Мобилните игри за деца – гледната точка на един баща-разработчик

Марк Тулчински е баща на две деца. Той създава електронни игри. Сред по-известните са My Town и My Little Princess. Ето неговата гледна точка за плюсовете и минусите на това популярно детско забавление.

Аз съм в индустрията с мобилните игри от времето на третата версия на айфон. Наистина, по-рано правех игри за възрастни. Когато се родиха собствените ми деца се съсредоточих в този раздел. Игрите могат да бъдат полезни, ако са правилно подбрани според възрастта. За 4-6-годишните са достатъчни елементарните игри на мобилния телефон. Около 8-та година може да се опита с по-сложни вече на компютъра. Най-добрите игри за деца са тези, в които няма победители и победени, а акцентът е върху развиване на въображението. Те са обикновените игри – има дом, има обитатели, можеш да измислиш каквото искаш и да бъдеш който искаш.

Плюсовете

Познавам много психолози, които използват игрите за терапевтични цели. Те помагат на децата да пренесат емоциите и страховете си върху героите и така да обяснят какво се случва с тях. В игрите можеш да бъдеш който искаш – например лекар, който лекува хората (ако детето се страхува от лекари).

В детските игри не трябва да има победители и победени. Така минимализираме или свеждаме до 0 появата на стресови ситуации. Смятам, че игрите трябва да защитават децата от негативни емоции, а не обратното.

Игрите предоставят възможности: можеш да бъдеш какъвто искаш и да правиш това, което искаш. Можеш да се запознаеш с особеностите на различни професии (например летец), да строиш замъци и кули, да се научиш да рисуваш с акварели. Когато са насочени към творчество са полезни.

Игрите ти дават разбирането, че светът не се ограничава до детската площадка или пейзажа зад прозореца. Чудесно е, ако има образователен елемент. Можеш да научиш повече за древните цивилизации, да пътешестваш по света, дори да учиш. Децата обичат да учат (независимо от това какво казват те самите или какво мислим ние, родителите им). По време на обучение или игра (или едното и другото едновременно) те предпочитат да използват въображението си, а не да следват установени правила и да постигат определени цели.

Трябва да помним обаче, че играта не заменя обучението. Тя е инструмент и допълнение към съществуващата реалност.

Интернет хигиена

igri online

Минусите

Основният недостатък на игрите е, че изискват усилие от страна на родителите. Негативният страничен ефект може да е резултат от липсата на контрол върху детето и незаинтересованост колко време отделя на тези игри.

Игрите могат да бъдат вредни, ако не са подбрани според възрастта. Неслучайно всяка игра има маркировка с препоръчителната възраст на ползвателя. Естествено, игра с указание 18+ е неподходяща за 7-годишно дете. Много често родителите обвиняват разработчиците на игри, но истината е, че вината е тяхна, защото не следят на какво играят децата им.

Игрите изискват постоянен времеви контрол. И въпросът е могат ли родителите да организират този процес.

Разбира се, ако не бъдат контролирани децата могат да играят целодневно и аз не виждам нищо добро в това. Те трябва да бъдат под контрола на родителите си, за ограничено време и само за определени, полезни, развиващи игри. Тогава от този процес ще има полза.

Децата обичат да изразходват енергията си, учат се да комуникират с връстниците и заобикалящата ги среда. Играта не бива да е единствената светлина в прозореца. Те трябва да прекарват достатъчно много време в активни игри офлайн. Струва ми се, че социалните навици и възпитанието са ключът към успеха в живота и са по-важни от факта, че си се родил по-умен от другите.

Игрите на малък екран са напрежение за очите, особено за детските. За да се минимизира потенциалната вреда трябва категорично да се ограничава времето с тях. Не е добре екранът да е твърде близо до очите и да се играе в полутъмна стая.

Договор за електронни игри с тийнейджър

igri online2

Аз непрекъснато купувам и качвам нови игри, играя на тях, селектирам подходящите и тогава ги предлагам на децата си. Съдържанието е контролирано. Но не бива да забравяме, че игрите и интернет са различни неща и онлайн пространството трябва да бъде много по-строго контролирано.

Времето, в което детето е в интернет, трябва да е под надзора на родителите. Аз не разрешавам на собствените си деца да ползват социалните мрежи и да стоят в чатовете.

През седмицата им позволявам да играят по час дневно, в почивните дни малко повече. Синът ми обича Майнкрафт, а дъщеря ми предпочита игрите, в които може да рисува с пиксели (pixel art drawing) и игрите със смяна на тоалети. Всички тези игри аз съм играл и проверил.


Препоръчваме ви още:

Смартфон за детето

Баба преследва жертвата си с кървава бухалка

Какво е Синдром на електронния екран

 

 

Последно променена в Неделя, 29 Юли 2018 11:51
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам