logomamaninjashop

Корпоративният свят след майчинството – практически съвети и насоки

 Автор: Мария Истатков

Връщането на работа след майчинство често е процес, който изпълва съзнанието и душата ни със страхове и предизвикателства. Ще съумеем ли да изградим добър баланс между корпоративния и семейния живот? Ще се справим ли с работните задължения след такава дълга пауза? Има ли много неща, с които ще трябва да наваксаме? Ще прояви ли работодателят ни разбиране, че освен професионалисти сме и майки и като такива ще трябва да отсъстваме на моменти в грижа за децата си? В следващите редове ще ви предложа някои добри практики и насоки как да се подготвите за този пореден етап от живота, така че бързо и безболезнено да навлезете обратно в корпоративния живот, без личният ви такъв да страда от това. С Милена Хаджииванова – водещ експерт по психология, професионален коуч, основател и управител на консултантска компания, ще си поговорим как да се подготвим успешно за първото ни интервю за работа след майчинството.

Рядко има перфектен момент, в който да се върнем на работа след майчинството, но този момент със сигурност настъпва. Той носи много нови емоции, тревоги, съмнения, но преди всичко възможности. Искрено вярвам, че най-прекрасният дар, за нас самите като майки и децата ни, е да имаме възможността да се учим, израстваме и забавляваме заедно още от мига, в който ги прегърнем в обятията си за първи път. Но не е необходимо нашият професионален път да приключи с раждането на децата ни. Напротив – вярвам, че имаме какво да дадем на корпоративната култура и живот, споделяйки новопридобитите умения на родител. Затова когато усетите, че моментът да се върнете на бизнес полето е дошъл, не се колебайте, а уверено започнете да се подготвяте за това.

Обмислете добре каква работа бихте искали да имате според опита и компетенциите си. Искате ли да се върнете в компанията (и на позицията) си отпреди майчинството или бихте желали да потърсите нови предизвикателства?

Ако решите да се върнете обратно на предишното си работно място се свържете с отдел „Човешки ресурси“ и проверете какво се изисква от вас и кога е възможно да се върнете в офиса. Чуйте се с мениджъра си и му кажете щастливата новина, че скоро отново ще споделяте работните процеси и терен. Ако нямате налични баби, дядовци и други роднини, които с радост да се грижат за децата, докато покорявате бизнес света, намерете ясла/детска градина. Пуснете децата да я посещават поне две седмици преди връщането ви на работа, за да можете и вие, и поколението ви да си изградите рутина и да привикнете с новостите.

Ако прецените, че за вас е по-добре да си намерите нова работа, разгледайте възможностите онлайн, свържете се с близки и познати, директно известете организациите, в които вярвате, че има какво да допринесете с опита си и уменията си или попитайте бившите си колеги и работодатели какви възможности за работа има в компаниите, в които се намират те сега. Ревизирайте автобиографията си и я изпратете единствено до внимателно подрани работодатели, а не просто безразборно, до който и където видите. Кандидатствайте както за позиции на пълен работен ден, така и на половин. Понякога дори позициите на пълен работен ден позволяват известна гъвкавост, която добре да пасне на ролята на майка. Такава гъвкавост би позволила например работа от вкъщи, по-късно започване и по-ранно приключване на работния ден, работа по проекти, след чието приключване може да се вземе кратка почивка и т.н. Идеята е да постигнете добър баланс между работата и семейството, с който да се чувствате удовлетворени и пълноценни. Ако убедите бъдещия си работодател в компетенциите и опита си ще бъдете в добра позиция да си договорите гъвкави работни условия.

Истината е, че дори само няколко месеца извън бизнес средата могат да ни накарат да се чувстваме с изгубени умения и опит. Диана Норис (кариерен коуч) казва, че подобни страхове са неоснователни и че жените, с които е работила, са открили, че все още са напълно компетентни професионалисти, каквито са били и преди бременността си.

За да наваксате с пропуснатото обаче, е добра идея да излезете на кафе или обяд със старите си колеги, да се видите на по питие и разговори с мениджъра ви. Това е добър момент да проверите какво се случва в индустрията, какви са новостите и тенденциите, как се е променила корпоративната култура в офиса и т.н. Целта е да подновите взаимоотношенията си с хората, които са оценявали работата ви. Ако потърсите нови възможности в други индустрии и компании, прочете онлайн какво актуално се случва със сферата, която ви интересува, какви са перспективите за развитие в бъдеще и т.н.

Истината е, че когато останем у дома, за да отглеждаме децата си, се сдобиваме с напълно нов сет от умения – мултитаскинг (извършването на няколко дейности едновременно), креативен подход към решаване на проблемите, управление на времето и задачите, по-умело приоритизиране на нещата… Това може да не са някакви невероятни качества, които да вкарате в CV-то си, но със сигурност са неща, които ще ви дадат увереност в собствените ви възможности. Това, което е от значение, е да артикулирате новите си умения, влизайки буквално в обувките на бъдещия си работодател – било то напълно нов или отпреди. Обосновете приложението на новопридобитите си умения в бизнес практиката.

След като сте взели решение към коя професионална сфера да се ориентирате, в кои компании да кандидатствате, ревизирали сте CV-то си, намерили сте ясла/градина за децата, е време да се погрижите и за безупречния си външен вид и увереност. Купете си нови дрехи – аз обичам много роклите, защото не се налага дълго да обмислям кое с какво да комбинирам и тази драма, обикновено последните минути преди излизане, е с една идея по-малко катастрофална. Важно е да имате хубави дрехи, особено за интервютата за нова работа, защото това е първото нещо, което ще направи впечатление на бъдещите ви работодатели и колеги. Изберете такива, в които да се чувствате комфортно и уверено и които да са подходящи за позицията/компанията, за която кандидатствате.

Настройте съзнанието си за предстоящите промени. Ако преди сте били работохоличка и с лекота сте оставали по няколко допълнителни часа в офиса вечер, сега вече освен отговорността към работата си, носите отговорност и за децата си, които с нетърпение ще очакват срещата ви вкъщи след работа. Ще трябва да се научите да балансирате успешно тези отговорности. Понякога, за някои от нас, е трудно да оставим детето си за цял работен ден, веднага след майчинството. Сложете негови снимки на бюрото и на телефона си – това ще ви помогне да преминете по-лесно през натоварването в първите дни на работа. Намерете и други млади майки на работното си място – можете да потърсите съвет от тях как те се справят с продуктивността в работата си, докато полагат и грижи за детето си.

Подгответе се за интервюто за работа. Едно от най-важните неща по време на интервюто за работа след майчинство е да излъчвате увереност, защото вече сте положили много усилия, за да постигнете баланс между личните и професионалните си приоритети. Не е нужно да се извинявате никому за решението си да останете у дома и да се грижите за детето си. Обяснете уверено, че това е било най-доброто решение за вашето семейство и че вече сте готова да се върнете в корпоративния живот. Покажете убеденост в уменията и опита да си вършите работата – запознатост с индустрията, технологичните промени и среда и т.н. Не забравяйте, че може да се поддържате осведомена за всички тези неща, посредством регулярни контакти със старите колеги, онлайн проучвания и др.

interv2

За да вникнем по-детайлно в процеса на подготовка и провеждане на интервюто за работа, така че да сме успешни и уверени, се срещнахме с един от водещите HR професионалисти – Милена Хаджииванова.

 

Основно притеснение на жените, излизащи от майчинство, е че са загубили бизнес уменията си. По какъв начин е подходящо да ги поддържат, докато се грижат за детето си у дома?

Майчинството е особен период, в който жената често преминава в съвсем различен режим на съществуване. Фокусът се измества и енергията на майката (особено, ако отглежда детето си сама) закономерно се насочва към други приоритети. В днешно време майчинството (както и всичко друго) изглежда различно. В предишното десетилетие (когато аз съм отглеждала детето си) този период беше по-дълъг и свързан с повече изолация. За година и половина, в която се бях отдала изцяло на дъщеря си, светът се беше променил, или поне професионалният ми свят. Много нови неща се бяха случили и вместо година, имах чувството, че животът ми е спрял за 5. Сега не е така. Социални мрежи, технологии, всичко това дава възможност на майките да не прекъсват връзката с реалността. Доколко това е добре – е друг въпрос, но възможности има.

Силно бих препоръчала на майките да отделят време за себе си – да имат тази мисъл и осъзнатост. Да правят нещо, което ги радва… всеки ден – освен детето. Има чудесни онлайн курсове почти за всичко! Евтини, достъпни, които имат чудесната функционалност да бъдат спрени на пауза и догледани  в следващ момент, когато сънят не е „стока от първа необходимост“.

Как да отговорим честно, но и в същото време адекватно, на въпроса защо се считаме за подходящ кандидат за отворената позиция, предвид факта, че сме отсъствали от корпоративния живот за година-две-три и е възможно да сме излезли от пулса на бизнеса? 

Моят подход и препоръка при интервюта за работа (преди/след/по време на майчинство – няма значение) е съвсем простичък – бъдете искрени. Като човек, който дълги години се среща с различни хора, съм чувала всякакви добре тренирани отговори, изящно структурирани, с подбрани думи и даже паузи. Няма смисъл. Разкажете онова, което мислите, че умеете добре (може да използвате времето с детето, за да откривате нови неща за себе си – например комбинативност). Бъдете уверени в това, което казвате, направете го по човешки начин и ако това е мястото, където вашите качества ще бъдат полезни за организацията, нещата ще ви се получат. В съвременния корпоративен свят опитните рекрутъри (специалисти по подбор на персонала) все повече търсят личностни качества. Уменията се учат лесно. Има дефицит на ценности, а откритото и честно отношение е нещо, което ще ви предпостави и по-голямо спокойствие, ако станете част от тази компания.

Необходимо ли е да запълним “дупката” в автобиографията си, която неминуемо се появява за периода на майчинството ни? В този случай как е препоръчително да структурираме CV-то си?

Не е нужно да запълвате нищо. Кухата фактология е много по-опасна. По-скоро се опитайте да идентифицирате как този период на майчинство ви е развил като човек. С какво се справихте? Какви неподозирани сили открихте в себе си?

Понякога, в страха си да не загубят мечтаната работа след майчинство, младите жени не отговарят прямо на въпроса: “Имате ли деца?”. Личен въпрос ли е това и в каква степен е редно да предоставим информация на бъдещия си работодател (възраст на детето, възможност баба/дядо да го гледат при болест и т.н.)? 

Аз наистина не разбирам този подход – да скриеш информацията, че си родител. Разбира се, зависи и как е зададен въпросът. Наскоро давах интервю, в което ме попитаха с кой проект се гордея най-много и моят отговор беше: „С дъщеря ми.“ Tвърдо вярвам, че няма живот на работа и извън това. Не вярвам в баланса работа-личен живот – това залага противоречие между тези неща. Имам удоволствието да гледам на живота си като едно цяло и да намирам хармонията между родителската и професионалната си роля и в този смисъл не бих скрила статута си на майка. Разбира се, не бих и разказвала в подробности за това, освен, ако няма някаква връзка със спецификата на работата (командировки и т.н.).  Отново се връщам към предишния си отговор – бъдете искрени. Ако създадете друга версия за себе си (макар и на базата на позаметена под килима, прикрита информация), си създавате предпоставки за допълнителен стрес.

Какви са основните сигнали, които могат да ни покажат, че интервюиращият ни харесва или е загубил интерес към нас? 

Почти винаги е ясно. Друг е въпросът, че понякога интервюиращият не е човекът, който взима решения. Четете невербалната комуникация – навеждане напред към вас, изслушване, очен контакт, усмихване, приближаване на стола, покана на друг човек, който да се присъедини към интервюто (за второ мнение), удължаване на предвиденото време – това са позитивни за вас сигнали. Също и по някои от въпросите, които ви задават – можете да се ориентирате дали интервюиращият вече си ви представя на това работно място. Забавно е да разчиташ езика, който е зад думите.

На кой етап от интервюто е подходящо да попитаме какво е финансовото възнаграждение за позицията?

Ако това ужасно много ви вълнува и търсите работа основно, за да покриете финансовите си потребности, не е добър сигнал. Никой работодател не притреперва от радост, ако основната мотивация на кандидата е размерът на заплатата и всичко покрай нея. Разбира се, абсолютно ясно е, че това е фактор, и двете страни трябва да се намерят по този въпрос, това е част от психологическия договор между страните, но много по-приятна е нагласата, която прозира през въпросите:

  • С какво мога да съм полезен за тази компания?
  • Как нещата, които мога/знам биха дали възможност на организацията да постига целите си?
  • Аз точният човек ли съм, за да може тази компания да се развива и благодарение на моя принос?

Да, звучи сигурно странно и в противовес с популярната фраза “всеки работи за пари”. Така е! Но всъщност процесът на подбор е много повече от това да се спазарите за заплатата. Гледайте на него като на двупосочен процес. От една страна, работодателят трябва да избере човек, с правилната нагласа, умения и мотивация, на когото може да плати подходящо възнаграждение, така че да постигне целите на компанията и да може да осигури рентабилност и печалба. От друга страна, кандидатът следва да зададе въпроси, така че да разбере дали това е мястото, където би желал и могъл да даде максимума от потенциала си, за съответните нива на възнаграждение, които отговарят на уменията му, пазара и статута. И в двете посоки фалшивата информация е бомба със закъснител.

Приема ли се за добра практика да се попита за възможности за гъвкаво работно време, за работа от вкъщи, за половин работен ден и т.н.? Това може ли да разколебае бъдещия работодател, да ни предложи позицията?

Това са адекватни въпроси, разбира се, за по-напреднал етап от интервюто.

Какви въпроси е добре да зададем в края на интервюто, за да покажем интерес към позицията/компанията и че сме се подготвили добре?

Въпросите, които задавате, показват какво е вашето отношение. За опитен интервюиращ, те са много ценен източник на информация. Не наизустявайте/подготвяйте предварително някакви въпроси. Общувайте с интервюиращия, бъдете с нагласата, че вие избирате и вас ви избират, и всеки изход от ситуацията е нормален, създайте човешки контакт и ще знаете какво да попитате накрая.

**********

milena ok
Милена Хаджииванова е основател и управител на консултантска компания Ейч Вижън

Тя е клиничен психолог, Certified Professional Coach, с близо 20 години практика със стратегически HR проекти, организационна психология и тренинги – над 2500 консултантски проекта и повече от 13000 участника, преминали през нейни обучения. Преподавател е в СУ “Кл. Охридски”. Създател на Академия за автентично лидерство. 

В живота си тя е търсеща, опитваща, жива – във всяко нещо, което прави – от фотография, през различни спортове (ски, водни спортове, тенис, танци), къмпингуване, пътувания. Пълна с идеи, предизвикваща статуквото. Майка.

 

Ето и няколко допълнителни насоки как да се държим по време на интервюто:

  • Поддържайте активен контакт с очите с интервюиращия/ите.
  • Изслушвайте внимателно и задавайте въпроси.
  • Бъдете ентусиазирани за срещата си.
  • Използвайте силно и уверено ръкостискане.
  • Не сядайте преди интервюиращия.
  • Не се разплувайте в стола.
  • Не дръжте ръцете си в джобовете и не ги кръстосвайте пред себе си.
  • Не си гледайте часовника или телефона.
  • Леко се приведете напред, за да покажете интерес към разговора.
  • Говорете ясно и уверено, не си мънкайте под носа.

Ако съумеете да се подготвите добре и да контролирате ситуацията, както и ако сте съгласни в началото да проявите гъвкавост по отношение на заплата и позиция, то тогава вече сте на прав път да се позиционирате като желания кандидат.

А сега – бъдете себе си и сбъднете мечите си!

 

Препоръчваме ви още:

Властелинката на корпоративния и семеен живот

За начинаещи блогъри

Защо майките са перфектни в офиса

Кога е подходящият момент да започнеш нещо свое?

Последно променена в Четвъртък, 07 Февруари 2019 11:52

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам