logomamaninjashop

Най-добрият учител в света

Чували ли сте за "Нобеловата награда за учители"? Всяка година благотворителният фонд Varkey дарява Global Teacher Prize - награда от един милион долара на учител, който може да бъде от всяка част на света. Тази година сумата беше връчена на францисканския монах Питър Табичи, провъзгласен за най-добрия учител в света. Той преподава в средно училище в Кения. Нека споделим с вас неговата вдъхновяваща история.

Не само учител, а и ментор

Питър Табичи е на 36 години. Работи в смесеното дневно средно училище "Керико" в Кения. Всеки преподавател в това училище обучава средно по 60-70 ученици. Много от децата изминават километри пеша, за да посещават часовете. 80% от заплатата си Питър отделя за помощи на бедните ученици и семейства в село Пвани, където се намира училището.

Бащата на Табичи е начален учител. Майка му умира, когато е на 11 години. Питър споделя, че убежденията и поведението му са повлияни от баща му. „Да бъдеш скромен, жизнерадостен и богобоязлив“ – такива са семейните принципи.

В училището той преподава естествени науки и води научен клуб. Подкрепя междуучилищните конкурсни научни проекти и е основател на Клуб за таланти.

Освен преподаватели, Питър и колегите му са наставници на учениците, които желаят да продължат образованието си във висше учебно заведение. За 12-те си години стаж Табичи е убеден, че много често произходът влияе на начина на мислене, убежденията, стремежите на децата. Той твърди, че в такава ситуация учителят е длъжен да излезе от рамките на стандартното обучение и да се превърне в ментор на децата – да ги консултира; да им помага да се движат напред и да разкрият възможностите си; да възпитава във взаимно уважение, стремеж да споделят опит и да съпреживяват.

Въпреки че в училището (от 4 до 8 клас) на всички ученици се пада само един компютър и един проектор, Табичи се стреми да използва технологии в часовете, защото е убеден, че това повишава ефективността на урока и общата резултатност от обучението.

Когато научава, че е номиниран за наградата Global Teacher Prize Табичи заявява, че ако спечели, ще дари парите на училището: „Ще вложа парите за изграждане на компютърна зала и ще осигуря добър достъп до интернет. Част от парите бих дал за подкрепа на талантливи ученици, които са в нужда, за насърчаване на земеделието и развитието на култури, устойчиви на суша. “

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна

tabici4

Победите мотивират децата и ги вдъхновяват

„Да бъдеш добър учител, означава да бъдеш креативен, да използваш технологиите и съвременните методи на обучение. Трябва повече да работите и по-малко да говорите. Смятам, че всеки ученик притежава уникален талант, който учителят трябва да открие и развие. Педагозите могат силно да влияят на общността, затова аз и четирима мои колеги помагаме безвъзмездно на децата със слаб успех. В почивните дни посещавам учениците си в домовете им, старая се, заедно с родителите, да разбера защо имат проблеми в училище и как можем да ги разрешим. Дава ли това резултати? Миналата година няколко ученици от нашето училище спечелиха първи места на национално изложение за наука и техника. Отборът ни по математически науки получи право да участва в Международното научно-техническо изложение INTEL-2019 в Аризона, САЩ. Сега се готвим за него. Проектът на нашите ученици за използването на местните растения за получаване на електроенергия през 2017 година получи наградата на Кралското химично общество. Тези победи мотивират децата, дават им сили и вдъхновение.“, разказва Табичи.

Защото това трябва да се казва

tabichi3

Думите на Питър са подкрепени и с цифри: броят на учениците в неговото училище през последните 3 години се увеличава до 400. Случаите на грубо нарушаване на дисциплината се снижават от 30 до 3 седмично.

Ако през 2017 година само 16 от 59-те завършващи постъпват в колеж, през 2018 вече са 26. Табичи отделя специално внимание на успехите на момичетата. Той казва, че те вече изпреварват по резултати момчетата. „Момичетата се превръщат в движеща сила на нашето общество, а аз съм щастлив, че мога да повлияя на съдбата им.“

Наградата Global Teacher Prize се връчва от 2015 година. Тази години са номинирани 10 хиляди учители от 179 страни. Победителят получава 1 млн. долара. Парите се превеждат на няколко транша, единственото условие е, награденият да работи в училище не по-малко от 5 години след получаването на премията.

Предпочитани кандидати са учителите, които преподават в екстремни условия и са пример за устойчивостта на образованието. Миналата година наградата беше връчена на Андреа Зафираки, учителка по изобразително изкуство в средно училище, в един от най-криминалните райони на Лондон. Повечето нейни ученици са деца от бедни семейства, включително и мигранти.

Снимки: globalteacherprize.org

Източници: Nation, BBC


Препоръчваме ви още:

Скъпи учителю

Нашата учителка

Песента на учителя

Последно променена в Сряда, 27 Март 2019 12:27

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам