logomamaninjashop

12 здравословни навика на японските деца

Фрагменти от книгата „Най-здравите деца живеят в Япония“ на Наоми Морияма и Уилям Дойл.

Когато синът ни стана на три месеца в Ню Йорк, от Токио пристигнаха родителите ми да го видят. Първата вечер майка ми Тиджуко приготви домашна японска храна, с продукти купени в най-близкия супермаркет, докато баща ми Шигею люлееше внука си на ръце.

Домът ни постепенно се изпълваше с възхитителни аромати, а ние слушахме удивителните звуци на старинната японска приспивна песен, която баба и дядо пееха на внука си, на два гласа.

Като всички майки по света, японките изразяват любовта към децата си и с приготвянето на вкусна храна. Природната мъдрост и традициите им помагат да отглеждат най-здравите деца на света.

Приложим ли е японският подход в други страни?

Откакто станах майка преди 7 години, аз се старая да храня сина си здравословно и вкусно. Понякога това ми се получава – например като в деня, в който му дадох пюре от авокадо при първото захранване; когато му приготвях картофи на пара или когато мъжът ми, американецът, ни глезеше сутрин със закуска по традиционни японски рецепти (за които са нужни не повече от 5 минути).

В други дни ядяхме това, което обичат децата – пица, чипс, пържени картофки, мъфини. Но все пак от време на време в менюто ни се появяваха японски ястия.

С какво е добра японската кухня? Преди всичко с простотата си. Продуктите за различните ястия могат да бъдат купени навсякъде. Навярно японските готвачи имат някакви тайни, но не мисля, че са определящи. Според мен повечето ястия от японската национална кухня са по силите на всяка домакиня и не е необходимо специално кухненско оборудване.

Кой как отглежда децата си по света

7586bcdd7a745d843a3897512742ccdb XL

Мъдростта на Япония

Когато синът ни стана на 3 години, видя по телевизията знаменития японски синкансен, който е познат повече като влакът-стрела и по цял ден говореше само за него. Аз отдавна исках да му покажа местата, където е минало детството ми. След година взехме самолета от Ню Йорк за Токио. Цяло лято живяхме в Япония. През това време наблюдавах и старателно запомнях какво и как готвят в местните семейства, за да приложа знанията и уменията си на практика, когато се върнем в Америка.

В елитните японски хранителни магазини може да се намерят всякакви продукти, които биха задоволили вкуса и на най-капризния кулинар. Но и в обикновените токийски супермаркети изборът също е огромен. С удоволствие обикалях щандовете, а после помагах на майка си да приготвя традиционна японска храна. След няколко дни в Токио, отново взехме влакът-стрела и се отправихме към малкото планинско селце Коджака, където се намира семейната ни ферма. От прозореца виждах прекрасните японски пейзажи, в далечината се открояваше силуета на Фуджияма, а аз си спомнях детството в тази ферма. В паметта ми изплуваха картини от традиционния есенен панаир, на който местни фермери излагаха всевъзможни плодове и зеленчуци.

Сякаш усещах наистина позабравения вкус на зрелите мандарини. Като момиченце ги късах и ядях направо от дървото… Спомних си, че никой от приятелите ми тогава не боледуваше. По онова време не се питах защо е така. Не разбирах, че имаме късмет да се родим и растем в страна, която векове наред е създавала своя култура на бита, която позволява на човека да се наслаждава на достоен живот, без болка.

Защо японците почти не боледуват?

Съвременната наука няма точен отговор. Дълго време се смяташе, че причината са гените, но учените доказаха, че не е така.

Ръководителят на изследователска група от Лионския държавен научен център, който изучава средиземноморската диета и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания Мишел де Лоржерил е убеден, че: „Генетичните особености не са застраховка на японците срещу болести.“

Може би една от причините е, че японците живеят далеч от другите народи; може би заслуга има здравната система, която гарантира на всеки гражданин висококачествена, безплатна медицинска помощ.

Не бива да се подценява и традиционната японска чистоплътност, заради която страната значително снижи нивото на ранната детска смъртност и детските инфекциозни заболявания. Във връзка с борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания в Япония бяха проведени няколко национални кампании, с цел да бъде намалена консумацията на сол. В последните десетилетия фармацевтичните компании пуснаха и някои много ефективни препарати за хората с високо кръвно.

Огромно внимание се обръща на профилактиката на тези заболявания – в училищата и фирмите, редовно се извършват медицински прегледи, финансирани от държавата.

Своята роля има и начинът на живот на японците. Местното общество е невероятно сплотено. Представителите на различните социални групи традиционно поддържат тесни връзки помежду си, а в колективното съзнание здраво е вкоренено понятието „икигаи“, което означава „жизнена цел“. С необикновена популярност се ползват различни конкурси по ерудиция и интелект, които помагат на японците успешно и без всякакви лекарства да снемат стреса.

Професорът от Токийския университет Кенджи Шибуя и колегите му от Министерството на здравеопазването определят три фактора, които според тях обясняват защо японците живеят най-дълго.

Първо, японците отделят голямо внимание на личната хигиена. Може би този навик е свързан с климата – в много области на страната той е влажен и горещ; възможно е причината да е в традиционната японска религия синто, която препоръчва на човека да пречисти тялото и ума си преди среща с други хора. Второ, японците се отнасят отговорно към здравето си и не пропускат профилактичен преглед. Това позволява да се осъществява ранна диагностика на заболяванията, което повишава шансовете за успешно лечение. Трето, за японската кухня е характерна максимална балансираност на хранителните вещества. Колкото по-висок е икономическият ръст на страната, толкова по-добре се храни населението. “ („Япония: успехите на здравеопазването за 50 години“, Lancet, 30 август 2011 г.)

Тайните на японското възпитание

98ec0092d694f3f780e032d45228a0f5 XL

12 здравословни навика на японските деца

За разлика от връстниците си от другите развити страни японските деца:

1. Консумират рибни и зеленчукови ястия от националната кухня, които съдържат повече хранителни вещества и по-малко калории от месните.

2. От ранно детство свикват с голямото разнообразие на плодове и зеленчуци.

3. Ядат от малки чинии.

4. Приучени са не към строги забрани, а към разумни ограничения.

5. Хапват между основните хранения и обичат сладкото, но по малко и не твърде често.

6. Много се движат. Учениците спортуват всеки ден и не само в часовете по физическо възпитание. Спортните петминутки са включени в програмата на всички останали учебни дисциплини.

7. Умеят да ценят наградите и поощренията за постижения в спорта.

8. Вечерят предимно вкъщи, в семеен кръг. Семейната вечеря е един от почитаните японски ритуали.

9. Вкъщи и в училище се обградени с любов и грижа от възрастните, което позволява да се минимизират психологическите проблеми, които често са причина за преяждане.

10. Имат пълната подкрепа на родителите си, които не само ги учат да се хранят правилно, но изискват същото и от училището им.

11. Усвояват правилата на здравословното хранене и здравословния начин на живот чрез домашното възпитание, основано на родителския авторитет, а не на авторитаризма.

12. От ранно детство помагат на родителите си да приготвят храната, слагат масата и я прибират.

В резултат на всичко това японските деца наистина са шампиони по здраве.

Особено убедително изглежда японското чудо в сравнение със ситуацията в другите развити страни по света. На практика навсякъде расте броят на децата, които страдат от затлъстяване. Само в Япония този показател в последните години забележимо се снижава. Разбира се, японците също страдат от хранителни разстройства като анорексията при момичетата, но мащабите са несъпоставими с това, което се случва в другите страни, вкл. в САЩ. Може да се каже, че в Япония ( и в Южна Корея) днес се провежда най-ефективната политика за борба с детското затлъстяване. Японците усвояват основните правила на здравословното хранене от най-ранна възраст, което несъмнено изиграва своята роля за това, че живеят най-дълго от всички на планетата.

 

Най-четената ни статия по темата:

Как детето да заобича здравословното хранене -  20 съвета от японските майки

Препоръчваме ви още: 

Защо японските запалянковци чистят стадионите след себе си

Как се хранят малките европейци

 

Последно променена в Неделя, 23 Декември 2018 22:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам