logomamaninjashop

За билките и още нещо

Автор: Моторетка

Не знам колко хобита е нормално да има човек, но аз имам много. Ще ви разкажа за едно, което започна през летата на село с баба.

Според тълковния речник, значението на думата хоби е „любимо занимание през свободното време, но не професия“. По тази логика децата нямат хобита, защото имат цялото свободно време на света, докато са малки и особено ваканциите. Аз бях много малка, но съвсем ясно си спомням как баба ме хващаше за ръчичка и отивахме в гората да берем маточина за чай. Вилата ни се намираше в борова гора и вечер дори през лятото ставаше студено и спяхме с юргани, така че топлият билков чай беше нещо много приятно в студените дъждовни нощи. Толкова много маточина съм набрала като дете, че едва ли бих я сбъркала някога.

Оттогава познавам и жълтия кантарион, и мащерката, и бъза. Според мен бабите имат тази суперсила да поправят всичките си „грешки“, които са направили като родители. За моята майка (дъщерята на баба) всичко лилаво е теменужка, а всичко жълто жълтурче, изключение правят лалетата и зюмбюлите. Но често една баба има повече време за внучето си, отколкото е имала като майка за детето си. А и да си признаем, внуците умеят да влизат под кожата на бабите и дядовците си, дори без да го осъзнават, понякога по-добре от родителите си. И така, още преди да тръгна на училище познавах по-известните билки, а любимият ми чай беше от маточина, мащерка и жълт кантарион.

96110151 10221629233381426 3605429387756830720 n

През ваканциите, прекарани с другата ми баба пък, ходехме да берем смрадлика, подходяща за лекуване на „женски проблеми“ и докато помагах с поливането на градината ми показа „змийското мляко“. Това растение, смятано от много хора за бурен, расте навсякъде, цъфти месеци наред и има лековит и характерен оранжев сок. Дали ще откъснеш листенце, цвят, стъбло или корен - сокът, положен директно върху кожата лекува брадавици, кокоши тръни и помага при изморени очи. Играейки с децата често си откъсвах листенце от цветето и малкият ми кокоши трън на пръста изчезна за няколко седмици.

В детството ожулените колене бяха ежедневие и често раничките загноясваха, понеже бързахме да продължим играта, без да се приберем да ги измием или дезинфекцираме. Тогава научих и за силата за живовляка и Дебелата Мара – положени върху гнойта за няколко часа изсмукваха всичко!
Но детството отмина, дойде тийнейджърството и тогава сякаш светът на билките отиде далеч, а летата с бабите бяха изместени от други занимания.
Сега, когато едната ми баба вече я няма, аз продължавам да ходя сред природата и едно лято едно гласче ме връща отново към детството. Реших, че мога да развия още едно хоби, а именно събирането на билки и използването им по различен начин.

Като много активен, експлозивен и емоционален човек никога не съм можела да медитирам или поне както повечето хора разбират – да седя/лежа на едно място, да се отпусна, успокоя и да се опитам да не мисля за нищо. Определено не се получава това при мен. Но скоро осъзнах, че събирайки билки в гората или планината аз медитирам – губя представа за времето, наслаждавам се изцяло на момента, без да мисля за друго, чувствам се спокойна и в хармония със заобикалящия ме свят. В нашето фолклорно минало обредите, свързани с билкарството, са се смятали за нещо магично и обградено от специална енергия. Не знам дали има магия или не, но знам, че аз се пренасям в друг свят, показан ми от моите баби и винаги ще съм им благодарна за това.

Не претендирам, че знам всички билки на света, но бих ви споделила няколко мои любими рецепти, научени с времето.

Чай за успокоение или преди сън – дори чаят само от маточина действа много отпускащо. Друг мой любим вариант е иглика, лавандула и жълт кантарион преди лягане. Важно е да се отбележи, че жълтият кантарион смъква кръвното налягане.

Чай при менструални болки – въпреки горчивия си вкус, чаят от бял равнец има доказан ефект.

Чай при кашлица – Мащерката помага много при болно гърло, може да се сложи в комбинация с риган, жълт кантарион, маточина, еньовче. Чай от салвия действа отхрачващо.

Чай за добро утро – мурсалски чай. Чай от шипка (заради високото си съдържание на витамин С).

Чай от лайка – Лайката се използва много в козметиката и в продуктите за светла коса. Поставяне на памучни тампони на очите с чай от лайка действа успокояващо, ако сте прекарали цял ден пред компютъра. Чаят от тази билка има многостранни действия – противовъзпалителни, противоспазматични, дезинфекцира и успокоява. Препоръчвам, ако не сте много добре запознати да купувате билката, вместо да я берете, защото има няколко вида двойници.

Билки, отглеждани у дома – едва ли има някой, който да не знае за босилека, джоджена и ментата, които присъстват като подправки в почти всяка наша гозба. Но вкъщи винаги може да сложим сандъчета със здравец и индрише. От моите баби знам, че и двете пречистват въздуха, а индришето е идеална подправка в сладкарството (кексове, сладкиши компоти и т.н.), може да се пие и чай от него, ако вкусът ви допада.

С билките може да се правят бани, промивки, компреси, извлеци, в зависимост за каква цел ще ги използвате. Относно това как се прави чай има различни теории – най-разпространената и най-добрата според моя опит е билките да се запарят в много гореща вода, но не вряща, за около 3 минути. Изключение прави мурсалският чай, който, както са ми казвали няколко родопски баби, трябва да се остави да поври.

Ако сте решили да берете билки, но сте още начинаещи, е хубаво да спазвате няколко прости правила:

- Бъдете сигурни в това, което берете. В началото може да ходите с някой познат, който е по-наясно от вас 

- Знайте коя част от растението ви е необходима – цвят, стрък, корен, листа, плод

- Най-много билки има около Еньовден (юни месец), но някои започват още от април. Може да следите билкарския календар

- Когато берете, винаги оставяйте поне една трета от групичката растения необрана. От една страна, за да има и за други хора, а от друга - за да може растението после да се самовъзпроизведе

- Набраните билки се поставят в съдове, които не запарват и по възможност се избягва притискането и мачкането на растенията. Найлоновите торбички са най-неподходящи в случая. Аз препоръчвам плетени кошници или платнени, дишащи торбички

- Отчитайте и различията във фазите на развитие, произтичащи от морската височина и местния климат

- Сушенето става на топло, проветриво място, без пряка слънчева светлина. Билките имат лекуващи свойства до една година след това

Статията не претендира за научна. Билките по нашите ширини са много и могат да се използват и комбинират по много начини.

herbs 2523119 640

 

Прочетохте ли:

Малка градска градинка

Вълшебните сладки на Яна

 

Последно променена в Четвъртък, 21 Май 2020 13:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам