logomamaninjashop

(Не)познатите съкровища около Варна

Автор: Лилия Колелиева

Лятната почивка във и около Варна може да включва много добре познати забавления, но има някои скрити съкровища, където може да си прекарате незабравимо с цялото семейство. Това са Музеят на стъклото и Музей подводница "Слава". Двата музея са разположени един до друг в гр. Белослав - само на 20 мин от Варна.

Музеят на стъклото е всъщност в работеща стъкларска фабрика. Там не само ще ви разкажат за над 100 годишната история на стъклопроизводството в района, но и ще може да наблюдавате на живо производствения процес. Майстори стъклари ръчно извайват уникални изделия и то само на 2-3 крачки от вас. Магията на този процес се пренася и в музейната част. С каска на главата може да влезете в уникалната стъклена пещера. Тя е оформена във вътрешността на функционирала стъкларска пещ и причудливите форми и цветове събуждат фотографа във всеки посетител. 

unnamed

В магазина към музея има стотици изделия произведени от майсторите стъклари и всеки може да закупи сувенир, който да отнесе у дома. За децата посещението може да включва и рисуване върху стъклени флакони. Под зоркия поглед на служители на музея, децата се забавляват със специални бои и пресъздават върху стъклото своите мечти. 
 
Заредени с магията на стъклото може да преминем и към следващата уникална атракция - посещение на истинска подводница. "СЛАВА" е последната останала българска подводница - запазена и превърната в музей. 76 метровата подводница е добре укрепена на брега на плавателния канал между варненското и белославското езеро, но все още усеща "вкуса" на морето. Малки и големи се впускат в невероятно приключение започващо още преди влизането в подводницата. На брега е изложено истинско торпедо!
unnamed 5
 
За щастие, напълно безопасно за големи и малки - хора и кораби. С влизането в подводницата посетителите се посрещат от екскурзовод, който най-често е подводничар, който е бил част от екипажа на "Слава".
unnamed 4
 
Историите разказани вътре оживяват така истински обкръжени от автентичната атмосфера. Преминавайки от отсек в отсек се опознава все повече живота в подводницата. Едва ли има къде другаде в България да погледнете през истински перископ, така че това е едно от нещата, които не бива да се пропускат. За авантюристите има изненада - излизането от подводницата може да бъде спиращо дъха по 3-метрова изцяло вертикална стълба. Само за смелчаци.
 
 
Може да харесате също:
unnamed 6
Последно променена в Неделя, 04 Юли 2021 09:47

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам