logomamaninjashop

Да се погрижим за очите си

  • 11 Окт, 2018

Какви грижи изисква детското зрение, кога е добре да се заведе детето на преглед, кои са съвременните методи за лечение на очите - на тези въпроса отговаря офталмологът д-р Райна Рангелова. 

На каква възраст препоръчвате да се извърши първият очен преглед?

След 6-месечна възраст до  три годинки е препоръчително да се извърши първия профилактичен преглед, дори родителите да не са забелязали проблеми или притеснителни реакции от страна на детето. Естествено, ако се появят някакви симптоми или родителите имат притеснения, не е необходимо да се изчаква определена възраст, а преглед може да бъде осъществен и по-рано.

Как родителите на малкото бебе могат да проследяват дали зрението му се развива правилно?

На двумесечна възраст детето започва да се заглежда и да проследява движещи се предмети, които могат да бъдат в ярки цветове и подходяща големина.

Какви са симптомите на проблеми с очите в различните възрастови групи:

1. В бебешка възраст, ако родителите имат съмнение за кривене на очичките на детето, съветваме възможно най-бързо да се направи консултация с очен лекар и ако се потвърди проявата на кривогледство, детето трябва да бъде насочено за консултация с детски очен специалист. Понякога честото мигане и търкане на очите в ранна детска възраст може да ни подсказва за проблем със зрението или да ни насочи към алергични реакции.  

2. Задължителен е прегледът на детето в предучилищна възраст, когато вече изследването на зрението може да стане с негово съдействие. При деца с оплаквания е необходимо изследване с разширяване на зениците за определяне на рефракция.

3. В училище проследяваме децата за оплаквания от главоболие и напрежение при по-продължително зрително натоварване, зад което може да стои „скрито далекогледство“, „мързеливо око“. Задаваме въпроси дали добре се справят с написаното на училищната дъска, което може да стане повод за откриване на късогледство, астигматизъм. Винаги разпитваме за членове на семейството, които носят очила, за да не пропуснем и фамилна обремененост на децата. Редовните профилактични прегледи всъщност са от особено важно значение.

4. В зряла възраст: при липса на оплаквания, профилактичните прегледи могат да се провеждат през няколко години. Към 40-годишна възраст настъпват физиологични промени в зрението, което налага отново по-чести прегледи. Когато има наследственост, анамнеза за очни проблеми, проследяване на вече доказани заболявания и промени в офталмологичния статус, редовните прегледи са задължителни.

Каква профилактика за очно здраве препоръчвате?

Редовни почивки от зрително натоварване, на всеки 2 часа работа с монитори, около 5-10 минути почивка, гледане на далечни разстояния, проветряване на помещенията. Спорт при деца и възрастни, повече занимания навън, а не в затворени пространства.

ochen lekar 2В наше време проблемите на зрението се коригират много успешно. Какви методи се прилагат в България?

Лазерната корекция е факт от години у нас. Прилагат се успешно както повърхностни методи, така и методи, коригиращи рефрактивни несъвършенства в дълбочина на роговицата. В България се прилагат всички известни в световен мащаб методи на лазерната корекция.

Кои са най-новите методи за коригиране на зрението?

TransPRK е най-новият и модерен безконтактен метод, при който отстраняването на епитела и корекцията на зрението се извършват едновременно и изцяло от лазера в една стъпка. Иновативната технология SmartSurfACE лазерна корекция, представлява най-новата и ефективна разновидност на безконтактната TransPRK чрез микропулс технология.

Какви проблеми на зрението лекува?

Късогледство, далекогледство, астигматизъм.

За какви пациенти е подходящ?

Подходящ е за пациенти  с различна рефрактивна аномалия, като между 20 – 40 години е най-подходящата възраст за лазерни манипулации за корекция на зрение. Има, разбира се, възможности за корекция и в по-късна възраст. Подходът е индивидуален и решението се взима винаги след подробен преглед и разговор с всеки пациент. Има заболявания, които могат да ограничат прилагането на лазерните корекции: възпалителни, автоимунни  и дегенеративни заболявания.

Какви са плюсовете на този вид лечение?

Лазерната корекция е преди всичко избор на пациента. Тя дава независимост от очила и контактни лещи, предлага бързо възстановяване и комфорт за всеки желаещ да вижда фокусирано без помощни средства.

Какво усеща пациентът по време на манипулацията?

Манипулацията е безболезнена, прилага се капкова анестезия. Има усещане за допир и леко опъване от инструмента, който принудително държи клепачите отворени, но дискомфортът се регулира от оператора с напасване спрямо отделния пациент.

Какъв е възстановителният период?

Първите няколко дни може да има неприятно усещане на глождене, дразнене, лека болка, светлобоязън, за 4-5 дни има поставени меки контактни лещи на коригираните очи и също така се слагат капки. След отстраняване на терапевтичните меки контактни лещи, усещането за комфорт е значително по-добро, поставят се сълзи за продължителен период. Зрението се възстановява и подобрява с всеки изминал ден, като до края на първия месец се постига желания резултат.


За д-р Рангелова

dr rangelovaД-р Райна Рангелова е офталмолог с практика в Очна клиника "Ден"Член е на Европейското Дружество по Катарактална и Рефрактивна Хирургия от 2007 г; Специалните и интереси са в областта на детската офталмология, конактологията и преден очен сегмент. Стажувала е в болници „Saint- Pierre“ и „Moliere“, Брюксел, Белгия.


Препоръчваме ви още:

7 "безобидни" симптома при децата през първата година

Къде да заведа детето на лекар?

Какво е Синдром на електронния екран

Последно променена в Четвъртък, 11 Октомври 2018 10:50

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам