Смартфон за детето

Автор: Prince

Здравейте, мили хай-тек родители!

Днес отварям темата и ви „светвам“ как да вземете телефон и абонаментен план на детето си.

Започвам от телефона – лично аз, съм на мнение, че за невръстен малчуган между 5 и 12 години не е нужно да купувате последния Айфон или Самсунг, но все пак това определя вашият семеен бюджет и колко много искате да се изфукате пред другите родители. Няма нищо лошо в това, че сте заможни, но все пак очаквайте, че ефектът, който ще постигнете, е завист срещу вас, срещу детето ви (Иванчо има по-хубав телефон от моя) и излишни въпроси към колегите, от които сте закупили телефона – „Ама това, че детето го строши (намокри), как да не покрива гаранцията?“ - Имайте предвид, че първият и най-ценен съвет, който ще ви дам за абонаментния план на вашето дете работи дори и на най-обикновения апарат с копчета и се нарича FDN – fiхed dialing numbers. Елементарно е – с няколко щраквания ограничавате телефона на детето да може само и единствено да набира избрани от вас до 10 номера. Тоест - въвеждате мама, татко, баба, леля и край. Устройството не може да направи нищо повече и не може да набере абсолютно никой друг, дори 112 (ако искате, вкарайте и него). Така не може да ви натрупа никаква сметка за изговорени минути, защото то ще звъни само и единствено на вас. Все пак, от време на време, ще проверявате минутите и ако се наложи, в края на месеца, ще му затваряте и ще набирате вие. По този начин можете да изберете произволен план с национални минути в рамките на 10-15 лева. За тази настройка се изисква ПУК код, който може да откриете на пластиката, част от вашата СИМ карта. Можете да сменяте номерата в групата, колкото си искате. В този случай забравете за интернет през СИМ картата. Още по-добре – детето ви ще влиза в интернет само, когато е на Wi-Fi. Така, при евентуален случай на кражба или загуба на апарата, картата на детето ви практически е неизползваема за друг. Ако някой иска да злоупотреби с вашата сметка би било почти невъзможно. Единственото, което прави тази СИМ карта, е да набира избрани от вас до 10 номера.

За мен това е най-добрата защита – все пак телефонът на детето е нужен повече на вас и ви дава спокойствие, че винаги ще можете да се свържете с него, а и то ще може да ви се обади. За мен не е необходимо дете да може да звъни на всички, освен на най-близките си, и на някое приятелче, което също можете да добавите с уговорката, че няма да прекаляват с разговорите. И все пак, последното е на ваша отговорност. Сигурен съм и че детето ви няма нужда от мобилен интернет.

Следващото нещо, което ви предлагам, е да развалите SMS центъра в настройките за съобщения. Например – за Теленор номерът е +3598910000, за Мтел +35988000301. Просто го изтрийте и сложете някакви произволни цифри. По този начин може да забравите, че телефона ще прати някога СМС. Тук съществува риск, детето само да се сети за тази настройка. В дългогодишната ми практика обаче, това никога не съм го срещал.

Мили родители, в съчетание тези две семпли неща ви осигуряват и избягването на така често срещаните напоследък УДС – услуги с добавена стойност. Това са СМС-ите, за които плащате между 6 и 12 лева, и в повечето случаи са нежелани абонаменти. Моля да имате предвид, че нито един от тях не е свързан по никакъв (ама никакъв) начин с вашия мобилен оператор и това не е причина да отидете и да направите скандал в офисите.

Теленор, от своя страна, отскоро предлага и пълното им ограничаване за клиентите си.

Друг вид услуга, която мобилните оператори предлагат, е тарифен план Джуниър. Това върви при всички случаи с устройство – детски часовник. Устройството представлява съвсем свежо часовниче за момченца и момиченца, което се ползва на ръката и се говори чрез високоговорител. Разговорът за мен е леко дразнещ, защото става достояние на всички, но устройството си има своите почитатели. То ви дава постоянен контрол над местоположението на детето – чрез мобилно приложение, което теглите на вашия телефон. Така винаги можете да следите къде се намира вашият беладжия, посредством GPS. Освен това чрез приложението можете да добавяте номера в телефонния указател на часовника, да нагласяте аларма, да му изпратите СМС, дори да видите дали в момента е сложен на ръката и още куп щуротии. Абе, съвременна работа. Сега идва и тънката част, за която искам да ви информирам. Понеже Теленор ми е най-познат като оператор, ще дам пример с тях. Така – часовничето е устройство, което работи със СИМ карта, както работят и всички съществуващи телефони (засега). Ако се замислите по-внимателно – таксата за тази карта е 7.99 и включва неограничени минути към Теленор, 50 национални минути, интернет на 2G и 15 лева лимит. Устройството се доплаща в брой, или на изплащане – там вече както вие си искате. Не може без него, но не правете драми. Вземете го и го пуснете в някой сайт за продажба, колкото да му вземете същите пари. И ето тънкия момент – извадете картата от часовника и я сложете на телефон. Така за 8-10 лева имате страхотен тарифен план дори и за вас (или за баба ви)!

Следващ съвет – Google Play и App Store и платените им приложения. Често срещано е децата да играят всевъзможни игри. Някои от тях са платени. Други са безплатни, но в самата игра има възможност да си купиш злато, камъни, рубини, минерали, семки и бонбонки, които да те направят „по-силен” и наистина „по-силно” се плащат във фактурата. Тук решението е е-ле-мен-тар-но. Просто звъннете от този или друг номер, на който се води картата, на вашия оператор – 123 или *88, свържете се с някой жив човек и помолете да ограничи достъпа до плащания за Google Play и App Store (не важи за Виваком) през сметката за телефона. Воала – забравяте и че детето ще си купи нещо оттам.

Гугъл предлага и още възможности за ограничаване на приложенията – има си специална секция „Родителски контрол”, която можете спокойно да разгледате в Google Play. Лесно е и е достъпно.

Какво научихме и от какво се предпазихме с тези мерки – детето не може да надговори минутите; не може да прати СМС; не може да купи приложение; не може да се абонира за нищо. Ами то това, мили родители са начините и да ви натрупа сметка, общо взето.

Ако става дума за тинейджър/ка в пубертета, искащ безкрайно много хиляди милиони мегабайти и вече смятате, че вашият "случай" е готов да ползва телефона си самостоятелно, направете карта на някой от вашите роднини, който няма друг на негово име. Простичко – картата на 16-годишния на името на дядо му. Изберете тарифен план с по-сериозна сума, да кажем 20 лева, но цялата далавера за това е, че ще можете да направите лимит на картата. Това е така, защото клиент само с една карта може да поиска лимит 30 лева и така никога няма да платите повече от 50 лева за пубера. С подписването на договора, поискайте най-ниския възможен лимит, по-висок от месечната такса. Още нещо – преди да му дадете картата, проведете сериозен разговор с него. Обяснете му кое се плаща, кое не се плаща, колко минути има, как може да натрупа сметка. Ако все още не сте сигурни в него и му нямате пълно доверие, все пак спрете плащанията за Google Play и App store, за да сте една идея по-спокойни. След като ви натрупа сметка от СМС-и, примерно, вземете телефона на сладура за 1 седмица и пак проведете същия разговор. Нека дядо ви да ви напише и едно пълномощно за пред оператора, с което да можете да променяте договора, ако се наложи.

Да се върнем на децата. Моля ви, не пускайте 30-40 лева такси на дете в осми клас. Не купувайте най-скъпите телефони, за да изпъкнете в обществото. И спрете да вдигате скандали на мобилния си оператор – замислете се в коя друга държава хората имат проблеми с оператора си? Компании като Теленор, Мтел и Вивател (в България), Водафон, О2, Тюрксел и така нататък са организации, които със зъби и нокти се борят за абонатите си. Проумейте, че тяхната цел е да сте доволни от тях, а не да ви ощетят. Разберете, че в нито един мобилен оператор няма човек, назначен да ви надписва сметката. Това не е монопол или картел, това не е мафия, това не е ТКЗС. По цял свят това са най-приветливите фирми, а и едно желано място за работа. Всички те водят какви ли не кампании за свобода, защита и благотворителност. Това не е Енергото, ВиК-то и Топлофикация, на които наистина не можете да хванете спатиите. Тук всичко е написано на вашата фактура – до минута, секунда, стотинка. Всеки разговор, СМС или УДС. При все това – дори да стане грешка, имайте предвид, че който и да е оператор, ще ви се извини писмено и ще коригира грешката си. Достъпно е - не е като киловатчаса, дневна, нощна, кубик топла студена вода и не знам си какви загуби, от които никой от нас няма понятие. Това са просто минути, СМС-и или мегабайти, които дори вашето устройство записва.

Искам още веднъж да обърна внимание, че според мен телефон, даден на дете е необходимост, а не лукс, парадиране и изхвърляне. Използвайте го, за да можете винаги да му се обадите, а и то на вас. Използвайте го просто като телефон – за да сте спокойни и да имате връзка с него. Все пак ние сме оцелели без такава техника. 

Ето и още няколко начина за ограничаване на смс-ите при необходимост.

Забрани за съобщения - НАБИРАТЕ ТОЗИ КОД НА ТЕЛЕФОНА СИ:

1. За всички изходящи *33*0000*16#

2. За всички входящи *35*0000*16#

3. За всички входящи в чужбина *351*0000*16#

4. Премахването на забраната става, като се вкара повторно същия код.

5. Код *330*0000*16# премахва всички SMS забрани.

 

И още нещо – съветите, които ви дадох, ще ви предпазят от висока сметка в поне 90% от случаите. Но от вас зависи да предпазите детето си в интернет. Обръщайте внимание и проверявайте, поне няколко пъти в седмицата, телефона, компютъра или таблета на детето. На кого е звъняло, писало ли е СМС-и, историята в интернет, чатовете в приложенията. Разбира се, правете това без то да разбира, за да не ги трие само.

И завършвам с една моя фраза – висшето образование, шофьорската книжка и смартфонът не са задължителни със закон в нашата родна страна. За това, ако не знаете как да ги използвате – недейте!


Препоръчваме ви още:

Внимание! Телефонна измама!

Внимание! Интернет!

Онлайн защита за деца

Последно променена в Сряда, 14 Март 2018 09:24
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Записки от терасата

Записки от терасата

27 Авг, 2019 Истории

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Мамо, научи ме

Мамо, научи ме

20 Сеп, 2019 Възпитание

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам