logomamaninjashop

С деца на море в Гърция

Голяма част от българите прекарват своята лятна почивка в Гърция - близо, удобно, чисто и предпочитано. Повечето почиващи са семейства с деца и за тях сме подготвили малко полезна информация. 

Пътуване

Всяко дете преминава през ГКПП с паспорт, няма друг вариант. Ако родителите са с различни фамилии, е добре да се носи копие от акта за раждане, за да се посочи майката. Ако се пътува само с един родител (или с придружители), е нужно нотариално заверено пълномощно. В Гърция важат правилата за детски столчета и седалки, както в България и Европейския съюз. Глобите за пътуване без столче са големи. Принципно в Гърция плащанията в едноседмичен срок са наполовина от сумата, но не могат да се превеждат по банков път, а в тяхната поща - ΟΠΑΠ. Има нов проектозакон, който гласи, че ако се пуши в кола с дете, директно се отнема книжката на шофьора и се свалят номерата на колата, така че внимавайте.

На път

Пътуването с деца е трудно, затова предвидете лекарства или близалки против гадене. Имайте предвид, че по магистралите не е както у нас – да има често заведения и бензиностанции. Можете да изминете десетки километри, без да срещнете такива и да се наложи отбиване от главен път. Подсигурете се с вода и храна, ако пътувате на далечно разстояние. Близките дестинации в Северна Гърция са на не повече от два-три часа с кола от границите Кулата, Илинден, Маказа и Златоград. Относно лекарства и антипиретици в аптеките се предлагат почти същите марки като у нас - Панадол, Нурофен, Ибупрофен, на почти еднакви цени. Хомеопатичните лекарства са с доста ограничен избор, а нашият любим витамин C на ампули го няма и няма да ви разберат, ако търсите такъв.

На море в Гърция - Палио

Бебешки и детски продукти за хранене

Сред бебешките шишета и биберони преобладават марките Чико и Нук. В Гърция има няколко големи вериги супермаркети, заредени с всякакви хранителни стоки. Цените са близки до тези у нас, често има промоции - при закупуване на два продукта, третият е подарък. Бебешките пюрета са изключително ограничени, на Нестле се предлагат 2-3 вида месно-зеленчукови и още толкова плодови, има и още една местна марка. Гърците нямат манталитета да хранят децата си с готови пюрета. 

От адаптираните млека в супермаркетите ще срещнете Фризолак, Нан, Аптамил, Алмирон и няколко местни. Цените са малко по-високи от тези в България. От бебешките каши има избор предимно на гръцки марки. Хубави са и имат различни варианти на млечни и безмлечни, същите се предлагат и от Нестле. Бебешките бисквити са основно на марката Нутриция.

IMG 0238. 1jpg

IMG 0243. 2jpeg

Пелените и мокрите кърпички се предлагат в изобилие, почти всички са познати марки у нас, като за гърците фаворит са Babylino и се ползват като нарицателно за пелена, както у нас е прието да се казва "памперси". 

IMG 0239.j23g

По заведенията в Гърция рядко се срещат супи, които ние сме свикнали да предлагаме за основно на децата. Ако има някъде пилешка супа, то тя ще е гол бульон с цяло парче пиле. Рибената супа може да е бульон със зеленчуци и в отделна чиния се сервира филето от риба. Тя е скъпа, често с цената на порция риба. По таверните предлагат риба и рибни деликатеси, картофи, ориз с морски дарове, скара, по-рядко готвени ястия. Гърците са известни с гиросите си (като дюнерите у нас), но далеч по-вкусни. Цената им е 2-4 евро. В почти всеки курорт има седмичен пазар, на който се предлагат пресни зеленчуци, риба, зехтин, маслини. Внимавайте с домашния зехтин, някаква българска заблуда е, че като е домашен, и на по-ниска цена, е с по-добро качество, невинаги е така. Фабричният преминава технология на обработка като най-добър е студено пресованият Extra Virgin зехтин. Домашният не минава достатъчно филтриране, остава мътен и с тежък вкус. Марки на пазара много, лична препоръка за качествен зехтин е Колимвари - от местност в Крит с дългогодишна история в отглеждането и преработката на най-високо качество зехтин. 

IMG 0242.j 4peg

Лекари и болници

В района на Северна Гърция болници има в големите градове - Кавала, Драма, Серес, Александруполис, Ксанти. Малките населени места нямат болници, често имат здравен център. Хубаво е да имате някакъв вид здравна застраховка или Европейска здравна карта. Те ще покрият, според условията им, прегледи, манипулации и изследвания. Частните прегледи при педиатър варират около 30-50 € на преглед.
Ако почивате в район с каменисти плажове, е хубаво да имате аква обувки, за вас и за децата, защото убождането от морски таралеж е неприятно. За предпочитане е да не са силиконови, бодлите ги пробиват. 

По сергиите, аптеките и супермаркетите ще откриете много голям избор от слънцезащитни продукти и репеленти. Аутан е често срещан, има също и гръцки марки на био основа. Една от най-известните е Crilen на марката Frezyderm. Тя предлага висококачествена бебешка и детска козметика.

На море в Гърция - Неа Ираклица

 

Лепенките, които се слагат на количка, дрешка или одеяло са удачен вариант за малки деца. В България ги има под формата на усмихнати жълти човечета, в Гърция са подобни, но доста по-скъпи. 

Относно козметиката има такава, която се предлага в аптечната мрежа, и такава - в супермаркетите. Известна и с традиции, е марката Proderm за бебешка козметика. На достъпни цени е.

IMG 0245. 6jpeg

За пране на бебешки и детски дрешки в магазините има Ariel, Proderm и гръцки марки зехтинови прахове.

IMG 0247.j 7peg

Благодарим на Антоанета Матзиари от сайта greobg.com за полезната и изчерпателна информация.


Препоръчваме ви още:

Малко слънце и някой, когото обичаш

Сините флагове на Северното гръцко крайбрежие

На море в Гърция - Перамос

 

 

Последно променена в Събота, 19 Май 2018 10:57

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам