logomamaninjashop

Следновогодишно

Автор: Мария Пеева

У дома открай време баницата с късмети я правим на 1 януари, нещо като късна закуска - обяд. Обикновено късметчетата ги пишат децата, но днес Коко излезе навън да поиграе с приятели, че беше време като за Великден, а Алекс е твърде малък да му се повери такава отговорна задача. Може би трябваше да него да дам да “напише”, тоест нарисува късметчетата - всички щяхме да получим я топка, я кола, я къща с дръвче и усмихнато слънце отгоре. Но за по-лесно използвах листчето с късметчета, приложено в корите, купени от магазина. Даже не ги и прочетох, какво да им чета - късмети.

И познайте, моля ви се, какво се падна на Пеев - сватба. Всички останали късмети си ги харесахме и горе-долу добре се разпределиха - на Косьо, тийнейджъра, любов, на мен - кариера (няма лошо, от работа не се плаша). Само този смотан късмет “сватба” на Пеев много ме притесни и от сърце му пожелавам хич да не му се сбъдва, освен ако не се ожени пак за мен :))) Не че съм ревнива, ама няма как да се зарадвам на късмет "Сватба", след като наскоро отпразнувахме сребърна!

Но всичко това е съвсем в кръга на шегата, разбира се. Всъщност съвсем друго нещо исках да споделя с вас относно късмета, не само в новогодишната баница и не само през новата година, а изобщо за късмета.

Наскоро превеждах един страхотен филм - “Най-великият шоумен” с Хю Джакман и още куп големи актьори, прекрасно направен, по истинска история, да го гледате непременно. И покрай него се зарових да почета повечко за Ф.Т Барнъм, чиято история разказва този филм. Финиъс Барнъм е голяма личност, не само защото въплъщава американската мечта за човека, който сам е постигнал голям успех, но и защото го смятат за първия милионер, който е направил състоянието си само от шоубизнес, тоест с това да забавлява хората. Някои крилати мисли, които днес са мантра в областта на рекламата и пиара, са негови - например “Няма лоша реклама” или “Предпочитам да ми се присмиват, отколкото никой да не говори за мен”, или “Не ме интересува какво пишат за мен, стига да не бъркат името ми”. Но най-много ме впечатли една негова мъдрост за късмета. Той казва следното:
“На света няма такова нещо като късмет. Няма човек, който сутрин да излезе и да намери портфейл със злато на улицата днес, после още един утре, и така ден след ден. Може да му се случи веднъж, но ако разчита само на късмета, ще изгуби портфейла със същата лекота, с която го е намерил.”

Замислих се за всички ситуации в нашия живот, когато късметът ни спохожда. Късмет е да срещнем добър и достоен човек и да се влюбим, а той да отговори на чувствата ни. Но колко много усилия и компромиси са нужни след това години наред, за да напаснем острите си ъгълчета, да простим грешките на другия, да коригираме и своите собствени. Не може да се разчита изцяло на късмета, и то не само в личния живот. А късметът в професионалното развитие? Дали човек може да успее в каквото и да е, ако не се влага на сто процента, ако не се развива, ако не се учи, ако работи не за пари и признание, а защото обича това, което прави? И оттук идва резонният въпрос - има ли смисъл да работим нещо, което не харесваме? Няма шанс да успеем по простата причина, че никога няма да дадем сто процента от себе си.

Единственото, за което със сигурност можем да благодарим само и изцяло на късмета е, че не ни е паднала саксия на главата, не ни е блъснала кола на пешеходната пътека или не ни е ударило цунами. До голяма степен останалите неща си ги правим ние и това, ако се замислите, е чудесно. Защото означава, че дори ако сега, на този етап нещо куца в нашия живот, нещо ни липсва или не е съвсем наред, то от нас зависи да го променим. И с мъничко късмет и повече усилия, може и да успеем.

Това исках да ви кажа всъщност за късмета. Не знам какво ви се е паднало в новогодишната баница, но пожелавам на всички ни в баницата на съдбата да ни се падне хубав късмет, а ние да го разпознаем, да го обикнем и да го грабнем, а най-вече да имаме силите да го задържим и да развием, така че да се чувстваме щастливи и удовлетворени от себе си. Другото, както се казва, е вятър работа.

******************

Може би ще ви хареса и Кога е подходящият момент да започнеш нещо свое

Последно променена в Сряда, 01 Януари 2020 11:26

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам