежащия дентин и започне задръжка на пигменти от храната), едва тогава започва и усещането за дискомфорт и страдание на детето, тогава родителите търсят нашата помощ. И отново мъничето избягва да се храни пълноценно, не иска твърди храни, избягва плодове и зеленчуци, не отхапва, избира по-неутрални на вкус и по-меки продукти. Които пък са по-лепливи, повече се задържат по зъбките и са с по-продължителен разпад в устата от слюнните ензими.

Има различни митове за това кои храни предизвикват кариес.Много от родителите на наши пациенти с КРД ми казват, че детето никога не е яло шоколад, не му дават джънк фууд. Но когато поговорим разбирам, че то има навик да смуче близалка,да яде гумени мечета, кроасани, зрънчо, подсладени млека, все богати на нишесте и прости захари храни. които лесно подкиселяват устната кухина и то за дълго време… Другата крайност са деца, които са гледани изключително здравословно, никога не са яли бяла захар, шоколад и не са пили сокче в кутийка, но все пак имат проблеми и множествен кариес. При разговора с родителите, те ми разказват, че му дават само бонбони от фурми, ядки, тахан или други, все лепливи и упорити на разтваряне от слюнката храни. Вместо сокове приема по един фреш дневно, отново богат на киселини.

Точно затова като детски стоматолог отделям при първата среща с родителите около 30 минути в разговор за хранене и навици. И относно злоядите дечица, ето какви са съветите, който мога да дам:

- запишете си час и посетете детски стоматолог в рамките на първата година след раждането на детето или няколко месеца след пробива на първите 4 зъбчета.

- колкото по-рано премахнете нощното хранене, толкова по-добре

- кърмете децата си, това е най-доброто за тях, но не изпадайте в крайности. Ако детето ви има диагностицирани КРД или някакъв генетичен структурен проблем на зъбите и стоматологът ви препоръча да спрете да кърмите, направете го, защото макар кърмата да е „бутиков“ и ценен продукт за нашите деца, той също може да стане причина за задълбочаване на наличен вече проблем със зъбките.

- заложете на ранна хигиена и грижа за зъбките, защото колкото по-рано създадем този навик, толкова по-траен ще е той.

- не се заблуждавайте, че подсладените храни, напитки и чайчета са по-малко опасни за детското здраве, напротив, те са в пъти по-опасни.

-научете се да разпознавате скритите в храните, напитките, дори и в лекарствата захари. Това не значи, че трябва да изпадате в крайности. Но винаги след сироп за стимулиране на имунитета или витамини под формата на сироп, давайте на детето да пийне вода или алкализираща храна - парче кашкавал например.

- създайте на детето стабилен хранителен режим ,като го стимулирайте да дъвче. Това, разбира се, е свързано с възрастта и броя на пробилите зъбчета

- избягвайте ХРАНЕНЕТО МЕЖДУ ХРАНЕНИЯТА

- не се залъгвайте, че пюрирането на храната е ОК. Проблемът е, че децата след 2 години трябва да могат да отхапват цял плод и да дъвчат, а ако ги приучваме на смляна храна, те забравят по-нататък да дъвчат и гълтат като патета, оттам страда и стомахът. Затова трябва да има баланс във възрастта на детето, броя на зъбите и храната, която поема.

- не давайте на децата да ядат плодове след вечеря, проблемът в този случай е ферментацията, на която те се подлагат в стомаха и „подкиселяването“, което може да се получи в хранопровода и устната кухина, а от там да се разрушават зъбите в шийките.

- ако около вас има „доброжелателни“ членове на семейството, които въпреки всичко имат собствено мнение за отглеждането и храненето на вашето дете, не секвайте техния ентусиазъм, просто ги пратете на обучение в специализирано училище за бъдещи и настоящи родители. Аз самата съм лектор в такова и съм изненадана от броя на бабите и дядовците в него. Някои от тях са истински скрити таланти, просто трябва да ги разпознаем и да канализираме позитивната им енергия и желание да помагат в правилната посока.

 

Снимката е от личния архив на д-р Дучева. Не мога да се сдържа да не напиша коментара на майката:

Дамянчо днес за първи път беше на зъболекар. Сърдечни благодарности на д-р Дучева, сладката Цвети, за това че превърна ръкавица в петле и го накара да лети, затова че заведе Дамянчо два пъти да види тролеите, докато му траеше прегледа и за всички прекрасни усмивки, с които показа на Малечко, че е хубаво да ходиш на зъболекар.

 

Препоръчваме ви още няколко полезни статии за здравето и режима на детето:

Това, което няма да ви кажат... 

Детето не яде? 7 полезни съвета 

Маркери на детското развитие 1 до 5 г. 

Защо е нужен режимът?

 

 

Последно променена в Сряда, 12 Юли 2017 11:19
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам