logomamaninjashop

6 вредни навика, които децата придобиват от нас

Всеки отговорен родител се старае да създава полезни навици на децата си. Грижата за околната среда често е в този списък. Но докато разказваме колко важна е екологията, често показваме обратното. С кои вредни навици можем лесно да се простим:

Ходенето в магазин, не на пазар

Навикът да се отбием след работа за продукти в най-близкия супермаркет е един от най-масовите. Разбираемо е – така е по-бързо и удобно. Всъщност, освен че се сдобиваме с планина от пластмасови отпадъци след всеки подобен рейд, ние подсилваме убеждението на малките деца, че плодовете и зеленчуците растат по щандовете. И ако всичко може лесно да се купи във всеки момент, също толкова лесно може да се изхвърли на следващия ден. Ако децата не знаят какво е сезонен продукт и как се отглежда, няма да разберат защо доматите през зимата не са вкусни, а малките неугледни ябълки може да са по-сладки от големите си червени роднини. Затова не е лоша идея да използваме почивните дни, за да пообиколим пазарите, защо не и да се запознаем с хората, които отглеждат стоката, която продават.

10 грешки, за които повечето родители горчиво съжаляват

6ebda7308550af060c65a6c99d3cff06 XL

Презапасяването с продукти

Да купиш повече, за да има за по-дълго време, е много разпространен подход. Резултатът обаче е купища изхвърлена храна. И това не са само остатъци, а и продукти, чийто срок на годност е изтекъл. Защо да не опитаме да съставим меню за седмицата? Ако планираме внимателно покупките си не само ще намалим количествата изхвърлена храна, но и ще спестим средства. Когато имаме добре премислен списък, ще можем да устоим на порива да хвърляме в количката всичко, което ни се изпречи пред погледа.

Трупането на полиетиленови торбички

Срокът на разлагане на полиетиленовите торбички е между 300 и 700 години. Според статистиката за четири пазарувания в супермаркета едно четиричленно семейство използва средно около 60 полиетиленови опаковки. Това са четири трилиона пакети на година по цял свят. С тях Земята може да бъде опакована няколко пъти. Пазаруването с еко чанти отново се връща на мода, защото е не само безопасно за околната среда, но и икономично, и удобно. Много често край щандовете за плодове и зеленчуци се презапасяваме с найлонови торбички за съхранение – голяма част от тях остават неизползвани, но ги прибираме за ползване вкъщи. Това е още един вреден навик, от който лесно можем да се откажем, защото ще бъдем добър пример за децата си.

12 здравословни навика на японските деца

d0ba0ebed6fd08675dde5ccf2894dedc XL

Преразход на вода и електричество

Децата усвояват битовите навици от родителите си. Сред най-вредните е неразумното използване на електричеството (включени зарядни устройства, когато не се ползват, телевизор, който работи като фон) или водата, която тече, докато четкаме зъбите си, вземаме душ или мием съдовете. Звънва телефонът, оставяме кранчето да работи и хукваме в съседната стая. За минута изтичат между 7 и 11 литра вода. Това е количество, което би осигурило вода за четири души дневно.

Еднократната посуда

Тръгваме на разходка, но не вземаме вода със себе си, защото можем да си купим бутилка от всеки магазин по пътя. Използваме хартиени салфетки, вместо текстилни, защото не се перат. Пием кафето си от хартиени чашки, за да не мием чаши след всяко кафе. Струва ни се, че ползването на еднократна посуда е много по-удобно. Всъщност ние си я заплащаме, но я използваме най-често за минута-две. Защо да не седнем в близкото кафене, твърде възможно е кафето там да се окаже по-евтино от това на вендинг машината. А една бутилка вода в раницата ще ни спести истерията на малкото дете по опашките и ще ни е от полза, ако се налага да мием мръсни ръчички.

Пренебрегване на местното производство

Лакомствата, които децата обичат повече от всичко, не само са опаковани в десет слоя полиетилен, но и са изминали дълъг път до щанда. Защо да не купуваме продукти местно производство. Те пътешестват много по-малко, което означава, че необходимостта от консерванти, удължаващи живота им, е минимална. Освен това за доставката им не е нужно да се изразходва много гориво (още един елемент на замърсяването), защото изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата е много по-ниско.
А най-добре би било да използваме почивните дни, за да изпечем заедно с детето бисквити, да си направим домашен сладолед, и да разкажем коя храна е полезна.

Източник: mel.fm


Препоръчваме ви още:

Да си видим грешките

Как възпитавах сина си по книга и какво излезе от това

Къде сбъркахме?

Последно променена в Понеделник, 16 Януари 2023 08:44

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам