logomamaninjashop

5 признака, че детето не е готово за летен лагер

Дългоочакваната лятна ваканция започна и лагерите отново са предпочитана от много родители опция. За някои деца, това ще е първото подобно преживяване. Можем ли да преценим предварително дали детето е готово за самостоятелна почивка? Ето някои ориентири, които ще ни помогнат да го направим.

Нека първо запознаем детето с „офертата“ и да наблюдаваме реакцията му. Радостно ли е или е силно развълнувано? Налагало ли му се е досега да бъде разделено от нас за по-дълго време? Ако това още не се е случвало, можем да опитаме за начало с опцията „градски лагер“. В него децата са ангажирани със занимания през деня, но вечер отново се прибират вкъщи.
Ако почивката е свързана с отделяне от дома и нямаме възможност за „репетиция“ в градски лагер трябва да обърнем внимание на следните признаци в поведението на детето:

1. Може ли да се грижи за себе си?

Тук са включени не само уменията да си измиеш лицето и зъбите, но и способността да се ориентираш сред вещите си и да ги поддържаш в ред. Подготвяйки багажа си, младият пътешественик трябва да може да обясни защо взема една или друга вещ, за какво ще му е необходима и сам да нареди нещата си така, че да му е лесно да открие нещо, когато му потрябва. Лагерът не е добра идея за дете, което е капризно към храната. Не бива да подминаваме факта, че при една такава почивка, никой няма да се занимава специално с нашето дете, да го облича, храни, да прибира вещите му, да го слага да спи и т.н.

2. Може ли да прекара продължително време отделено от нас?

И ние, родителите, изпитваме стрес при мисълта, че детето ще ни напусне за известен период. Обсебват ни страхове, един от друг по-абсурдни. Безусловно всички деца тъгуват по дома, родителите си, но всяко от тях има различна честота и дълбочина на проявление на тези чувства. Тук е важно да вземем предвид предишния опит на детето не – колко често се разделя с нас; нощувало ли е при приятелчета или при баба и дядо, при други близки; с каква продължителност и колко често е отсъствало; какво е било поведението му в тези случаи? Ако подобни раздели протичат трудно, малчуганът плаче, престава да спи и яде, не може да се занимава с нищо, което би отвлякло вниманието му от обстоятелствата, не можем да се надяваме, че в летния лагер тези реакции ще изчезнат.

3. Може ли да спазва правила?

Това умение е необходимо изобщо в живота и е важен фактор за безопасността на мъника. За съжаление често децата не знаят какво представляват правилата и ги възприемат по-скоро като забрани или ограничения. Това донякъде е вярно, от друга страна правилата им дават възможност да действат в определени граници, да преценяват дали са прави или не в дадена ситуация, да защитават интересите и безопасността си.

4. Може ли да общува с околните?

Детето ще е чувства добре в лагера, ако успее да установи добри отношения с групата. Това в голяма степен зависи от самото него, от способността му да се сприятелява и общува, и от това какви условия са създадени за интегрирането му в новата среда. Лагерът е своеобразен комуникативен тренинг, на който можеш да се научиш да намираш общ език с останалите. В противен случай рискуваш да останеш без приятели, а това никак не подпомага приятните впечатления от този вид почивка.

Лагерът може да се окаже проблемен вариант за децата интроверти или меланхолици, които по принцип бързо се изморяват от връстниците си, предпочитат да общуват с възрастни или да бъдат сами.

5. А иска ли всъщност да ходи на лагер?

Има такива случаи - първоначално идеята е посрещната с ентусиазъм, но колкото по-близо е отпътуването, толкова по-малко е желанието на детето да тръгне. А може би всъщност изобщо не му се ходи.
575549b077973 575549b0779bf

Как да го подготвим

1. Да го оставим за ден-два  при роднини.
2. Да изберем по-краткотрайна почивка - за не повече от седмица например.
3. Да изберем дестинация, която е по-близо до дома, за да можем да го посещаваме и подкрепяме.
4. Да го подготвим психически за предстоящата раздяла и срещата с непознати деца. Можем да му разкажем истории от собственото си лагеруване, да му обясним му колко е хубаво да си намериш нови приятели от други места.

5. Да го запознаем с условията, в които ще живее в следващите няколко дни. Вече има страници на почти всяка база за летен отдих, можем заедно да разгледаме галериите и да се запознаем с мястото.

6. Да обръщаме внимание на емоциите, страховете и преживяванията на детето. Нашата подкрепа и окуражаване ще са му от полза. Можем дори ние да го заведем до мястото, ако ситуацията позволява.

7. И най-важното – нека му „завиждаме“, затова че ще почива на толкова хубаво място, че ще срещне нови приятели, че ще се забавлява, докато ние работим, а няма да скучае само в града. Така мъничето ще си създаде положителна нагласа за привлекателното пътешествие, което му предстои. 

Материала подготви Янка Петкова

Как да преодолеете родителската си тревога можете да прочетете в Зависими ли сме от децата си, а в Залепен за теб - как да направим раздялата с детето по-безболезнена, можете да откриете полезни съвети. В статията Хайде на лагер Мария споделя личния си опит с лагерите с трите си по-големи момчета.

 

Последно променена в Вторник, 30 Май 2017 08:58

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам