logomamaninjashop

Момичето, което стигна далеч

Автор: Мария Каракушева

Ще запомня първата си публична изява с няколко неща. Още нямах навършени шест години и не знаех кое е по-значително - емоцията от появата пред публика, това, че бях със счупен крак (професорката ми по това време каза на майка ми: „Е, щом е левият крак, няма проблем, тя натиска педала само с десния!“) или фактът, че почти през цялото време свирих собствени измислици, защото забравих произведението… Още тогава съм дала заявка, че ще имам собствено творчество един ден. 

Знам със сигурност, че беше ударно начало и че не съм се поколебала нито за миг отново да изляза на сцена. Какво по-лошо може да стане? 

За музиката може да се говори безспирно. Но защо ви разказвам тази история? Защото едно от най-ценните неща, които научих от пианото, е, че то е метафора на живота. Научиш ли се да свириш на пиано, ще се научиш да правиш още безброй неща много по-лесно и бързо.

Maria Karakusheva 2018

Това стои и в основата на разбирането ми днес за преподаване на музика. Ситуацията с пандемията беше катализатор да започна отдавна мечтано занимание - онлайн уроци по пиано и музика. След това започнах и индивидуални уроци, които ме срещат с невероятни хора. Заедно откриваме света на музиката - аз им давам знание и опит от близо 30 години на сцена. Те ми дават свеж поглед към изкуството - безценен ресурс за един творец.

След два пиано уикенда в старопланинския град Априлци, където съчетавахме уроците по пиано с релаксацията сред природата, дойде време за нов проект - безплатен уъркшоп #АзСвиря. На него ще се радвам да видя пиано ентусиасти на всякаква възраст и с различен опит (дори да е нулев) пред любимия инструмент. Момиченцето, което излезе на сцената на няма и 6 години със счупен крак, и покори публиката, днес има какво да ви разкаже!

Всеки любопитен е добре дошъл на 4 октомври от 11.00 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“. Входът е безплатен, но със задължителна регистрация тук.

MKs Piano Workshop square

Двучасовото събитие ще съдържа не само любопитни факти от света на музиката и историята на пианото, но и изпълнение на живо от самата Мария Каракушева. То е подходящо за хора от всякакви възрасти и ниво на напредналост, включително за напълно начинаещи. 

„По време на пиано уикендите се срещам с хора с разнообразни професионални и лични истории, но интересът им към пианото ги обединява по един определено любопитен начин. Впечатляващо е да гледаш как хора, които никога не са свирили, но обожават да слушат класическа музика, сядат за пръв път зад клавишите и напредват изключително бързо“, казва Каракушева. „Уъркшопът #АзСвиря е точно за такива хора - които поради една или друга причина не са докосвали пианото, въпреки че то е тяхна страст“, допълва авторката на албума Hearteclipse.

#АзСвиря е част от иновативните методи на преподаване, които Мария Каракушева прилага в индивидуални уроци и в превърналите се в традиция Пиано уикенди. Според нея новите реалности, в които живеем, изискват съвсем различен подход към музикалното образование. „Обучението по пиано, а и по музика изобщо, трябва да бъде базирано много повече на придобиването на умения и познания, отколкото на заучаването на конкретни композиции. Разбирането на музиката и нейното развитие продължава да се подценява в повечето образователни системи, а това е ключово за развитието на потенциала на всеки един начинаещ пианист, без значение дали е любител или иска да превърне пианото в свой жизнен път“, убедена е композиторката.

Мария Каракушева е български композитор и пианист с почти 30-годишен сценичен опит. Започва да свири, когато е на пет години, а пианото се превръща в нейната голяма любов. Носител е на множество отличия от международни конкурси в България, Франция и Италия, а творческите ѝ проекти се отличават с необичайни комбинации на класическа и съвременна музика. Нейният дебютен авторски албум Hearteclipse излиза през 2019 година и е представен с грандиозен мултимедиен спектакъл с участието на Иван Шопов, Петко Танчев и Quarto Quartet.

Maria Karakusheva 2018 72784

Може да харесате също:

Талантливата Дари започва да пее, преди да проговори

 

Последно променена в Събота, 03 Октомври 2020 12:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам