logomamaninjashop

Как да научим детето да плува

  • 02 Юли, 2018

Много родители използват случая да научат децата си да плуват по време на семейната почивка. С какво да започнем и как да превърнем сприятеляването с морето в удоволствие.

Водни игри

За да свикне детето с водата, можете да започнете с няколко съвсем елементарни игри – пръскане, гоненица, игра с топка. След това може да го хванете за ръка и да навлезете по-надълбоко, докато водата стигне до гърдите му. Може да седите в плитчините, да събирате миди и камъчета или да играете с пясъка по брега или да използвайте басейнче с играчки. Не бива да натрапвате водата, тя трябва да се превърне в естествена среда за детето.

5196 ok

Безопасност

Първото и най-важно нещо, което детето трябва да знае при контакт с водата, е да не я вдишва и да я изплюе, ако попадне в устата му. Научете го да диша правилно още на брега – направете бързо вдишване през устата и дълго издишване през носа. Заедно се опитайте да задържите дъха си, като много бавно изпускате тънка струя въздух, все едно гасите свещ.

Потапяне

Детето, което се чувства комфортно във водата, може да започне обучението си по потапяне. За начало заедно поемете въздух, задръжте го и потопете лицата си във водата. Ако това не предизвика паника, а само провокира интерес, постепенно можете да преминете към упражнението „поплавък“. Влезте с детето във водата, така че нивото й да стига до гърдите му. Накарайте го при команда „гмурни се“, да направи вдишване, да задържи дъха си и да седне на дъното, като хване коленете си с ръце и притисне брадичката към гърдите си.

1675 ok

Упражнения

Децата, навършили 4 години, могат да започнат да усвояват плуването с изучаване на основните движения. Сложете им спасителна жилетка или ръкави, поставете ги по корем и ги накарайте да образуват с ръце сърце върху водната повърхност. За целта трябва да изпънат дланите си напред, след това да ги разтворят широко настрани и да ги съединят долу. Опитайте да изпълните това упражнение и като потопите леко раменете на детето под вода.

Хванете детето за ръце, накарайте го да покаже как жабката движи краката си. Бавно се движете назад, докато малкото прави оттласкващите движения с крачета. Когато усвои тези две упражнения, предложете му да седне във водата, да се отблъсне с крака и да обедини движенията от двете упражнения последователно – „сърце“ и „жабка“.

251196 ok

Позитивна нагласа

Хвалете детето и за най-малкия успех. То усвоява съвършено нова среда, сложно му е и се страхува, затова има нужда от насърчаване и подкрепа. Всеки малък успех заслужава да бъде възнаграден с някое лакомство или малко подаръче (рапан или мида с необикновена форма например). Основната ви задача е да осигурите на детето добро настроение и да го разсеете от съмненията и страховете пред неизвестното.

Какво категорично не трябва да се прави

Спартански методи

Да се хвърля детето във вода (дори на плитко), разчитайки на инстинкта му за оцеляване да изплува, е диващина. Ако поне веднъж ви се е случвало да преживеете подобен ужас, няма и да си помислите да причините нещо подобно на детето си. Насилствените методи могат да причинят психологическа травма и дори да станат причина за развитието на хидрофобия – страх от водата, който много трудно се преодолява във времето.

Правилно положение

Не поставяйте дете, което не може да плува, по гръб във водата. В тази позиция то е беззащитно и може сериозно да се уплаши. Да плуваш по гръб е по-лесно, но невинаги е удобно. Тази техника може да се усвои едва когато детето уверено се задържа на повърхността.

Екипировка

Не свиквайте детето да ползва спасителна жилетка или ръкави. Те пречат на естественото му положение във водата. Тялото се задържа на повърхността не за сметка на работещите мускули, а на въздуха, който го изтласква нагоре. Това са средства за безопасност, но те нямат никакво отношение към обучението по плуване.

my chi ok

„Не“ на инстинктите

Постарайте се още в самото начало да учите детето с правилна техника на движение във водата. Когато се плицикат самостоятелно, хлапетата се придвижват „кучешката“, с некоординирани движения на крайниците и сериозен преразход на енергия. Впоследствие по-трудно се научават да плуват нормално.

Не бързайте

Не се опитвайте да предадете всичко веднага, за да постигнете резултат за седмица на морето. Децата са различни. Възможно е точно в този момент дребосъкът да не е готов за близък контакт с голямата вода. В такъв случай е най-добре да спрете с опитите и да подновите заниманията следващата година.

Не принуждавайте детето да влиза във водата, ако му е хладно или няма настроение. Заниманията трябва да носят удоволствие, а не да предизвикват неприятни емоции.

Източник: goodhouse


Препоръчваме ви още:

С крокодил на плажа

С деца на море в Гърция

Слънце, въздух и вода - правилата за безопасна лятна почивка

Последно променена в Понеделник, 02 Юли 2018 09:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам