logomamaninjashop

По света и у нас – полезният опит в грижата за децата

Благодарение на технологиите вече не съществуват информационни граници. Днес можем да посетим която си страна искаме; да разберем откъде можем да си купим автентични марокански подправки; да научим как аржентинците отглеждат кравите си и как възпитават децата си японците. Когато прочетем нещо свързано с родителския опит по света, неизбежно се замисляме, че някои от чуждите практики биха могли да бъдат успешно осъществени и у нас. Но добри идеи не липсват и в нашата страна.

Библиотека за играчки

Библиотеките за играчки съществуват от 30-те години на миналия век. В тях, срещу символичен абонамент, децата могат да вземат играчка, която им е харесала и да я върнат след определен период от време. Тези библиотеки имат не само добър финансов ефект върху бюджета на семейството, но са и вариант да се освободиш от излишните играчки вкъщи, да се поддържа постоянен интересът на децата към играта, защото взетото за определен срок от време не омръзва. Тази практика е популярна във Франция, Швейцария, Австралия, Нова Зеландия и Хонконг.

Неочакван гостенин

img 0003

Библиотека за играчки във Франция

Детски градини със зелена зона

Градините, потънали в зеленина имат открити площадки не само за игра на чист въздух, но и за творчество и дори за хранене. Такива детски градини със зелени зони има в Япония, Швеция, Виетнам, Англия. А би било прекрасно да съществуват и у нас. Освен полезни за децата, тези градини са дружелюбни към природата – в много от тях има поставени слънчеви батерии, за построяването им са използвани естествени материали, пластмасата в интериора е минимализирана, повечето от мебелите са от рециклирани материали.

5-те най-красиви училища в света

zeleena gradina2

zelena gradina3

Зелена градина в Осака, Япония

Баба на заплата

Този опит вече има история и у нас и това ни нарежда сред страните с иновативен опит (или с недобро планиране на заетостта на детските ясли и градини). През миналата година беше представена програма, според която баби и дядовци на деца останали извън системата на детските градини, могат да се грижат за внуците си срещу заплащане. Тази програма се реализира с европейски средства и е продължение на съществуващата подобна преди това. По информация на социалното министерство около 1500 семейства могат да се възползват от услугата. Предназначена е за деца от 0 до 5 години. Възнаграждението на детегледачите се изчислява на база минимална работна заплата и е съобразено с работното време на родителите. Програмата е насочена главно към хора в предпенсионна възраст, регистрирани в бюрата по труда, за предпочитане с опит в педагогиката и грижата за хора. Решаващата дума при избора е на семействата.
Подобна практика има вече и в Турция.

Бавачка или баба

7b74cb7c1df98e92e969c64cad239390 L

Отпуск-мечта

Една от най-добрите програми за подкрепа на младите родители е шведската, където родителите имат право на 480-дневен платен отпуск, за да се грижат за децата си. През 390 от дните получават 80 % от заплатата си. Останалите дни също са платени, но сумата е по-малка. Отпускът може да бъде взет не само след раждането на детето, но във всеки друг момент до навършване на 8-та му година. На практика родителите, които имат няколко деца, могат да натрупат много дни майчинство. Дори, когато вече са на работа, шведските майки и бащи имат право на 25 % по-кратък работен ден (заплащането е съответно на ангажираността им). Освен това до навършването на 16 години на детето, семейството получава и малка сума като месечна надбавка. България също може да се похвали с добри условия за майчинство - 410 дни за всяко дете, като 45 са преди раждането на детето. При желание на майката отпуск може да се използва от бащата, който освен това има право на 15 дни отпуск от датата на изписване на бебето.

Автор: Янка Петкова

Препоръчваме ви още:

На детска градина в Швеция

Отпускът по майчинство по света

Тайните на японското възпитание

 

 

Последно променена в Сряда, 02 Януари 2019 09:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам