Сините флагове на Северното гръцко крайбрежие

Продължаваме нашата обиколка по Северното гръцко крайбрежие с представянето на екологично чистите плажове в района. Българинът, като турист, все повече търси качествена услуга, а съвсем близо до България, в Гърция, може да намери както чудесна храна и добро обслужване така и прекрасни плажове.

Най-близкият пясъчен плаж до София, се намира в Гърция - Паралия Офринио-Тузла (299 км).
Местният Институт за защита на природата е национален управител на международната програма „Син флаг“, която дава отличията на плажове и марини. С 486 отличени плажове Гърция заема второ място в света между 47 държави. Интересно е да се спомене, че 25% от плажовете, които печелят отличията за първа година, се намират в южната ни съседка. Халкидики е на първо място в със 71 сини флагове. Тази година Международната комисия награди 3574 плажове и 662 марини. 2017 г. е юбилейна за наградата „Син флаг“, която навършва 30 години.

Участието в програмата е доброволно и е въпрос на престиж. Това е съревнование между концесионери и общини, които стопанисват плажовете. Критериите не са само за чистотата на водата, а за цялостната услуга, която се предлага. Наградата е не само за чиста природна среда в района на плажовете, а и за отлично управление, съхранение и развитие.

В района на Кавала, за 2017 година, „Син флаг“ ще имат следните плажове:

    Община Тасос

    Макриамос
МакриамосТасос

    Golden Beach camping
ГолдънБийч Тасос

    Пефкари / Alexandros Beach
Пефкари Тасос

    Принос-Дасилио 2/ Ilio mare beach

ПриносДасилио Тасос

    Община Нестос

Амоглоса/Керамоти 1
Амоглоса Керамоти

    Община Кавала

    Батис

    Тоска/Tosca Beach
Тоска Бийч Кавала

    Каламица
Каламица Кавала

    Перигиали

 Перигиали Тасос

    Община Пагео
   
Орфани

    Амолофи
АмолофиНеаПерамос

    Неа Ираклица
НеаИраклица

    Неа Перамос
НеаПерамос

    Саракина
Саракина

    Офринио/Тузла
Офринио Тузла

  

„Син флаг“ е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на плажовете в целия свят. Изискванията към притежателите му е качеството на водите да е „отлично“. Всяка друга степен е неприемлива за комисията. Отличието е с давност една година.

Плажовете трябва да отговарят и на други изисквания (33 за плажове и 25 за марините), които се отнасят за чистота, организация, информация, безопасност за почиващите и гостите, опазване на околната среда и крайбрежната ивица. Предлаганите услуги на отличените плажове са един от критериите на фондацията. Това е и причината, поради която големите туристически агенции в Европа обръщат специално внимание на курортите с отличени плажове.

Качеството на водата се проверява чрез лабораторни изследвания всяка година, с планирани и с извънредни проверки през месеците юли-август. Непрекъснато се правят и проверки по останалите критерии. Гръцкият институт за защита на природата има право да „свали“ „Синия флаг". Създаден е  регистър на плажове за плуване - Greek Bathing Water Profiles Registry, а годишните регистри се обявяват в http://www.bathingwaterprofiles.gr/en

Създател и международен координатор на „Син флаг“ е фондацията  (Foundation for Environmental Education – FEE), седалището на която се намира в Дания и има членове от 73 държави от всички континенти.

Информацията е предоставена от Антоанета Георгиева - greo.bg

Източник: www.kavalapost.gr 

Последно променена в Сряда, 17 Май 2017 09:32
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам