logomamaninjashop

6 начина да запазите ума си след развода

Няма нищо по-емоционално изтощаващо от съвместното родителство с конфликтен бивш партньор. Документите за развод може вече да са подписани, подпечатани и получени, но все още сте принудени да се справяте с неговите „номера“. 

Сигурно няма да ви е лесно, но ако се въоръжите с правилната стратегия за комуникация, ще успеете да минете и през това в името на децата си. Помолихме водещи експерти да споделят с нас едни от най-доказаните в практиката им съвети за родителство, споделено с нарцисист.


Проблем: Вашият бивш партньор не желае да приеме границите ви.

Идва да вземе децата и с крясъци ви засипва с безумни обвинения пред тях, засрамвайки ви пред съседите. Може и да сте вече разведени, но все още се чувствате безпомощни пред гневните му изблици.


Какво да направите: Поставете ясно своите граници и се придържайте към тях.

Дайте да се разбере, че няма да търпите подобно поведение, казва Карил Макбрайд, лицензиран брачен и семеен терапевт и автор на “Дали някога ще бъда свободен от теб? Как да преминете през конфликтен развод с нарцисист и да излекувате семейството си”. „Нарцисистите не обичат другите да поставят граници и да ги отстояват, но това е абсолютно наложително, когато ви се налага да споделяте родителство с тях, за да защитите себе си и децата.“, споделя Карил. „Ключът при поставянето на граници е тяхното отстояване. Това може да означава да изключите телефона, да се отдалечите, да затворите врата или да се качите на колата и да си тръгнете. Поставянето на граници не трябва да се прави враждебно, а с търпение и сдържаност, и с учтивост да се приложи на практика.


Проблем: Вашият бивш партньор се опитва да настрои децата срещу вас. 

До вас достига информация, че той говори лоши неща зад гърба ви и се опитва да настройва децата, като им разказва лъжи за причините за края на брака ви.


Какво да направите: Говорете с децата и помислете за терапия.

„Ако децата са достатъчно големи за да ви разберат, седнете с тях и им обяснете защо мама и тате не могат вече да се виждат.“, казва Маргарет Ръдфорд, клиничен психолог и автор на „Седем правила за добра терапия“. „Добре е да им кажете: Може да чуете от мен и от баща си различни неща. И съм сигурна, че е объркващо за вас. Съжалявам за това, но уви често се случва, когато двама души се развеждат. Винаги можете да говорите с мен.”, пише Ръдърфорд добавяйки, че за по-малките деца игровата терапия е чудесен начин да ги подкрепите.

680x374 1 2026930f62310b51d618219d11b60f76690x380 0xc0a8392b 21232665661499941633Проблем: Комуникацията е отвъд границите на предизвикателството.

Както когато сте били женени и вашият съпруг с удоволствие е произнасял дълги гневни тиради за нещо толкова незначително като това да закъснеете с 5 минути за вземането децата.


Какво да направите: Ограничете комуникацията до имейли, ако е възможно.

„Наложете си да използвате за комуникация с бившия си съпруг единствено имейл (освен в спешни случаи).“, казва Тина Свитин, автор на „Развод с нарцисист: съвети от бойното поле“. „Създайте отделен емайл акаунт за комуникация с вашия бивш.“, препоръчва тя. „Най-добре използвайте Our Family Wizard или Talking Parents (платформи съществуващи в САЩ, за да улесняват комуникацията при проблемни разводи). Просто имайте предвид, че имейлите на нарцисистите винаги ще са пълни с проекции и лъжи, от които ще ви се замае главата. Да се научиш да разбираш комуникационния стил на нарцисиста е като да научиш чужд език. Но щом веднъж свикнеш да си го „превеждаш“, ще приемаш имейлите му с много повече спокойствие и дори понякога със смях.


Проблем: Съвместното упражняване на родителство просто не работи.

Забравете за съвестното разделяне и дори за споделеното родителство! Вие и вашият бивш сте като два полюса. Колкото и упорито да се опитвате да формирате единен фронт в името на децата, вашият бивш съпруг няма никакво желание за това.


Какво да направите: Спрете да опитвате съвместно родителство и пробвайте с паралелно.

„Няма как да си сътрудничите с някого, който не желае сътрудничество“, казва Вирджиния Гилбърт, брачен и семеен терапевт, специалист в конфликтни разводи: „Започнете паралелно родителство: комуникирайте само във връзка с наистина важни неща, като лечението или образованието на децата, и нека контактът да е минимален, дори ако това означава две паралелни партита за рожден ден. Погледнете на това по следния начин: Вие и вашият бивш партньор сте като две деца, които си играят едно до друго в пясъчника. Опитайте се да си хвърляте колкото е възможно по-малко пясък един върху друг“. razvod roditeley1 min

Проблем: Бившият ви съпруг знае как да „натиска бутоните“ ви.

В съвместното ви съжителство през всичките тези години, бившият ви съпруг добре е изучил начините да ви контролира. Когато ви изнася тирада: „Как можа да забравиш балетните обувки на детето!“, вие не можете да се сдържите и да не реагирате емоционално.


Какво да направите: Разработете си спокойна, хладна и сдържана реакция и начин на комуникация.

„Вашата комуникация трябва да бъде кратка, монотонна, бизнес-ориентирана и скучна”, казва Свитин. “Когато общувате с нарцисист, по-малко е винаги повече. Вашата цел е нарцисистът да започне да търси другаде своята „нарцисистична храна“. Прегледайте съобщението му и отговорете само на елементите, които се отнасят до съвместното родителство. Охладете гнева си извън имейлите, като разкажете на майка си или на най-добрата си приятелка за това. Прилагането на стратегии като тази, ще ви помогне да си върнете обратно силата.”


Проблемът: Децата започват да се държат егоистично, подобно на нарцистичния родител.

Знаете от години колко егоистичен може да бъде вашият бивш и колко трудно е за него да се съобразява с другите хора и техните потребности. Опитвате да защитите децата си от неговото его, но сега, когато са по-големи, те започват да „прихващат“ от поведението му.


Какво да направите: Бъдете винаги до тях.

"Това може да разбие сърцето ви, но вашият подход към проблема трябва да бъде балансиращ и уравновесен.", казва Ръдърфорд. "Преди не сте споделяли с децата, когато баща им не е плащал издръжката или не е помагал с допълнителни средства за ваканцията им. Сега, когато са вече големи и егоцентрични, започват да обръщат внимание предимно на своите нужди. Дори когато това разбива сърцето ви, е важно да продължавате да бъдете до тях, независимо от възрастта, и да им показвате подкрепата си."

Източник: www.huffingtonpost.com


 


Препоръчваме ви още:

Родителите нарциси 
Момичета, вие сами разваляте мъжете си 
Истински мъж

Последно променена в Понеделник, 09 Октомври 2017 08:37

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам