logomamaninjashop

Пет лайфхака от една многодетна майка

Някои от вас може би познават Лиляна Воденичарова, и са попадали са на страничката й Мама на четири юнски деца. Но дори и да не я познавате, стига да видите семейните им снимки в брошурата на Лидл, за да се възхитите и да се запитате как тази крехка, млада жена се справя толкова успешно и толкова усмихнато с голямото си семейство, наскоро ощастливено с близнаци?

Точно това я запитах и аз, защото макар също да имам четири деца, моите първо са с голяма разлика, което значително ме улеснява, и второ - сред тях няма близнаци. Защото близнаците, мили хора, за мен са висшият пилотаж в майчинството. Работата вече граничи с героизъм. А нашите герои всъщност са двама съвсем обикновени родители от Пловдив. Спас работи като IT, а Лили е козметичка и много си обича професията.  Най-голямата им дъщеря е петокласничката Александра, следва я палавата Йоана и близнаците Тео и Леа, които нямат годинка. Интересно е, че всичките деца са родени през юни и за фамилията този месец е „три дни яли, пили и се веселили!”  Семейството си Лили описва като “предизвикателство”, а домът им е “весела лудница от сутрин до вечер”.

MEM08804

Помолих Лиляна да сподели с нас своите “лайфхакове”, с които се справя със своята весела лудница и тя го стори на драго сърце. Някои от нас може би вече са ги открили, но за други ще са много полезни:

  1. Ура за домакинските уреди. Надали ще преувелича, ако ги нарека най-добрите приятели на съвременната майка. Освен обичайните пералня, миялна, с които сме свикнали в съвременното домакинство, Лили използва всеки ден робот-прахосмукачка, който й спестява ежедневното почистване, както и всякакви кухненски “помощници”, като еър-фрайър, блендер, миксер за готвенето. Защото такова голямо семейство си похапва добре и домакинята със сигурност прекарва много време в кухнята.
  1. Всички заедно на масата. Оттук следва вторият й лайфхак, който е открила с Йоанка и затвърждава с близнаците - захранва ги по модерната система “захранване, водено от бебето”. Подобен тип хранене според Лили спестява време и усилия, и й осигурява спокойствие, когато семейството се събере на вечеря. Ето две примерни рецепти за сладките Тео и Леа, които се хранят като големи деца, а още нямат и годинка, а хубавото е, че рецептите са подходящи за цялото семейство. Практично, нали?

Бананов кекс с рожков

Рецепта за кекса: Първо накиснах 2 с.л. счукано ленено семе в 3 с.л. вода и оставих настрани. След това активирах 1 ч.л. сода, като я смесих с 1 с.л. оцет, и оставих настрана. В голяма купа намачках 2 големи банана, добавих 60мл разтопено кокосово масло и 5 с.л. мус от сини сливи (мусът е подсладителя). Добавих лененото семе и содата. Разбърках добре и оставих настрана.

В друга купа смесих 95 гр. бяло брашно, 50гр. оризово брашно, 60 гр. брашно от рожков, 50гр. блендирани орехи, 1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. канела. Всичко разбърках добре и добавих към сместа с бананите. С вилица разбърках двата вида смес. Пекох в предварително загрята фурна на 170 градуса във форма за кекс, постлана с хартия за печене.

173856585 123431516472566 8982970024408535921 n

Мусака с тиквички, кайма и ориз

Рецепта: задуших в тиган с капак 1 връзка пресен лук със зехтин, след това добавих 600 гр кайма смес,1 ч.л. кимион и щипка черен пипер. След като каймата стана на трохи, добавих 1 1/2 ч.ч. ориз и 3 бр. нарязани на кубчета тиквички (ако са дребни, сложете 4 бр.), добавих и 1ч.л. босилек. Разбърках добре и налях 4 ч.ч. гореща вода. Прехвърлих в тавичка и пекох в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

След това направих заливката от 2 яйца 2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода и 3 с.л. брашно. Залях мусаката и пекох на опция грил до готовност.

173767828 123308959818155 58760998808726284 n

  1. Планирай рутинните домакински дейности, например пазаруването - това е третият лайфхак на Лили. “Много ми помага, че си имам списък за седмично пазаруване и мъж, който да изпълнява списъка” - каза тя през смях. Всъщност това е и причината да пазарува редовно в Lidl - оттам може лесно да набави всичко, което й е необходимо не само за кухнята, но и за дома, и за децата. Дрехите им са качествени, прилягат добре и всеки сезон има по нещо за цялото семейство, а бебешките дрешки издържат на много пранета и пързаляне по пода. Споделя още, че използва и приложението им и е доволна от него. (Признавам виновно, че още не съм го пробвала и непременно ще го сваля преди следващото посещение в магазина.)
  1. Погрижи се за себе си. Четвъртият лайфхак на Лили е съвсем различен и е свързан с професията й. Докато приготвя вечеря с авокадо например, тя си прави една простичка маска за лице, която препоръчва и на нас. Четвърт авокадо намачква с една чаена лъжичка мед и се маже на лицето. Кожата става уникално мека. Особено подходяща маска за суха и изтощена кожа. Малко грижа за себе си винаги е от полза и ни кара да се чувстваме не само по-красиви, но и по-щастливи. Дребните женски удоволствия не бива да се забравят.
  1. И мама е човек! Петият лайфхак на Лили много ми допадна. Тя прави нещо, което подкрепям с две ръце. Не отказва помощ и когато е възможно, се възползва да полегне следобед с децата. “Баби, лели, приятелки, помощ за основно почистване - ако има възможност и желаещи, не им отказвайте от криворазбрана майчинска гордост”, ни съветва Лили. И е права - нека не се стараем да сме идеални, няма нужда всичко вкъщи да блести от чистота, всичко да е в идеален ред. Усмивката и доброто настроение са много по-ценни от изрядното домакинство. Децата няма да помнят как хубаво мама е миела пода, но завинаги ще запомнят как ги е прегръщала с усмивка.

MEM09144

Лили го прави да изглежда лесно, нали? Заради нейният оптимизъм и добро настроение я поканихме за посланик на LIDL този месец. А тук можете да прочетете и историите на предишните посланици, дванайсет шарени, забавни и усмихнати семейства от различните краища на България:

Соня и Ромео от Благоевград с историята им за любовта като старо вино,  Илиана и Николай от Якоруда, Стела и Слави от Велико Търново, за семейството на Стефи и Сашо Дуцови, които сбъднаха мечтата си и заживяха в китното село Бусинци, на талантливата Неда Малчева от Русе, сръчната Христина Хаджийска от Пловдив, за минишеф Ивет от Варна и веселата женска тайфа на Вики, Мира, Яна и Милена, за семейство Явашеви от Бургас, Лора, Никола и Емил Райчеви от София, както и за Елеонора и Калоян от Видин - и  Вася и Пламен от Дупница.

Последно променена в Сряда, 12 Май 2021 17:50
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам