На море в Гърция - Палио

Продължаваме с темата за летни почивки. Интересът към Неа Ираклица беше голям, сега ще ви представим Палио.

Палио или Paleo Tsifliki  е курортно селище, известно като вилна зона на Кавала, което се намира на 6 км от града. На 152 км е от КПП Кулата, 97 км от КПП Илинден и 131 км от КПП Маказа. Там притежават вили и къщи предимно заможните гърци от района и го ползват за релаксираща почивка. Това е най-зеленото и спокойно място от близките курорти. В Палио няма пешеходна алея за разходки, къщите са построени по начупената плажна ивица и са се разраствали към хълма над Палио, който открива невероятна гледка. Там има няколко заведения, магазини тип бакалии, заредени с основни продукти, а големите супермаркети са в Кавала или Ираклица, която е на 2-3 км. Има също аптека, фурна, бензиностанция. Интересното в Гърция е, че често в магазините не се продава хляб, той и други тестени изделия се предлагат във фурните, които работят от рано сутринта до около 14 часа. В Палио няма нощни барове.

Цените на горивата към 02 май 2017 г., обявени към съответното министерство са - за област Кавала бензин средна цена1.50 евро, дизел около 1.30 евро, газ около 0.86 евро. Метан станции в района няма. Могат да се проверяват в този сайт.

До преди няколко години в Палио не беше развит толкова чуждестранния туризъм, затова има малко хотели. Тъй като интересът всяка година се засилва, вече могат да се намерят много частни вили и къщи, предлагащи простор, удобство и зелени градини. Повечето от тях не са строени с цел туризъм, но гърците все повече предоставят вилите си под наем. 

В Палио има няколко плажа - част от тях са с плажни барове, предлагащи шезлонги и чадъри, но има и такива. Чадърите и шезлонгите се ползват срещу консумация от заведението, с цени около 2.5-3 евро за кафе, фрапе или безалкохолно. Всички плажове са отличени със Син флаг за екологично чиста вода. Най-известният плаж е Навагос, където има и хубаво заведение за хранене. Плажът е пясъчен и плитък, с кристална вода. Друг плаж е Гластрес, намира се в началото на Палио. Бийч барове са Коста Вита и Кикабу. Около скалите може да има морски таралежи. Аква обувките предпазват от тях, предлагат се в специализираните магазини, не са скъпи, за предпочитане е да не са силиконови, защото бодлите ги пробиват.Ако настъпите морски таралеж, трябва да излезете от водата и да се опитате да извадите бодлите, които са видими. Те са чупливи и е възможно да остане част от тях. Принципно организмът ги разгражда, но ако имате неудобство е хубаво да се потърси лекар. Най-близката болница е в Кавала. Можете да я ползвате с Европейска здравна карта, която покрива медицински услуги в чужбина и се издава безплатно в офисите на банка ДСК, вижте къде тук. Всички застрахователни компании също предлагат здравни пакети за екскурзии в чужбина, не са скъпи, правят се индивидуално според параметрите, които зададете.

На 2 км. се намира Multiplex Batis, с частен плаж, много зеленина, заведения, два басейна, единият, от които детски. Има вход 2 евро на човек. Плажът там е каменист в началото, но има чували с пясък, по които да се влезе в морето. Към него има също и къмпинг Тера, разположен на 33 дка. площ.Наблизо се намира Toska beach, къмпинг с бунгала на плажа. Известна таверна е То Филараки - Το φιλαράκι, която се намира близо до бензиностанцията и предлага традиционни ястия, основно риба, калмари, октопод. Калмарите са предимно пържени или печени и обезателно трябва да се опитат. Октоподът е с пипала и се приготвя по няколко начина - варен на салата, печен на скара или сушен на слънце и стоплен на скара. Миди има само когато е сезон, като се приготвят саганаки -с червен сос, на пара или миди с ориз. Рибата е спрямо сезона, почти винаги прясна. 

Известните плажове на Амолофи са на 10 км. Лесно се стига до тях, трафикът в района рядко е натоварен, по-големи задръствания стават на входа на Кавала. 

Една от най-значимите исторически забележителности в района е древния град Филипи. Намира се на около 20 км в посока Драма. Град от ерата на Филип Македонски, баща на Александър Велики, където съществува древен театър, изцяло запазен, и на който през летния сезон се правят концерти и театрални постановки. Много интересна възможност е в наши дни да се посети концерт втеатър на повече от 2300 години. Там ще намерите и музей с археологически находки от онези древни времена.

Кавала е интересен град за разходка съвсем наблизо. Паркирането в центъра е трудно, но покрай морето е възможно, има платени паркинги за около 2 евро. Ако видите син знак, на който пише -κάρτα-, трябва да се закупи талон от павилионите за цигари, да се отбележе престоя и да се постави на стъклото на колата.

На граничните пунктове се преминава със задграничен паспорт или лична карта. Децата трябва да имат паспорт. Желателно е да се носи копие от акта за раждане, ако родителите са с различни фамилии. При пътуване само с един родител, трябва декларация от другия. Важат същите закони за столчета за кола, колани, разговори по мобилни устройства. Сумата в брой без задължение да се декларира е до 10 хиляди евро. Цигари - до 800 броя, до 10 литра спиртни напитки.

Палио е прекрасно място за спокойна, морска почивка. Непременно разгледайте галерията ни със снимки.

 

Благодарим на Антоанета Георгиева за подробната информация. Ако имате допълнителни въпроси, може да ги зададете на страницата й във фейсбук

Последно променена в Сряда, 03 Май 2017 00:00
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Курбан чорба и двойна дъга

Курбан чорба и двойна дъга

18 Юли, 2019 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам