logomamaninjashop

Как да подготвим детето за детска градина?

Първият ден на градина (или на училище) обикновено се отбелязва със сладурски снимки и емоционални постове във фейсбук от страна на родителите. Въпреки че повечето от тях са щастливи да изпратят децата си на първото по-голямо приключение в живота им, много таят страхове. 

HuffPost се обърна към родители, които вече са минали през това, за да научи какво са направили, за да бъде по-лесен и безпроблемен преходът. От това как да говорим с децата си за първия ден до това как да се преборим със собствените си съмнения, ето съветите относно първия ден на децата на новото място.

1. Нервни сте? Не го показвайте. 

Не е чудно, че родителите са нервни преди децата им да отидат за първи път на детска градина. Но ако и самите деца го усетят, може да си помислят, че те също трябва да се притесняват. Мелани Дейл, блогър и автор, споделя, че тъй като тя самата много е обичала да ходи на училище като дете, се опитва да остане позитивно настроена и да направи преживяването възможно най-вълнуващо за децата си. 

“Една година преди синът ми да тръгне на градина, всеки път, когато видехме дечица с училищни раници, му казвах развълнувано “Догодина това ще си ти!”, споделя тя. “Купих му малка раничка, която да носи вкъщи, и той много се вълнуваше. Бъдете позитивни и развълнувани. Ако сте нервни, те ще го усетят и също ще се притеснят.”

Ако ги е страх, поговорете с тях и обсъдете притесненията им. 

“В същото време, уважавайте чувствата им и ги оставяйте да говорят за тях.” казва Дейл. “Ако споделят, че са притеснени, не им казвайте “Не се притеснявай”, а ги попитайте защо и им помогнете. Споделете за ситуация, в която вие сте били притеснени, и как сте се преборили с нея.”

2. Поработете над самочувствието им преди да влязат в класната стая. 

Лора Фуентес, майката зад хранителните планове MOMables, наскоро също е минала през първия ден в детската градина заедно с детето си. Тя споделя, че самочувствието на децата е много важно, за да се чувстват комфортно сред другите и да споделят мислите си. 

“Това да си казват, когато имат нужда от нещо, да задават въпроси, да говорят с другите деца, да си намират приятели и да отговарят, когато някой ги заговори, са все нови умения, които децата развиват в детската градина,” казва тя. “Изграждането на самочувствието ще им помогне по-бързо да се адаптират към новата социална среда.”

Тя предлага да окуражаваме децата да говорят високо и ясно, както и да правят “избори подходящи за тяхната възраст” като например да избират сами дрехите си сутрин или какво ще закусват. 

А всъщност готово ли е детето за училище?

60305980 s

3. Проучете и разгледайте детската градина/училището

Ако се чувствате изгубени покрай тръгването на детето на градина или училище, това да проучите учебното заведение може да ви помогне да се почувствате по-подготвени. За Юджийн Хънг, познат като Feminist Asian Dad, проучването е започнало от рано. Той казва, че още преди да запишат децата си на градина, той и жена му са ги проучили тези около тях, за да бъдат сигурни, че ще успеят да помогнат на дъщерите им да усвоят важни емоционални умения и как да “разбират другите деца и възрастни”. 

“Смятахме, че ако момичетата ни имат хубави преживявания още от градината, те ще ходят с желание и на училище и ще успеят да вземат най-доброто от него.” казва той. 

Хънг казва, че обиколките на градините са били много полезни, за да видят каква е средата и как се държат децата през деня. Криста Картър-Уилямс, блогър, казва, че те са помогнали на дъщеря й да се почувства по-подготвена за първия си ден. 

“Посещенията направиха преходът много по-лесен, защото тя вече знаеше какво да очаква.”

4. Говорете с детето си за детската градина от рано и бъдете откровени. 

“Казахме й, че вече няма да прекарва целия ден с мен, а ще бъде с други деца на нейната възраст и ще бъде много забавно,” споделя Картър-Уилямс. 

Дойн Ричардс, баща на две деца и автор, смята, че честността помага много и на родителите. Той окуражава майките и бащите да се подготвят за това, че ще трябва да оставят децата си в градината. Както и за това, че най-вероятно ще си поплачат. 

“Уверете ги, че винаги ще ги подкрепяте и че ги обичате, преди да започне денят в градината, но се подгответе да ги оставите, въпреки че плачат за вас. Виждал съм как родители стоят с плачещите си деца с часове и знам, че това не помага на никого. Детето ви ще е добре. Моето мото е “Не се притеснявайте, ако детето ви плаче, когато го оставяте, притеснявайте се, ако плаче, когато го взимате.”

5. Направете първия ден специален. 

Картър-Уилямс си признава, че си е представяла как точно ще протече първият ден на дъщеря й отново и отново, за да се увери, че ще мине възможно най-лесно. Приготвила е любимия обяд на детето си и е скрила забавни бележки в кутията. 

Мюнг пък сготвила специална вечеря предишната вечер, а на сутринта оставила достатъчно време, за да се приготвят. Тя и дъщеря й избрали заедно тоалетите си за деня и си тръгнала по-рано от работа, за да я вземе след градина и да хапнат нещо специално заедно. 

Лесна адаптация в яслата - мисията е възможна

50410729 s

6. Не забравяйте, че първият ден е специален и за вас. 

Важно е да запомните, че не само децата ви преминават през голяма промяна и че ако имате нужда (и можете да си позволите да отделите времето), е окей и вие да се поглезите. 

“Организирах си обяд с приятелка, защото знаех, че имам нужда да не мисля за първия ден на дъщеря си.” 

7. Ако все още имате притеснения, изкажете ги.

Мюнг окуражава родителите да не се притесняват да “се интересуват от децата си и да ги защитават”.

“Има много интересни въпроси, които да попитате детето си, различни от “Как мина денят ти?”, които да ви помогнат да разберете как се чувства то в градината,” казва тя. “Ако се съмнявате, че нещо не е наред, обсъдете го с хората там.”

25 начина да попитате детето как беше в училище днес

Често проблемите могат да бъдат разрешени и само с малко търпение и подкрепа. 

“Децата са толкова издръжливи! Имат нужда от малко подкрепа и окуражаване и могат да се справят с почти всичко. Като родители трябва да помним това. Детската градина е едва началото на тяхната независимост.”

 

Препоръчваме ви още:

Как разреших на детето да не ходи на училище и то не подивя

До детската градина и назад

Час по щастие

Последно променена в Четвъртък, 23 Август 2018 08:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам