logomamaninjashop

Кой обича приказки? Любими книжки за бъдещи читатели

„Кой обича приказки“ е инициатива, в която доброволци четат на най-малките, на бъдещите читатели. Тя се провежда всяка събота в Детския отдел на Столичната библиотека вече десет години. Повечето доброволци са родители, а книгите, които избират да четат, са любими на техните собствени деца. Това е списъкът, подбран от родителите, които участваха тази година. И аз бях сред поканените и прочетох една от любимите книжки на децата ми - "Зайчето Питър". Ако търсите идеи какво да предложите на децата си, заповядайте :) Ако не ги намерите в библиотеките, може да посетите пролетния базар на книгата, където почти всички издателства ще предлагат книжки с намаления.

„Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата“, Свен Нордквист, изд. Фют

petsyn

Петсън и Финдъс трябва да се справят с лисицата, която обикаля около кокошарника. Двамата са убедени, че и най-пакостливата лисица трябва да бъде победена не с пушка, а с хитрост, затова съставят блестящ план.
Сладкодумните приказки и уникалните илюстрации на Свен Норквист доставят истинска наслада на децата с многобройните си детайли, като развиват въображението им и им показват колко ценни са приятелството и грижата един за друг.

„Амели различната преобръща всичко с главата надолу“
Миша Рау, Катлийн Хофман
, изд. Арт Етърнал Дистрибушън

smeli

Приказка за лека нощ, разказана сутринта? Вечеря, поднесена за закуска? Пясъчен остров в средата на стаята? При Амели всичко е различно. И когато Мама и Тати се приберат от Градината за родители, приключението тепърва започва... Една весела илюстрирана книжка от света на децата, в която всичко е преобърнато с главата надолу. Пипи Дългото чорапче щеше да се смее от сърце на тези истории.

„Ягодовата фея Ягодка“ Щефани Дале, изд. Ентусиаст

yagodka

Ягодовата фея Ягодка е прекрасна палавница. Има много приятели и всеки ден заедно измислят какви ли не лудории, които се превръщат в малко вълшебно приключение. С пеперудката Бибо, боровинковата фея Хайди, хлебарката Еда, охлювчето Руди, мишлето Ирми, таралежчето Цети и други малчугани феята Ягодка се впуска в преследване на крадеца на нейната рокля; заедно очакват тайнствен космически кораб; организират си чаено парти; помагат на влюбения дон Карло и неговата любима Скокливка; срещат се с водния дракон...

„Къде си, слънце“ Юлия Спиридонова, изд. Кръгозор

kyde si slynce

Трета книга от трилогията приказки за краставото жабче – „Бъди ми приятел” и „Каква магия крие се в снега” 

В „Къде си, слънце” жабчето е изправено пред следващото трудно предизвикателство. Пролетта е дошла, дърветата са покрити с листа, цветята цъфтят, животните се събуждат от зимен сън, а самодивите се връщат от далечното Самодивско царство. В книгата Юлия Спиридонова отново ни среща с приказни герои и създания от българския фолклор – самодиви, таласъм, хала, горска вещица, дидиен, караконджо, стопан и други. Това е приказка за приятелството и смелостта, за светлината, която носи живот и радост. Чудесен финал на трилогията, посветена на верните приятели, на безкрайната мъдрост на природата, на обичта и надеждата.

„Ана Ана: Шоколадовата експлозия“ Алекси Дормал, Доминик Рок, изд. Пурко

ana ana

"Шоколадовата експлозия" на Алекси Дормал и Доминик Рок е част от комикс поредицата "Ана Ана".
Ана Ана е малко момиче с рошава коса, което никога не спира на едно място. Тя има приятели, с които заедно учат важни уроци за живота, докато правят бели и щуротии. Това са плюшените ѝ играчки Зигзаг, Космато топче, Пингпонг, Лиско, Китчо и Гризу. Ана Ана винаги е готова за ново приключение.

"Боб и падащите звезди", Мария Мартин, изд. Еко Кидс

bob

Maлĸия Бoб пpeĸapвa вaĸaнциитe cи пpи cвoитe бaбa и дядo в eдин нa пpъв пoглeд нaй-oбиĸнoвeн гpaд, нoceщ имeтo Гpaдът нa cĸeйбopдoвeтe. B тoзи мъничъĸ гpaд цapят тишинa и cпoĸoйcтвиe, чyвa ce шyмът нa Бypнaтa peĸa, yxae нa гopcĸи билĸи oт Cинятa плaнинa, нa ĸypaбийĸитe нa Бaбa Cĸeйти и вĸycнитe жeлиpaни бoнбoни oт Cлaдĸapничĸaтa нa Дядo Жeлe. Taм живeят вeceли и cтpaнни cтapчeтa, ĸoитo oбичaт Πpиpoдaтa и пaзят тpaдициитe й oт cтapи, пpacтapи вpeмeнa. И мaлĸи, и гoлeми, и дeцa, и възpacтни ce пpидвижвaт нe c aвтoмoбили, мoтopи и вeлocипeди, a cъc... cĸeйтбopдове.

„Елеонора не си дава нещата“, изд. Клевър бук

eleinora

 

Елеонора не обича да си дава нещата и дори написва правила, според които изобщо не се налага да го прави. Но един ден се случва нещо, което я кара да се замисли, и ѝ помага да промени решението си. Тази книга е предназначена специално за децата, които сега се учат да четат. Съдържа увлекателна история, написана е с кратки изречения и подходящ едър шрифт.

„Ужасни, непоносими, кошмарни маниери“, изд. Клевър бук 

ujasni

Пепи обича да привлича вниманието на околните и го прави с кошмарните си, ужасни, невъзможни маниери. Но една семейна вечеря го кара да се замисли и му помага да се промени (поне малко :)).
Ценност на книжката е, че учи децата как да бъдат по-смели, по-дружелюбни, по-мили и по-добри. Помага им да преодоляват притеснения, страхове и навици, които не са полезни за тях.

„Когато се чувствам щастлив“ Трейси Мъроуни, изд. Аделфи

kogato ok

Толкова много неща могат да те направят Щастлив. Играта с приятели, подарък от мама - или просто нежна прегръдка.

„Майстори на феи“ Весела Фламбурари, изд. Горната земя

maistori

Освен за феички и фейчовци с пеперудени крилца, това е история за джуджета, гномчета и тролове. А тук-там може да се промъкне и някой таласъм... Съвсем сериозно! Цялата тази банда, накуп, се нарича „малките хора“. (То троловете не са от най-нисичките, ама… нейсе!) Малките хора живеят навсякъде около нас, но не са нито в градините, нито в гората… Феите са направени от моделин. Не вярвате? Казвате, че те не могат да летят? Напротив… Летят! Летят, когато вие спите. Защото феите са лунни създания. Но за да оживеят, не им стига само една луна. Неее… В своя моделинов свят те имат седемдесет и седем малки луни. Тези малки луни се къпят в седемдесет и седем миниатюрни водоскока. И всичко се събужда за живот, когато нашата луна освети малките луни и миниатюрните водоскоци.

„Моите красиви рога“ Радостина Николова, изд. Мотове

moite roga

Еленът Вундаба си има само един рог, но пък как се смеят очите му, когато говори! Ами домът му? Там расте най-вкусната деликатесна трева, а след дъжд блещука локва, в която може да се оглеждаш с дни. Компания му правят мълчалива калинка и една уплашена лястовичка със смело сърце. Но какво ли ще се случи, когато крехкият му свят се пропука... Ще намери ли сили да повярва, че всяко нещо в живота - и сладко, и горчиво - винаги се случва с цел? 

„Доктор Томсън и неговите приятели животните“, изд. Фют

dr tompsan

Знаете ли, че близо до една вековна гора има малко селце – нищо и никакво, съвсем обикновено. Работата е там, че сред старите дървета, в покрайнините на гората, живее един необикновен човек, който говори с животните. Името му е Тим Томсън. Наричат го също Доктора на животните. В къщата му винаги е весело, защото винаги е пълно с животни. Приключенията на доктор Томсън и неговите приятели ще ви забавляват много и ще ви научат на важни неща. Защото историите, разказани в тази книга, предават на малки и големи прекрасно послание: да обичат природата и близките си и да се грижат за тях.

„Котарак Шапкарак“ Доктор Сюс, изд. Сиела

kotarakyt

Навън вали и Дик и Сали скучаят у дома. Докато най-неочаквано не се появява Котарака с мустака, с чадър, папийонка и шапка на райе, който превръща мрачния дъждовен следобед в ексцентрично приключение. Любим избор на учители, библиотекари и родители по цял свят, Котарак шапкарак насърчава децата да се учат да четат сами, с изобилие от разнообразни, но познати думи и с незабравимите илюстрации на самия д-р Сюс.

„Мечокът и пианото“ Дейвид Личфийлд, изд. Фют
mechokyt

„Мечокът и пианото“ е книга за мечтите, които ни отвеждат далече от дома, и за онези, които остават и ни чакат да се върнем. Книгата е носител на престижната британска награда за детски книги „Уотърстоунс“ в категорията за най‑добре илюстрирана книга за 2016 г.

„Манго и Бамбам съвсем НЕ-прасе“ Поли Фейбър, изд. Лист

mango

Знаете ли, че има пет вида тапири и всичките са застрашени от изчезване? Най-чаровен е тапирът Бамбам - герой на детската поредица „Манго и Бамбам”. Той е страхлив, но любопитен. Когато плува, използва хобота си като шнорхел. Харесва бананови палачинки и дъвчащи бонбони и този уикенд влиза в книжарниците заедно с приятелката си Манго Всичкова. Двамата са главни герои от поредицата бестселъри „Манго и Бамбам” на авторката Поли Фейбър и илюстраторката Клара Вулайъми. Томчето от 144 страници проследява приключенията на момиченцето и неговия четирикрак другар между улиците и сградите на един много МНОГО забързан град. 


„Патилата на метлата“ Джулия Доналдсън, изд. Жанет 45

patilata

Живееше вещица мила и кротка.
Тя имаше пухкава
питомна котка
на черни райета
с очи ококорени.
И шапка,
която стърчеше нагоре.
И котката мъркаше
силно, доволно,
и рижата вещица
хвъркаше волно,
метлата щом литнеше
в полет щастлив
по-бърза дори
и от вятъра див...

„Зайчето Питър“ Биатрикс Потър, изд. Сиела

zaicheto pitar

„Зайчето Питър“ е първата история от едноименната поредица детски книжки, чиято авторка е английската писателка Биатрикс Потър. Тя написва текста през 1893 г., като сама прави и илюстративния материал към него. Творбата си подарява на 5-годишния син на своята гувернантка. Близо 10 години по-късно Потър лично финансира отпечатването на първите 250 броя от „заешката история“. Малко преди Коледа през 1901 г. тиражът бил пуснат за продажба, като мигновено се изчерпал. Наложило се да бъдат напечатани още 200 копия. Впечатлен от успеха на Биатрикс Потър, младият издател Норман Уорн предложил на авторката да сключат договор за издаването на „Зайчето Питър“. Още в края на следващата 1902 г. детската книжка излязла в 28-хиляден тираж.


Препоръчваме ви още: 

Просто Алекс

Книгите, които децата ни ще обикнат

Книжки, които оживяват

Две вълшебни детски книжки

 

Последно променена в Понеделник, 28 Май 2018 11:42

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам