logomamaninjashop

В кабинета на д-р Мира

  • 11 Окт, 2018

Д-р Мира е много специален стоматолог, защото при нея децата ходят без страх от жужащата машинка. И не само децата, а и… бащите им.

Каква е тайната й – детски зъболекарски работилници. Това са безплатни занимания за деца, по време на които стоматоложката от Асеновград разказва как е правилно да се мият зъбите и защо е важно това да се прави. Хлапетата могат да разгледат „страшния“ зъболекарски стол, да пипнат „зловещите“ инструменти. Така преодоляват страха си и започват да се чувстват комфортно. Идеята хрумва на младата лекарка, когато се завръща на работа след майчинството си. От личен опит знае, че децата се стресират от бели престилки и болнична обстановка. Затова преценява, че ако ги запознае с кабинета и неговите „обитатели“ чрез игра, ще прогони болката и стреса.

mira4

Освен работилничките, д-р Мира организира и следобеди на „отворените врати“. Облечена във весели цветни дрехи, усмихнатата лекарка кани децата да опознаят кабинета й преди записания час. Според нея е добре да направят няколко такива посещения, преди да започне лечението на зъбките им, за да се почувстват спокойни.

mira2

Съветите на д-р Мира към родителите

1. Ползвайте отделни прибори за децата или поне не давайте на детето от тези прибори, с които се храните в момента

Децата ни се раждат без бактерията Streptococcus mutans, която е главен виновник за кариеса. Заразяването с нея става при споделянето на едни и същи прибори за хранене, както и при целуването им по устата от майки, баби, лели и т. н. Попаднали веднъж в устната кухина на детето, те се заселват там перманентно. Моят съвет е детето да не яде с вашите прибори и целувките по устичката да се избягват.

mira3

2. Ограничете сладкото

Лесно да се каже, трудно да се направи. Бактериите, водещи до кариес, се хранят с останките въглехидратна храна. Ако тези останки се сведат до минимум, до минимум се свежда и рискът от кариес. Ако все пак детето е яло сладко, би помогнало да изплакне устата си след това с вода или поне да изпие няколко глътки. 

Сокчетата и нектарите са с високо съдържание на захари и редовната им консумация води до кариес. Ако детето пие сокче с много добавена захар или подсладители всеки ден в продължение на 2 месеца и не поддържа добра устна хигиена, почти сигурно ще има кариес.

mira11

3. Профилактика

Водете децата на зъболекар от малки, още преди да имат нужда. Нека свикнат с обстановката, със зъболекаря си, със стола. Така, когато един ден се наложи да се работи в устата им, стресът от непознатото няма да го има. Ако някой от родителите е със страх от зъболекар, по-добре другият родител да води детето. Малчуганите са много интуитивни и усещат страха в родителя си. Децата се страхуват от непознатото, новото, неочакваното, което ги залива в момент, когато обичайно има болка. Работилницата цели точно това - да дойдат, да видят, да разучат, да се отпуснат, да стигнат докъдето те преценят, без да има оказван натиск върху тях.

mira12

4. Миене на зъбките

Започва още след появата на първите зъбчета с марля и кислородна или преварена вода. По-нататък се замества с малка четка без паста. Важно е механичното изчеткване на натрупаната плака, за което не е толкова важен видът на пастата, а механичното четкане и подходящата по размер глава на четката. Колкото е по-малка четката, толкова по-лесно се достигат местата. Препоръчително е зъбките да се мият сутрин и вечер. Нека обаче това не става насила. По-добре е детето да пропусне едно миене на зъби, отколкото да остане с неприятен спомен за тази дейност. Нека всичко е приятно, под формата на игра. Моят син се забавлява и ентусиазира много, когато клякам до него и мием зъбите заедно. 

7 начина детето да мие зъбите си с удоволствие

mira10

В този кабинет никога не е скучно. Доказват и историите, разказани от Мира.

Влизат в кабинета ми близначки, истински хали, редовни са тук, нямат грам страх от мен или от манипулациите, изобщо не подозират, че реално може да има болка в този кабинет. Много устати, много намахани… Едната сяда и с мегамадамски и важен тон ми казва: "Мира, много те харесвам, ама да знаеш, че ако ме заболи, няма да вдигам ръка. Кой знае след колко време ще я видиш... А и не ти знам колко са ти бързи рефлексите. Моите са бързи, но аз съм си млада. Боли ли ме, ще плача. Ама силно, че да чуеш. Разбрахме ли се?

mira7

Идва един мъж с момиченце. Той е 2 метра, огромен, здрав мъжага. Тя е малка, слаба и на 9 години. От Пловдив дошли, защото чули, че съм много добра със страхливи деца. Аз решавам, че запазеният час е за детето, което държи баща си за ръка.... Ммне... Оказа се, че бащата е за преглед. Седна на стола, изпотен, уплашен... А момиченцето седна отстрани на мястото, на което настанявам обикновено родителите на изплашени деца. Държеше му ръката, милваше го по главата и му шептеше успокоително по време на целия преглед: "Ти си моят принц, ти си много смел. Тук не е страшно, не боли. Само ще те прегледат, ще видят кой зъб те боли и ще идем на кино. Ти си моят принц. Ти си смел."


Визитка:

mira ok
Аз съм д-р Мира. Аз съм жена, майка, зъболекар, домакиня в постоянен стремеж да успея да жонглирам и балансирам измежду тези си дейности. Понякога успявам, понякога не. След като станах майка, преоткрих желанието си да работя и с деца. Искам ходенето на зъболекар да не е стресиращо и плашещо, както е за мен до ден-днешен.

Страницата на д-р Мира може да следите ето тук. 

Препоръчваме ви още:

7 начина детето да мие зъбите си с удоволствие 

За апетита и усмивката на всяко дете

Последно променена в Вторник, 16 Октомври 2018 09:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам