logomamaninjashop

8 неща, които не бива да правим на служебно парти

Служебните коледни тържества са в разгара си. Понякога те може да са старт за успешна кариера. Но напълно възможно е да се случи и обратното – веселият празник да се окаже пълен провал. Какво изисква етикетът при подобни събития?

Мнозина смятат, че на служебно парти е оправдано да се явиш неглиже или да се напиеш, и от това няма да има сериозни последствия. Празник е, а и сме в „цивилна“ обстановка. Това е сериозна заблуда! Британският експерт по етикет Уилям Хенсън, разказва, какво е категорично недопустимо на едно служебно парти.

1. Не закъснявайте
„Закъснението не може да се нарече „стилно“, каквито и легенди да сте чували за това, нито в деловата, нито в социалната среда. Ако празненството започва в 19,30, можете да си позволите закъснение от максимум 15-20 минути. Всичко останало е неуважение към другите. Възможно е сервирането на храната и напитките да е фиксирано в определено време и заради отсъствието ви да се налага колегите ви да чакат. Планирайте часа на излизане отрано – по-добре е да отидеш по-рано, отколкото да закъснееш и с минута.

2. Не пренебрегвайте йерархията
„Макар и да сте на служебно парти, не забравяйте че то е част от работата ви и тук също действа системата на служебните отношения, както в офиса. Шефът си е шеф, колкото и весело и непринудено да тече празникът.“ Възможно е да дори да не забелязвате, как се преценяват действията ви. Но всичко, което правите, може да има неприятни последствия, затова не вземайте прибързани решения и не се заблуждавайте, че това е времето да паднат всички задръжки.

corp4

3. Не избирайте прекалено сексапилно облекло
Дори дрескодът да не предполага консервативно облекло, постарайте се да не губите чувство за елегантност. Дамите не носят твърде къси поли и не показват твърде много плът. Не си струва и да обувате обувки с много по-висок ток от тези, с които сте ежедневно. Десетте сантиметра в повече може да станат повод за неприятни инциденти, особено в края на вечерта.

4. Не злоупотребявайте с алкохола
Ако подозирате, че три джин тоника няма да се отразят добре на полупразния ви стомах, ограничете се до два. Вие добре знаете мярката си, не я превишавайте. Служебното парти не е повод да пием до припадък. По-добре да сме скучно трезви, отколкото да се изложим публично. А ако толкова ви е трудно да контролирате количеството на изпития алкохол, по-добре си останете вкъщи.

5. Не прекарвайте цялата вечер с колегите "по бюро"
Няма смисъл да споделяте цялото парти само с хората, с които сте ежедневно заедно. Използвайте празничната атмосфера, за да се опознаете с останалите си колеги. Създавайте връзки и познанства, които ще ви бъдат полезни през идната година. Отделете внимание и на шефа си, може да се окаже добър ход, ако решите да кандидатствате за нова позиция.

corp2

6. Не говорете по време на вечеря
Банално е, но съгласете се, че е сложно да се дъвче и говори едновременно. Опитайте да хапнете в спокойните моменти, определени за тази цел, иначе може да се окажете с пълна уста точно в момент, който сте очаквали цяла година. Един професионален съвет – винаги дръжте свободна едната си ръка (за предпочитане дясната), за да имате готовност да се здрависате с колега или да създадете ново познанство.

7. Не говорете за работа
Не обсъждайте делови въпроси и не коментирайте колеги и клиенти. Използвайте момента да разберете повече за интересите на хората, с които работите, с какво се занимават в свободното си време, имат ли хоби или да получите дискретна информация за семействата им.

8. Не забравяйте да благодарите на организаторите на събитието
В края на вечерта можете да го направите лично, ако има подобна възможност, а можете да изпратите мейл или да публикувате отзив в страницата им. Това е знак, че оценявате усилията им.

 

Препоръчваме ви още:

Как лудите пубертети се превръщат в луди лелки

Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа какво пиеш

За винените сноби и как да се справяме с тях

 

Последно променена в Петък, 22 Декември 2017 08:54

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам