logomamaninjashop

Проблемите на днешните деца – какво казват педагозите

Разбира се, деца ни се различават от връстниците си преди 20 години. Психолозите твърдят, че има различия дори между тези с малка разлика във възрастта – 3-6 години. Обяснението е в бързите темпове на живота ни - всичко се променя стремително, развива се, много традиции останаха в миналото, а технологиите напълно промениха начина на живот и психиката на човека. Не всички възрастни успяват да се приспособят, а без тяхната подкрепа хармоничното развитие на децата е невъзможно.

Учителите и възпитателите са сред първите, които забелязват промените в поведението и характера на децата. Много от трудностите и проблемите, с които се сблъскват днешните хлапета, не са уникални. Затова са и съветите да бъдем по-внимателни към децата си, да им отделяме повече време за общуване в семейството и за физическото им развитие, като не забравяме, че всичко е хубаво, когато е с мярка.

Най-разпространените трудности, с които се сблъскват децата ни:

Не умеят да завързват връзките си

Може би на някого ще му се стори несъществено, но това умение показва доколко е развита фината моторика на детето. От това следват и други проблеми – не умеят да сгъват и подреждат вещите си, да си приготвят раницата за училище, възникват трудности с речта. Всъщност детето трябва да може да връзва връзки към третата си година. Сложността идва от това, че сега връзките са заменени с ципове, лепенки, за да е по-лесно. Затова педагозите съветват да се занимаваме допълнително с детето с връзване на панделки, правене на възли от шнурчета, ленти. Така може да се отработи навикът.

7 признака, че възпитавате децата си правилно

4f20cc27dbc4009a013876fb307718c5 XL

Децата имат говорни нарушения или забавяне в психическото развитие

Към момента, в който започват училище, те са с ограничен речников запас, лошо изговарят отделните звуци, не се разбира какво казват. В много случаи това би могло да се избегне, ако не само разговаряме повече с децата си, но и ако го правим както трябва. Детската реч се развива с позабравените скороговорки, стихчета, песнички. Полезно е да четем на децата си, да им разказваме истории. Слаборазвитият артикулационен апарат понякога е резултат и от това, че майките много дълго време хранят децата си с пасирана храна. За да произнася ясно звуците, детето има нужда да гризе моркови, ябълки, повече да дъвче.

Децата трудно се концентрират

Бързо захвърлят започнатото и превключват на друго занимание, което също не довеждат до край. Не реагират веднага на молбите ни. Впоследствие им е трудно да издържат часовете в училище, въртят се, не слушат учителите си. Възможно е да имат добри възможности за учене или за творческа дейност, но заради неспособността си да се концентрират не ги реализират в пълна степен.

Децата загубват естественото си влечение към знания

Учителите се опитват да отговорят на потребностите на времето, с включване на нови методи на преподаване, за да предизвикат интереса на децата, но им е все по-трудно да се конкурират с компютърните игри и телевизионните предавания.

Да ги научим да учат

db260533be382a61da783c7343b36cf2 XL

Децата са по-чувствителни

Буквално малко недоразумение или незначителен неуспех могат да нарушат емоционалното им равновесие и да предизвикат бурен конфликт, сълзи, спорове. Едни се боят да отговарят по време на час, дори да знаят отговора, други – постоянно привличат вниманието към себе си с лесни и достъпни способи.

Всички тези проблеми имат сходни причини. На практика всяко семейство, по един или друг начин, се сблъсква с тях.

Не разговаряме достатъчно с децата си. Нужно е всеки ден да отделяме време за общуване; да разказваме как е минал денят ни; да се интересуваме какво ново са научили те; да четем заедно, особено ако са в доучилищна възраст; да създадем отношения на доверие, да споделяме – така много проблеми, не само свързани с речта, но и емоционални и психологически, ще се разрешат от само себе си.

Информационният поток, който заобикаля детето – радиото, телевизията, компютъра, телефона – е много сериозен проблем. Освен огромното влияние върху психиката и поведението му, технологиите предлагат готови отговори на каквито и да било въпроси. Не му се налага да търси, да експериментира, да изследва. Това е много сериозен проблем на днешния свят. Новините, рекламите, видеото, картинките, предаванията пренасищат мозъка на детето, то се изморява по-бързо, не може да се концентрира, появява се апатията. Разбира се, технологиите предлагат и нови възможности, но е от огромна важност детето да се научи да изследва околния свят. Не бива да заменяме четенето на книги с гледане на филмчета, активните игри навън с компютърни, живия разговор с чат. Трябва да успеем да намерим златната среда в използването на технологиите при възпитанието на децата, да налагаме разумни ограничения и твърдо да следваме линията си.

Днешните деца - какво ги чака утре

ce3beed3a0264eac927573dda0dfb038 XL

Рисковата бременност и раждане също могат да предизвикат проблеми в поведението на детето в бъдеще. В такива случаи, родителите трябва да са наблюдателни и внимателни към децата си, при сериозни отклонения да търсят помощта на специалист.

Отношенията в семейството в голяма степен определят емоционалната стабилност на децата. Ако вкъщи често има бурни спорове, скандали или цари мълчаливо напрежение, децата го разчитат безпогрешно. Някои започват да боледуват по-често, други стават капризни, истерични, трети се затварят в себе си.

Отглеждането на деца винаги е било сложна задача. Всяко поколение има своите трудности и грижи. Не можем да контролираме всичко, не можем да предпазим децата си от лошото влияние напълно, но ние сме хората, които полагат основите на развитието им. Семейството им дава базата, върху която те изграждат своето взаимодействие с околния свят.

Източник: ihappymama


Препоръчваме ви още:

Те са толкова различни

Съветите, които правят децата ни нещастни

Не убивайте детските мечти

 

 

Последно променена в Понеделник, 08 Май 2023 10:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам