logomamaninjashop

Закаляването през първата година

  • 07 Мар, 2017

Вероятно и вие сте гледали онзи шокиращ клип, в който 3-4-годишни деца от една руска детска градина излизат по бански в лютия студ, за да поморжуват във времето за игри навън. Сигурно сте били скандализирани, но за родителите им подобни кадри не са нещо притеснително. В тази северна страна студът е почти постоянен природен фактор, затова децата отрано се запознават с него.

Закаляването повишава съпротивителните сили на организма към неблагоприятните фактори на околната среда. Освен това, то подобрява функционирането на вътрешните органи, подпомага развитието на мускулите, активизира процесите на обмяна на веществата, укрепва нервната система. Това значително снижава честотата на боледуване. За калените деца силният вятър, резките смени на температурата, преохлаждането не са опасни.

Кога и как да започнете?

Можете да поставите началото две седмици след раждането. Преди това обаче се консултирайте с педиатъра, който трябва да прецени дали състоянието на детето позволява подобни процедури. За да успеете, трябва да се придържате към няколко правила:

Закаляването трябва да се прави целогодишно.
Не бива да го прекъсвате, а продължителността и интензивността на закалителните процедури трябва да повишавате постепенно. Редовното им провеждане гарантира успеха на усилията ви.

Заниманията трябва да преминават под формата на игра.
Ефектът ще е много по-добър, ако на детето му харесва. Използвайте всичко, което то обича – играчки, стихчета, песнички, картинки. Импровизирайте, за да направите заниманията весели и интересни.

Съчетавайте закаляването с масаж.
Така детето ще се чувства още по-комфортно, а развитието му ще е хармонично.

Не допускайте прегряване или преохлаждане на детето по време на закалителните процедури. Терморегулацията на малкото човече все още е несъвършена и колебанията на телесната температура все още са норма. Затова внимателно следете температурата на въздуха и водата, не се престаравайте с пребиваването на детето на слънце. Винаги подбирайте адекватни на времето дрехи и обувки и защитавайте главата му от слънчевите лъчи.

Най-добрият вариант е закаляването на цялото семейство.
Първо – полезно е за здравето, второ – нищо не е по-убедително от личния пример, така ще въвлечете детето в общи занимания, които ще му носят удоволствие и занапред.

Да живее разходката!

Закалителните процедури условно са разделени на общи и специални. Общите включват рационален дневен режим, пълноценно хранене, гимнастика, а към специалните се отнасят въздушните, водни и слънчеви бани.

Да започнем с най-лесното – въздушните бани.
Как да ги осигурите? С проветряване на стаята, въздушни бани по време на смяна на пелената и разходки.
Първата форма на закаляване за бебето е проветряването. Кърмачетата губят много енергия, нуждаят се от повече кислород, затова трябва да имат постоянен достъп до свеж въздух.

Проветряването на стаята е задължително, независимо от сезона. През лятото прозорецът може да бъде отворен целодневно, а през зимата - да се проветрява от три до пет пъти на ден (стига да няма смог). Не е необходимо детето да бъде извеждано от стаята, достатъчно е да е завито. Оптималната температура на въздуха в стаята е 20 -22 С.

Друг вид закаляване са въздушните бани при смяна на пелените. Със здраво дете това може да се прилага още в родилния дом. Процедурата е съвсем елементарна – поставяте бебето по корем върху повивалника, докато сменяте еднократната пелена. Тези въздушни бани могат да продължат 1-2 минути, но постепенно (на седмица) можете да започнете да прибавяте по още две минути. Така, когато мъничето навърши шест месеца, времето за въздушни бани вече ще е половин час. Можете да използвате възможността да му правите лека гимнастика.

Разходките с количка са не само приятно, но и закаляващо занимание. Децата, родени през лятото, могат да бъдат извеждани за половин час веднага след изписването им от родилния дом. Ако бебето е „зимно“ ще трябва да се съобразите с температурата навън. Извеждането трябва да става само ако температурата навън не е по-ниска от 0 С, а продължителността - не повече от 15-20 минути. Трябва обаче внимателно да следите на детето да му е топло и уютно, проверявайте нослето и тила. Ако са хладни е време да прибирате дребосъчето вкъщи.

Слънчеви бани

Слънчевите лъчи повишават защитните сили на организма, зареждат детето с енергия и витамин
D. Трябва само да не забравяте, че мъниците са твърде чувствителни към ултравиолетовите лъчи, затова пряко излагане на слънце не бива да има. Търсете шарена сянка.

От една до три години слънчевите процедури се провеждат много внимателно и дозирано, едва след тригодишна възраст децата могат да се пекат свободно, разбира се след като сте подсигурили защитата им и в подходящите часове.

Най-здравословни са слънчевите лъчи до 10 часа преди обяд и след 16 часа след обяд. Противопоказана е температура от + 30 С. През есента, пролетта и зимата слънчевите лъчи са по-разсеяни, отколкото през лятото, и затова са особено препоръчителни за малкото дете.

Водни бани

Закаляването с вода е един от най-ефективните методи. Видовете водни процедури зависят от възрастта на детето.

До 3 месеца

Можете да започнете с обтриване на ръчичките и крачетата. За целта трябва да имате кърпа или ръкавица, натопена във вода. Продължителността е 2 минути. Първоначално температурата на водата трябва да е около телесната – 37 С, като всяка седмица е с градус по-хладка, докато стигнете до 28 С. Можете да проследите това с термометър за баня. Обтриването се извършва в определена последователност – първо ръчичките от китката до рамото, след това крачетата от стъпалата до коленете.
Измиването на лицето трае около минута. Първоначално температурата е около 28 С, след това, на всеки два дни можете да я охлаждате с градус до 20 С.
Ежедневната вана се прави с температура на водата 37 С за около пет минути, след което мъничето може да се облее с по-хладна вода – 35 С.

От 3 до 10 месеца

Общото влажно обтриване на тялото започва от ръцете към крачетата, гърдите и гръбчето. След това детето се подсушава с кърпа.
Условията за миене на лицето и ежедневна вана са същите като за възрастта до 3 месеца.

От 10 месеца до 1 година

Ежедневната вана и обтриването продължават като в предишните възрастови групи.
В тази възраст може да се включи и обливането – детето стои или седи във ваната, а вие го „поливате“ с малко по-силна струя на душа в следната последователност – гръбче, гърди, коремче, ръчички. Първоначално температурата е 37 С, на седмица може да се понижава с около градус,
докато достигне 28 С.

Материала подготви Янка Петкова.

Последно променена в Вторник, 07 Март 2017 16:09
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам