logomamaninjashop

Летният лагер – плюсове и минуси

Вероятно за някои родители идеята да изпратят детето на лагер е твърде екстремна – много страхове и съмнения са свързани с този вариант за почивка. От друга страна, перспективата да осигурим на детето си интересно преживяване, да го откъснем от компютъра и телевизора може би си струва риска. Какво предлага летният лагер?

На първо място това е опитът в общуването и комуникацията в нетипична обстановка, с различни хора. На децата им се налага не просто да общуват на живо, без есемеси и месинджър, но и да се научат да се споразумяват, да живеят заедно, да споделят стаята и шкафчето си с други, да разрешават спорове и да правят компромиси. Най-важното е, че за този период те създават нови приятелства.

Второ, това е опит в придобиването на самостоятелност и отговорност. Когато остане за по-дълго време без мама и тате, детето взема решения само, понася последствията от думите и постъпките си. В лагера се учи да се справя с битовите трудности, създава си навици за самообслужване и придобива първия си опит в разрешаването на сложни житейски ситуации.

Трето, това е възможност за каляване – както физическо, така и нравствено. Обикновено в лагерите се спазва режим, храненето е здравословно, отделя се много време на физическата активност на открито, което укрепва здравето. Спазването на изискванията за вътрешен ред дисциплинира; уважението и признаването на авторитета на по-опитните и възрастни лидери формират адекватни, здравословни житейски принципи.

Почивката в летните лагери винаги е с интересна и наситена програма. Това е среда, в която детето се учи на нещо ново, проявява интелектуалните, творческите и организаторските си способности, открива и развива талантите си.

Летни лагери 2019

6f7f325422aed3822cba90f577abcf28 XL

Родителските страхове

Лагерът може да има минуси. В повечето случаи те възникват заради страха на родителите да изгубят контрола върху детето, да го оставят да се справя само. Да, далеч от мама и тате може да се разболее, да се разстрои, да се скара с някой връстник… Но всичко това може да се случи и на детската площадка, на двора или на всяко друго място. Достатъчно е да се убедим, че лагерът разполага с компетентен персонал, който може да окаже помощ в случай на нужда.

Да изпиташ себе си

Детските конфликти и сблъсъкът с лошото влияние на другите, от които толкова се страхуваме, рано или късно се случват в живота на детето. Колкото по-рано се научи да изгражда отношенията си самостоятелно, да не се поддава на въздействие, да разбира кое е добро и кое лошо и да се противопоставя на чужд натиск, толкова по-защитено ще е в бъдеще.

Минус може да бъде и адаптацията към новия режим на хранене и психологическия климат. Някои деца трудно свикват с новата храна, с необходимостта да се подчиняват на правила, да лягат и стават по команда, но това им формира правилни и здравословни навици. Стрес може да предизвика раздялата с близките, дома и приятелите, макар че много често наситената програма бързо отвлича вниманието му.

Иначе казано – не бива да се концентрираме върху страховете и лошите си предчувствия. За да успокоим тревожността си, можем да отделим повече внимание на избора на лагер. Полезно е да изясним какви са условията в действителност, какво хранене ще се осигурява на децата, да се запознаем с програмата, да съберем отзиви за лагера и екипа, който ще го провежда. Здравословно е да се отнесем към лагера като към житейски опит – детето ни получава възможност да провери себе си самостоятелно, а ние - да опитаме да приемем порастването му със съответната доза доверие.

Как да подготвим детето за лагер

8390aa5ce8e50f32cee2f668a00694aa XL

Не-лагерното дете

От казаното дотук излиза, че лагерът е едва ли не най-добрият вариант за лятната ваканция. За много деца това е отлична алтернатива на гостуването при баба, но не за всички. При някои трябва много внимателно да се претеглят плюсовете и минусите, преди да бъде взето решението.

Първото, с което трябва да се съобразим, са медицинските показания, за които педиатърът трябва да предупреди родителите. Освен тези показания има и някои особености на детското развитие, неврологични симптоми и т. н. (например заекване, нощно напикаване, аутистични тенденции), които могат сериозно да затруднят адаптацията на детето на новото място и дори да влошат състоянието му. Освен това трябва да се отнесем много внимателно към желанието и готовността на самото дете. Ако то е категорично против, трябва да разберем какви са причините за тази нагласа. Психологични проблеми като агресивността, конфликтността, тревожността в отсъствието на обичайните правила и граници могат да генерират негативен опит. В относително по-свободната среда детето може да се травмира, да се превърне в източник на неприятности за останалите. От друга страна, прекалено тревожното, стеснително, чувствително дете също може да се чувства неуютно.

Дори за не-лагерното дете може да бъде намерен подходящ вариант – градски лагер с дневно пребиваване, лагер с определена насоченост според интересите му, лагер в компанията на близки, съученици, приятели.

5 признака, че детето не е готово за летен лагер

3bd383cdf9446912a35458166e99234d XL

Време ли е, или е рано?

Възрастта не е най-точният показател за готовността на детето за лагер. Макар че 9-10 години е подходяща възраст за начало, при всяко дете има моментът е индивидуален. Някои деца по-лесно свикват с режима на лагера, а за тийнейджърите това е начин да се отърсят от родителския контрол. За да разберем дали детето ни е готово за самостоятелен отдих, можем да обърнем внимание на следните неща:

Желанието – добре е, когато му харесва идеята за такава почивка, дори да знае, че ще е в компанията на непознати, на чуждо място. Задължително е да може да се обслужва само.

Дисциплината – за да си починеш на лагера, а не да се прибереш принудително по-рано, трябва да можеш да следиш за вещите си, за времето, да приемаш спокойно режима и да се подчиняваш на правилата.

Здравето – не е добра идея да изпращаме детето, когато е в период на обостряне на хронично заболяване, в сезона на алергиите, когато е с отслабен имунитет след продължително боледуване.

Уравновесеност – за първото лагеруване е добре да се избере период между възрастовите кризи, когато няма пряка опасност от кризи, нервни сътресения и прекалена чувствителност.

В повечето случаи раздялата с децата може да е напълно оправдан ход, защото в замяна те получават интересна и разнообразна почивка, израстват личностно и развиват своята самостоятелност.

Източник: parents


Прочетохте ли

Градско лято

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2019 09:50

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам