logomamaninjashop

Хелоуин – кръв, пот и рецепти

Автор: Янка Петкова

 

-  Разбъркай мозъка! Добави кръв! Още малко!

-  Къде да сложа костите?

-  При призраците!

Подобни разговори в нашата кухня водим веднъж годишно, разбира се. Макар понякога да има ситуации, в които семейство Адамс могат само да гледат и да се учат :) Но сега подготвяме „страшното“ меню за Хелоуин и са си съвсем в реда на нещата. Избрахме си рецепти, които се правят лесно, но са достатъчно зловещи, за да предизвикат тръпки у консумиращия.


Тикви (нещо безобидно за начало)

tikvi

Продукти:

200 г брашно
100 г масло
100 г пудра захар
3 яйца (жълтъците)
пакетче ванилия
пакетче карамфил 


Приготвяне:

Омекналото масло се омесва с пудрата захар. Добавят се двата жълтъка, ванилията, брашното и се меси, докато стане гладко, меко тесто, което оставяме в хладилника за около половин час, да се стегне. Вадим тестото и отново го размесваме. Оформяме малки топки (по-скоро високи, отколкото широки, защото при печене се отпускат). Правим 6 вертикални линии с ножче, намазваме тиквите с жълтък и бодваме едно карамфилче за дръжка. Може даже да ги посипете с кафява захар, малко блясък в мрачното меню не е излишен. Нареждаме тиквите в тава, върху хартия за печене. Печем около 20 минути, на 180 градуса.



Целувчени призраци и кости

ptizraci 1

Продукти:

3 изстудени яйчени белтъка (останали от тиквите)
1,5 ч. ч. захар
пакетче ванилия
щипка сол
3-4 блокчета шоколад

Приготвяне:

Разбиваме студените белтъци с щипка сол „на сняг“ и постепенно добавяме захарта и ванилията. Бием, докато започнат да образуват връхчета. Върху хартия за печене, с плоския накрайник на поша, правим призраците, като движим ръката леко вляво и вдясно (все едно рисуваме елха). С костите е още по-лесно. Печем на 100 градуса, около 2 часа, след това ги оставяме в открехната фурна да изстинат напълно. Не бива да покафеняват, ако усетите подобна тенденция, намалете фурната на 80 градуса.
Разтопяваме шоколада на водна баня. С пипета правим очи и уста на призраците, а върху костите, с клечка за зъби, рисуваме линии (наподобяващи разтекъл се костен мозък). Изчакваме да изсъхне шоколада и нареждаме в съд.

Мозък (18+)

23113497 1500951476654795 1430543438 n
Не е за слаби нерви, но е хит в „кървавото“ меню за празника напоследък. Особено му се радват тийнейджърите, които са горещи любители на всякакви изчанчени истории с вампири, върколаци, истинска кръв и други хорър-извращения. За моя изненада, дори става за ядене. За предпочитане в слабо осветена стая. Рецептата е по идея на Люси.


Продукти:

300 г едри макарони (аз използвах с формата на миди)
100 г кашкавал
1-2 с. л. крема сирене
червена хранителна боя


Приготвяне:

Едрите макарони (които ще имитират мозъчните гънки) се сваряват в леко подсолена вода, както е указано на опаковката. Когато са готови ги отцеждаме и ги задушаваме с малко зехтин в дълбок тиган. Добавяме настъргания кашкавал и крема сиренето и бъркаме, докато се разтопят по макароните равномерно. След това сипваме постепенно червена хранителна боя, докато получим желания кървав оттенък. Както забелязвате аз се поувлякох, а дори не харесвам хоръри.
Предварително подготвяме „мозъчната“ формичка. Облицоваме малка купа с алуминиево фолио. На дъното, в средата, поставяме още едно парче фолио, като преграда, която ще разделя лявото от дясното полукълбо. Намазваме фолиото (и на преградата) със зехтин и сипваме горещите макарони, които разпределяме в двете „полукълба“ поравно. Оставяме мозъка да изстине напълно и да се стегне. След това обръщаме купата върху чиния и отстраняваме фолиото. Ветераните в хелоуинските рецепти твърдят, че това е идеалното предястие.


А това е нашият Джак

fener
Правим го от тиква цигулка. Кората й е по-мека и лесно се дълбае и изрязва лицето на хитрия пияница, който още се мотае между Ада и Рая. В предишни години дори слагахме канапче на фенера, защото беше моден аксесоар на дъщеря ми, при обиколките й за събиране на лакомства. В тригодишния си опит като охрана на вещици се убедих в практичността му, защото в някои неосветени входове, фенерът свърши добра работа. Сега е сложен на терасата, за да плаши злите сили и да ги държи далеч от дома ни. Макар да си мисля, че ако изкарам на негово място мозъка, ефектът ще е по-добър. 


Препоръчваме ви оше:


Защо за децата е полезно да готвят
Топ 5 на есенните салати 
Кулинарната фиеста на Мама Нинджа

Последно променена в Понеделник, 30 Октомври 2017 12:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам