logomamaninjashop

Маркери на детското развитие до една година

  • 09 Дек, 2016

Автор: Мария Пеева

Много майки се притесняват дали детето им се развива в норма. Най-често повод за тревогата им е постоянното сравняване с деца на приятели и съседи или коментарите по форумите. Развитието на всяко дете е строго индивидуално, но има няколко основни маркери, според които лесно можете да проверите дали детето ви изостава. Обобщих информацията в две отделни таблици за ваше улеснение. Едната е до годинка, а втората – от една до пет години.

Ако детето е недоносено, често се наблюдава изоставане в първите месеци, което впоследствие се наваксва.

Ако имате каквито и да е притеснения за развитието на детето си, консултирайте се с лекар. Таблиците са само ориентировъчни.

За приучването към гърне – умишлено реших да не го влюча в тази таблица, защото тук има две школи. Някои препоръчват детето да е с памперс, докато самичко не пожелае да го махне, други – да се приучва от раждането. Допълнително ще пиша за плюсовете и минусите на двата варианта. Най-общо може да се каже, че дете, което се е научило да слиза и да се качва по стълби без помощ, вече може да контролира и отделителната си система.

Тук може да прочетете повече

за приучването към гърне и кога детето е готово.

Пишат ми вече няколко майки, притеснени, че детето им има аутизъм, защото изостава в говорното развитие или в някое от изброените умения. Аутизмът е разстройство на развитието, включващо цял спектър от диагнози, които се поставят от специалист. За забавяне в говорното развитие често има съвсем други, лесно поправими причини. Среща се при по-затворени и срамежливи деца, както и с деца, с които не се общува достатъчно. Няма да казвам „лишени от внимание“, защото обикновено те са чудесно обгрижени дечица, но просто мама не се сеща да им бърбори по простата причина, че са бебешори и нищо не разбират. За да избегнете подобно изоставане, постоянно разговаряйте с детето си. Докато си вършете домакинската работа, му обяснявайте всичко, което правите. Избягвайте телевизията, наложете строги ограничения за времето за гледане. Знам, че понякога мама има нужда да си поеме въздух или да свърши някаква работа, но нека времето за телевизия и електроника да е ограничено.

Отдолу е първата табличка. Тук може да видите втората за възраст от една до пет години.

 

 

Ето и още няколко важни теми за малкото дете, които ви препоръчвам: 

Захранването - какво трябва да знаем

Препоръките на д-р Масларски

5 детски състояния, които изискват незабавна медицинска помощ

Закаляването през първата година

Ранна диагностика на психични проблеми 

Доверете се на природата - статия за забелването

Скъпи родители, лъжат ви - за ваксините

Последно променена в Събота, 09 Декември 2017 13:30
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам