logomamaninjashop

Европейският парламент одобри правила за отпуска по бащинство

Законодателството, договорено неофициално с министрите на ЕС, постановява минимални изисквания за всички държави членки, с цел да се насърчи представителството на жените на работното място и да се засили ролята на бащата в семейството.

Правото на поне десет работни дни платен отпуск по бащинство ще се ползва около времето на раждането и трябва да бъде платено не по-малко от заплащането за отпуск по болест.

Евродепутатите също добавиха правото на два месеца неподлежащо на прехвърляне и платено право на родителски отпуск. Този отпуск позволява по-балансирано разпределение на отговорностите по грижите за децата в семейството.

Държавите членки трябва да осигурят адекватно заплащане или обезщетение за минималния, неподлежащ на прехвърляне период за родителски отпуск. Използването на родителски отпуск често води до намаляване на семейния доход и по-високо платеният член на семейството (който често е мъж) трябва да може да се възползва от това право.

Страните от ЕС трябва да могат да предлагат поне 5 дни годишно отпуск за лицата полагащи грижи, за работници, които се грижат за роднина или член на същото домакинство, който има сериозно здравословно увреждане или влошено състояние свързано с възрастта.

Държавите членки, които вече гарантират заплащане или надбавка от поне 65% от нетната заплата на работника, в рамките на период от поне 6 месеца родителски отпуск за всеки родител, могат да решат да запазят тяхната система.

Отпускът по майчинство по света

823ec6832d6ee0647baa531139423dcd XL

Работещи родители или лица, полагащи грижи, ще могат да изискват корекция на работното време, което може да включва дистанционна работа или гъвкаво работно време. Когато се разглеждат молбите за гъвкаво работно време, работодателите може да вземат предвид не само собствените ресурси и оперативен капацитет, но и специалните нужди на родителите на деца с увреждания или продължителни заболявания, както и тези на самотните родители.

Директивата влиза в сила на двадесетия ден след публикуването ѝ в Официалния вестник на ЕС. Държавите членки имат три години да приложат правилата.

***

В момента бащите у нас имат право на 15 дни отпуск при раждането на дете, считано от датата му на изписване от лечебното заведение. Същото право има и в случай че осинови дете до 5-годишна възраст, при условията на пълно осиновяване. Бащата може да ползва и остатъка от отпуска за гледане на дете (до 410 дни), само със съгласието на майката и след навършване на 6-месечна възраст на детето. В този случай отпускът на майката се прекъсва.


Препоръчваме ви още:

Какво научих, докато бях баща в майчинство

По света и у нас - полезният опит в грижата за децата

Могат ли да се увеличат обезщетенията за майчинство?

Последно променена в Петък, 05 Април 2019 16:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам