logomamaninjashop

Животинчето Злоба

Автор: Мария Пеева

Една майка ми прати снимка на малка сладурана. Как ме трогна тази жена… Написа ми: “Миме, пращам ти снимка на моето момиче със специални потребности. Много искам да са повече хората, които учат децата си да се държат добре с различните. Когато лош човек обиди моето дете, аз й обяснявам, че има едно животинче Злоба, което живее в някои хора.”

Животинчето Злоба… Хареса ми това обяснение. Ние всъщност не се раждаме чак толкова зли, не мислите ли? Някъде по пътя се учим на лошотията. Пускаме в душата си животинчето Злоба и то се вкопчва в нея и почва да ни яде отвътре, а чрез нас да хапе и другите - първо наранява тези, които много не харесваме, а после подхваща всички наред - дори и най-любимите ни хора. Ужасен паразит е това животинче, а най-лошото е, когато толкова свикнем с него, че вече не искаме да се освободим от ноктите му.

Гледахте ли този велик филм “Чудо”Може би сте го гледали, но нека поясня за всеки случай. Филмът разказва историята на не/обикновено момченце, което страда от тежко и рядко генетично заболяване. След няколко години на домашно обучение най-после родителите му решават, че е време да го пратят на училище, сред другите деца. В началото то крие лицето си със скафандър. Но с помощта на семейството си успява да преодолее страховете си и намира нови приятели. Историята му е изключителна - история за тихата сила на обичта, за семейната подкрепа, за готовността да приемеш детето, което не изглежда като другите, но и за смелостта да приемеш себе си. Бяхме общо шест души в залата, трима някъде отзад, а аз, 10-годишният Коко и почти 5-годишният Алекс на по-предните редове, далеч от тях. Подозирах, че на Алекс може да му доскучае този филм със субтитри и да почне да шава, да бърбори и да им пречи. Нищо подобно. И Алекс, и Коко се заковаха на седалките и го изгледаха от край до край. Накрая хубаво си поплакахме двамата с Коко. А Алекс май не разбра съвсем защо подсмърчаме толкова. Сега ще видите защо.

След филма реших да го попитам дали е схванал за какво става дума.
- Хареса ли ти филмът, маме?
- Да, много.
- А дали разбра за какво се разказва в него?
- Оооо, да. - отговори той без никакво колебание. - За едно момченце, което иска да стане космонавт.

Моето петгодишно дете (всъщност беше още на четири тогава) е с толкова чисто сърце, че дори не можа да проумее защо момчето на филма в началото си слагаше скафандър, за да крие обезобразеното си личице. Грозно или красиво, за Алекс нямаше значение. Той не видя в него дете с увреждане, дете, което другите отблъскват. Той видя само едно момче, което иска да стане космонавт.

Животинчето Злоба още не е влязло в детската душица на сина ми и дано никога не я захапе. Доколкото зависи от мен, ще го науча да се бори с нея. Да не мрази хората, които не изглеждат като него, нито по-слабите и уязвимите. Да не ги обижда и измъчва, да не им се подиграва и унижава. И да не извръща очи с безразличие, когато е свидетел на злото.

Пазете децата си от животинчето Злоба. То е кошмарно чудовище. В началото е съвсем дребна буболечка, може дори да не я забележим. Но много бързо пораства в отровна среда. Храни се с омраза, отхвърляне, обиди, пренебрежение и тормоз. И един ден започва да разкъсва всички наред, без да подбира. Напада дори нас, родителите. Прогонете го с обич, задушете го с търпение, смачкайте го още в зародиш с добрия си пример. Оставим ли го да порасне, някой ден този звяр ще изяде и детето ни. Ще му отнеме всичката радост от живота, ще го накара да завижда и мрази, да напада и унищожава. Ще стъпче човешкото, докато остане само лошотията.

И знаете ли, мисля, че Алекс разбра по-добре от всички нас филма. Всъщност не е толкова важно дали сме здрави или болни, красиви или грозни, дали сме съвсем като другите или по-различни. За важните неща сме съвсем еднакви. Защото всички имаме потребност да ни приемат, да ни обичат и разбират. И също така имаме правото да мечтаем и да се борим за мечтите си. Нищо че не всички ще станем космонавти.

 

 

**************

 

Прочетете и тази история с Алекс. Не знам колко те учат от мен, но аз уча уроци от децата си всеки божи ден.

Тук ще намерите списък с много хубави тийн филми с важни за децата ни послания. Периодично го допълвам, така че можете да пращате идеи.

Последно променена в Сряда, 14 Март 2018 21:23
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Винени страсти през юли

Винени страсти през юли

04 Юни, 2020 Кулинарно

Ранно пиле, рано пее

Ранно пиле, рано пее

04 Юни, 2020 Забавно

Филмът "История на пластмасата" безплатно онлайн

Филмът "История на пластмасата…

03 Юни, 2020 Образование

Добрата клюка

Добрата клюка

03 Юни, 2020 Отношения

Моите рестарти

Моите рестарти

03 Юни, 2020 Кариера

Кога да отидем на терапия?

Кога да отидем на терапия?

01 Юни, 2020 Добра форма

Цветовете на детството

Цветовете на детството

01 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам