logomamaninjashop

Знаеш ли какво ми се случи днес?

Как се чувства детето ни в детската градина е въпрос, който ни занимава от първия ден на постъпването там. Обикновено пускаме в ход позволени и недотам позволени средства, за да съберем повече информация. И всичко това с единствената цел да помогнем на дребосъка да се адаптира по-бързо. Една майка, психолог по професия има същия проблем. След много опити да разбере как се чувства синът й в детската градина, тя прилага тактика, която се оказва много успешна, макар че е толкова елементарна. А именно - всеки разговор с детето си започва с въпроса: „Знаеш ли какво ми се случи днес?“

Матвей всеки ден се прибира от детската градина и аз започвам акция по извличането на информация от особено опасен шпионин. Трябва да знам какво се случва в тази Ничия земя, където майките биват допускани само по празници. Обикновеният разпит не дава нужните резултати. Към методите на Инквизицията все още не съм посегнала, вероятно това ще е следващ етап.

Имам горчив опит с „нормално“, „както обикновено“, „нищо ново“, мога да чета между редовете, когато чуя „остави“, „всеки ден едно и също“. Затова разработих план по внедряване в детско-градинския живот на сина си.

Първо, старая се самата аз да разказвам повече за деня си: какво ново, къде съм ходила, с кого съм се срещнала, каква интересна кола съм видяла по пътя, как се е включила противопожарната система в офиса…

Матвей веднага започва ме прекъсва: „Не, не, чакай аз да ти разкажа… А аз… А ние… “ седя, слушам го и се изживявам като велик манипулатор и познавач на детската душа.

Второ, започнах да използвам необикновени въпроси. Замених стандартното „Как беше днес?“ с „Какво ти беше най-вкусно днес?“ или „Случи ли се нещо смешно? Да се смееш с глас?“

За гъските и гъсетата

matvei

Разбира се, най-често слушам само за палачинките, които са им давали за следобедна закуска или какво е направил приятелят му.

Така си живеем. Цял ден на работа мисля не как да изпълнявам задълженията си по длъжностна характеристика, а какъв интересен въпрос да задам, за да сглобя поредното парченце от пъзела „Какво е моето любимо дете“. Малко драка, малко нахален, малко романтик, малко раним. Стеснителен за едно, упорит за друго, изтъкан от противоречия.

Всичките ми въпроси са за нещо добро, весело, позитивно – все пак формираме положително отношение към градината. А не след дълго и към училището. На кого помогна днес? На кого се зарадва? Най-интересната игра на улицата и най-любимата песен. Любимият зеленчук в салатата и любимият учител в групата. Понякога разговорите ни напомнят на въпросите в лексиконите, които попълвахме някога.

Но ето че веднъж отидох в училище неподготвена. Забравих да си измисля въпрос и в тази критична ситуация въображението ми измъкна първото, което предложи гладния ми, недоспал мозък.

-  Случи ли се нещо, което да те натъжи днес?

Устничките на Матвей веднага затрепериха, смръщи вежди и на пресекулки започна да ми разкрива несправедливостите на живота. Притисна се към мен в очакване да получи разбиране и подкрепа, разтърсван от неизказани емоции.

Нещата наистина са сериозни, може да бъде написана отделна статия по темата или да открия нещо в специализираната литература… Най-добрият му приятел не го извикал да пекат сладки. Поканил някакво по-малко момиченце, с което дори не са най-добри приятели, а моя любим единствен син – не.

Прегърнах го и дълго го милвах по гръбчето. Приласкавах го и го подкрепях. Обещах му да изпечем 100 милиона сладки. Чух закани, че никога повече няма да дружи с този нахалник-сладкар от градината.

Триех нослето и очите и си мислех колко важно е да не задаваш някакви витиевати, заобиколни въпроси, а такива, които са точно в целта – в болното място, в ядрото на обидата, в пристана на тъгата.

Защото той ще си изяде палачинките от следобедната закуска и без мама, но тепърва ще трябва да го уча да преживява болката. И ще милвам гръбчето. И ще трия нослето. И ще обещавам 100 милиона сладки.


Препоръчваме ви още:

Как да подготвим детето за детска градина?

Защо децата не обичат промените

До детската градина и назад

 

Последно променена в Неделя, 30 Септември 2018 00:23
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Любовта не се опитомява

Любовта не се опитомява

07 Юни, 2020 Истории

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

За децата и пясъчниците

За децата и пясъчниците

05 Юни, 2020 Здраве

За истинския живот

За истинския живот

01 Юли, 2020 Истории

Feedback/Обратна връзка

Feedback/Обратна връзка

30 Юни, 2020 Истории

История с мухла

История с мухла

29 Юни, 2020 Забавно

Мили татко...

Мили татко...

27 Юни, 2020 Отношения

Ударник в раждаемостта

Ударник в раждаемостта

26 Юни, 2020 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам