logomamaninjashop

Смартфон за детето

Автор: Prince

Здравейте, мили хай-тек родители!

Днес отварям темата и ви „светвам“ как да вземете телефон и абонаментен план на детето си.

Започвам от телефона – лично аз, съм на мнение, че за невръстен малчуган между 5 и 12 години не е нужно да купувате последния Айфон или Самсунг, но все пак това определя вашият семеен бюджет и колко много искате да се изфукате пред другите родители. Няма нищо лошо в това, че сте заможни, но все пак очаквайте, че ефектът, който ще постигнете, е завист срещу вас, срещу детето ви (Иванчо има по-хубав телефон от моя) и излишни въпроси към колегите, от които сте закупили телефона – „Ама това, че детето го строши (намокри), как да не покрива гаранцията?“ - Имайте предвид, че първият и най-ценен съвет, който ще ви дам за абонаментния план на вашето дете работи дори и на най-обикновения апарат с копчета и се нарича FDN – fiхed dialing numbers. Елементарно е – с няколко щраквания ограничавате телефона на детето да може само и единствено да набира избрани от вас до 10 номера. Тоест - въвеждате мама, татко, баба, леля и край. Устройството не може да направи нищо повече и не може да набере абсолютно никой друг, дори 112 (ако искате, вкарайте и него). Така не може да ви натрупа никаква сметка за изговорени минути, защото то ще звъни само и единствено на вас. Все пак, от време на време, ще проверявате минутите и ако се наложи, в края на месеца, ще му затваряте и ще набирате вие. По този начин можете да изберете произволен план с национални минути в рамките на 10-15 лева. За тази настройка се изисква ПУК код, който може да откриете на пластиката, част от вашата СИМ карта. Можете да сменяте номерата в групата, колкото си искате. В този случай забравете за интернет през СИМ картата. Още по-добре – детето ви ще влиза в интернет само, когато е на Wi-Fi. Така, при евентуален случай на кражба или загуба на апарата, картата на детето ви практически е неизползваема за друг. Ако някой иска да злоупотреби с вашата сметка би било почти невъзможно. Единственото, което прави тази СИМ карта, е да набира избрани от вас до 10 номера.

За мен това е най-добрата защита – все пак телефонът на детето е нужен повече на вас и ви дава спокойствие, че винаги ще можете да се свържете с него, а и то ще може да ви се обади. За мен не е необходимо дете да може да звъни на всички, освен на най-близките си, и на някое приятелче, което също можете да добавите с уговорката, че няма да прекаляват с разговорите. И все пак, последното е на ваша отговорност. Сигурен съм и че детето ви няма нужда от мобилен интернет.

Следващото нещо, което ви предлагам, е да развалите SMS центъра в настройките за съобщения. Например – за Теленор номерът е +3598910000, за Мтел +35988000301. Просто го изтрийте и сложете някакви произволни цифри. По този начин може да забравите, че телефона ще прати някога СМС. Тук съществува риск, детето само да се сети за тази настройка. В дългогодишната ми практика обаче, това никога не съм го срещал.

Мили родители, в съчетание тези две семпли неща ви осигуряват и избягването на така често срещаните напоследък УДС – услуги с добавена стойност. Това са СМС-ите, за които плащате между 6 и 12 лева, и в повечето случаи са нежелани абонаменти. Моля да имате предвид, че нито един от тях не е свързан по никакъв (ама никакъв) начин с вашия мобилен оператор и това не е причина да отидете и да направите скандал в офисите.

Теленор, от своя страна, отскоро предлага и пълното им ограничаване за клиентите си.

Друг вид услуга, която мобилните оператори предлагат, е тарифен план Джуниър. Това върви при всички случаи с устройство – детски часовник. Устройството представлява съвсем свежо часовниче за момченца и момиченца, което се ползва на ръката и се говори чрез високоговорител. Разговорът за мен е леко дразнещ, защото става достояние на всички, но устройството си има своите почитатели. То ви дава постоянен контрол над местоположението на детето – чрез мобилно приложение, което теглите на вашия телефон. Така винаги можете да следите къде се намира вашият беладжия, посредством GPS. Освен това чрез приложението можете да добавяте номера в телефонния указател на часовника, да нагласяте аларма, да му изпратите СМС, дори да видите дали в момента е сложен на ръката и още куп щуротии. Абе, съвременна работа. Сега идва и тънката част, за която искам да ви информирам. Понеже Теленор ми е най-познат като оператор, ще дам пример с тях. Така – часовничето е устройство, което работи със СИМ карта, както работят и всички съществуващи телефони (засега). Ако се замислите по-внимателно – таксата за тази карта е 7.99 и включва неограничени минути към Теленор, 50 национални минути, интернет на 2G и 15 лева лимит. Устройството се доплаща в брой, или на изплащане – там вече както вие си искате. Не може без него, но не правете драми. Вземете го и го пуснете в някой сайт за продажба, колкото да му вземете същите пари. И ето тънкия момент – извадете картата от часовника и я сложете на телефон. Така за 8-10 лева имате страхотен тарифен план дори и за вас (или за баба ви)!

Следващ съвет – Google Play и App Store и платените им приложения. Често срещано е децата да играят всевъзможни игри. Някои от тях са платени. Други са безплатни, но в самата игра има възможност да си купиш злато, камъни, рубини, минерали, семки и бонбонки, които да те направят „по-силен” и наистина „по-силно” се плащат във фактурата. Тук решението е е-ле-мен-тар-но. Просто звъннете от този или друг номер, на който се води картата, на вашия оператор – 123 или *88, свържете се с някой жив човек и помолете да ограничи достъпа до плащания за Google Play и App Store (не важи за Виваком) през сметката за телефона. Воала – забравяте и че детето ще си купи нещо оттам.

Гугъл предлага и още възможности за ограничаване на приложенията – има си специална секция „Родителски контрол”, която можете спокойно да разгледате в Google Play. Лесно е и е достъпно.

Какво научихме и от какво се предпазихме с тези мерки – детето не може да надговори минутите; не може да прати СМС; не може да купи приложение; не може да се абонира за нищо. Ами то това, мили родители са начините и да ви натрупа сметка, общо взето.

Ако става дума за тинейджър/ка в пубертета, искащ безкрайно много хиляди милиони мегабайти и вече смятате, че вашият "случай" е готов да ползва телефона си самостоятелно, направете карта на някой от вашите роднини, който няма друг на негово име. Простичко – картата на 16-годишния на името на дядо му. Изберете тарифен план с по-сериозна сума, да кажем 20 лева, но цялата далавера за това е, че ще можете да направите лимит на картата. Това е така, защото клиент само с една карта може да поиска лимит 30 лева и така никога няма да платите повече от 50 лева за пубера. С подписването на договора, поискайте най-ниския възможен лимит, по-висок от месечната такса. Още нещо – преди да му дадете картата, проведете сериозен разговор с него. Обяснете му кое се плаща, кое не се плаща, колко минути има, как може да натрупа сметка. Ако все още не сте сигурни в него и му нямате пълно доверие, все пак спрете плащанията за Google Play и App store, за да сте една идея по-спокойни. След като ви натрупа сметка от СМС-и, примерно, вземете телефона на сладура за 1 седмица и пак проведете същия разговор. Нека дядо ви да ви напише и едно пълномощно за пред оператора, с което да можете да променяте договора, ако се наложи.

Да се върнем на децата. Моля ви, не пускайте 30-40 лева такси на дете в осми клас. Не купувайте най-скъпите телефони, за да изпъкнете в обществото. И спрете да вдигате скандали на мобилния си оператор – замислете се в коя друга държава хората имат проблеми с оператора си? Компании като Теленор, Мтел и Вивател (в България), Водафон, О2, Тюрксел и така нататък са организации, които със зъби и нокти се борят за абонатите си. Проумейте, че тяхната цел е да сте доволни от тях, а не да ви ощетят. Разберете, че в нито един мобилен оператор няма човек, назначен да ви надписва сметката. Това не е монопол или картел, това не е мафия, това не е ТКЗС. По цял свят това са най-приветливите фирми, а и едно желано място за работа. Всички те водят какви ли не кампании за свобода, защита и благотворителност. Това не е Енергото, ВиК-то и Топлофикация, на които наистина не можете да хванете спатиите. Тук всичко е написано на вашата фактура – до минута, секунда, стотинка. Всеки разговор, СМС или УДС. При все това – дори да стане грешка, имайте предвид, че който и да е оператор, ще ви се извини писмено и ще коригира грешката си. Достъпно е - не е като киловатчаса, дневна, нощна, кубик топла студена вода и не знам си какви загуби, от които никой от нас няма понятие. Това са просто минути, СМС-и или мегабайти, които дори вашето устройство записва.

Искам още веднъж да обърна внимание, че според мен телефон, даден на дете е необходимост, а не лукс, парадиране и изхвърляне. Използвайте го, за да можете винаги да му се обадите, а и то на вас. Използвайте го просто като телефон – за да сте спокойни и да имате връзка с него. Все пак ние сме оцелели без такава техника. 

Ето и още няколко начина за ограничаване на смс-ите при необходимост.

Забрани за съобщения - НАБИРАТЕ ТОЗИ КОД НА ТЕЛЕФОНА СИ:

1. За всички изходящи *33*0000*16#

2. За всички входящи *35*0000*16#

3. За всички входящи в чужбина *351*0000*16#

4. Премахването на забраната става, като се вкара повторно същия код.

5. Код *330*0000*16# премахва всички SMS забрани.

 

И още нещо – съветите, които ви дадох, ще ви предпазят от висока сметка в поне 90% от случаите. Но от вас зависи да предпазите детето си в интернет. Обръщайте внимание и проверявайте, поне няколко пъти в седмицата, телефона, компютъра или таблета на детето. На кого е звъняло, писало ли е СМС-и, историята в интернет, чатовете в приложенията. Разбира се, правете това без то да разбира, за да не ги трие само.

И завършвам с една моя фраза – висшето образование, шофьорската книжка и смартфонът не са задължителни със закон в нашата родна страна. За това, ако не знаете как да ги използвате – недейте!


Препоръчваме ви още:

Внимание! Телефонна измама!

Внимание! Интернет!

Онлайн защита за деца

Последно променена в Сряда, 14 Март 2018 09:24

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам