logomamaninjashop

Януарско гости в Якоруда

Автор: Мария Пеева

В първия  месец на новата година нашата обиколка из България с посланиците на LIDL ще ни отведе в едно китно планинско градче - Якоруда. Този път наши  домакини са Илиана, Николай и петгодишната Софи. Историята на тяхното малко, щастливо семейство е колкото интересна, толкова и обикновена.  Обикновена е, защото както хиляди други семейства в България, те се срещнали, влюбили, създали дом и дете. Интересна е, защото са разлика от хиляди други семейства в България, вместо да напуснат малкия град и да потърсят реализация в столицата, те са направили точно обратното. И въпреки трудностите не съжаляват.

Преди живеехме в Лозенец, разказа ми  Илиана. И двамата сме творчески натури, аз съм завършила моден дизайн, а Николай е художник, обича да майстори неща, занимава се с архитектура и дървообработване. За хора като нас столицата с кипящия й артистичен и културен живот е идеалното място. Живяхме няколко щастливи години в една уютнамансарда под наем в Лозенец и имаместрахотниспомени оттам. Но после се появи дългоочакваната Софи и се запитахме дали това е най-подходящото място да отгледаме детето си. Якоруда е родният ми град, там премина детството ми. Имахме стара наследствена къща и решихме да направим тази голяма стъпка. Събрахме багажа, грабнахме детето и заминахме.

MEM02593

Надали е било лесно, особено когато човек не разполага с много средства, а само със сръчните си ръце. Но Илиана  и Николай с помощта на родителите и близките им успели да превърнат старата къща в просторен  уютен  дом, топъл и светъл, където всичко е сътворено с майсторлък, обич и талант - от кухнята и камината, до картините по стената. Днес  тримата са щастливи и осъществени, както се казва, намерили са си мястото. Докато Николай  рисува и твори красоти от дърво, Илиана се връща към стария семеен занаят - пекарството и сладкарското. Мечтата й е някой ден да си отвори собствена пекарна, където да се предлагат и книги, и всякакви красоти. В нейната фамилия има сладкари и пекари поколения наред, така че младата жена запретва ръкави и с  много любов започва да меси сладки и соленки, питки и погачи, красиви торти и всякакви сладки изкушения. И понеже сръчното си е сръчно, покрай тях прави картички и подаръци, а по време на ситуацията с Ковид, започва да шие маски с весели и закачливи десени. Малката Софи е винаги край нея и помага с пухкавите си ръчички. А когато е на градина,  Илиана работи в местно училище като социален работник. Да се чуди човек как успява да се справи с всичко това и да намира време за любимия си спорт. Двамата с Николай са си направили в старата плевня домашен фитнес с всякакви аксесоари и професионални уреди, а последното им хоби е  тракинг. Така че ако някой си представя, че животът извън столицата е скучноват, просто трябва да се разходи до Якоруда.

Помолих  Илиана да сподели с нас любимите си зимни семейни рецепти с едно-единствено условие - да са лесни. Тя  се засмя и каза, че нищо трудно няма, стига човек да го прави с желание. И като я гледам, напълно й вярвам. 

MEM02567 

 

БОБ С РЕБРА

2 консерви черен боб

½ консерва домати

Морков

Чушка зелена

Лук

Целина

Джоджен, чубрица, сол

Пушени ребра 

Слагаме всички неща в тенджера и го оставяме да къкри за един час. 

След това правим запръжка. 

Запържваме лук, червен пипер и брашно. 

Слагаме я в манджата и готово.

********

Към този бобец, много върви Памук погача.

131388559 1334926000189268 2181271056943334589 n 

За малка погача са ни нужни:

420 гр брашно

120 мл топло мляко

120 мл топла вода

120 мл олио

2 ½ с.л захар

½ с.л сол

½ с.л суха мая или 6гр прясна мая

Пресяваме брашното със солта. 

В купа смесваме млякото, водата, захарта и маята. Разбъркваме и добавяме 1ч.ч от брашното, пак разбъркваме и оставяме покрита купата за 10 мин да се активират съставките.

След като са готови, започваме да добавяме брашното и олиото.

Получаваме меко тесто, което разделяме на 3 топки, оставяме ги за 10 мин д починат и след това ги точим на кръгове, режем на триъгълници и завиваме като кифлички.

Редим в тава и оставаме да втасат.

Преди печене мажем със 1 яйце и поръсваме по желание с мак и сусам.

Печем на 180 градуса в предварително загрята печка. Питката става двойна.

Проверяме с клечка дали е готова.

*******

Най-любимо вкъщи ни е да си направим Якорудска шупла.

131994655 226661648870046 4667263732527568507 n

За нея са ни необходими:

500  гр брашно

300 мл айрян

1 яйце

4 с.л олио

1 ч.л сол

200 гр сирене

Спанак или нещо зеленолистно

Всички продукти объркваме в купа, като се получава тесто с консистенция за кекс.

Цялата смес можем да изпечем в тава с размери 32-36 см или да разделим на 2 и дори 3 части. Тогава печем в по-малка тава. Всичко зависи колко дебела искате да е шуплата.

След като се запече, мажем с масло и печем още малко. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.

 

Любима рецепта на Софи, която е любима на всички вкъщи от деца е следната: 

Бисквитени бонбони

Необходими продукти:

Ние правим смес от няколко вида бисквити:

½ пакет обикновени,  ½ пакет със сметана, ½ с масло

15 сушени кайсии, може и червени боровинки

От 50 до 100 гр Масло

Малко мляко, колкото да се разтопи маслото.

Начин на приготвяне: 132039688 401138141087827 5039308071913587382 n

Смиламе бисквитите, нарязваме на ситно кайсиите и боровинките. Разтапяме маслото с малко мляко. Омесваме всичко. Трябва да стане хомогенна, лепката смес, от която се оформят топчета. После ги овалваме в натрошени бисквити, кокосови стърготини, шоколадови пръчици или каквото обичате.

Най-любими торти вкъщи са морковената и напоследък спаначената.

Морковена торта

131971654 911226009412772 3236069385530613792 n

Необходими продукти: 

За блатовете:
3 яйца
2 ч.ч кристална захар
3/4 ч.ч слънчогледово олио
3/4 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч брашно
2 ч.л сода
1/2 ч.л сол
2 ч.л канела
1 ванилия
2 ч.ч настъргани моркови
150 гр орехи
100 гр златна стафида

За крема:
500 гр маскарпоне
300 гр заквасена сметана
50 мл прясно мляко
4 с.л кристална захар

За декорация:
1 ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне: 

Приготвяне на тестото за блатовете: В дълбока купа разбийте с миксер яйцата (жълтъци и белтъци заедно), като постепенно добавяте захарта. Бийте до побеляване. Прибавете олиото, прясното мляко и ванилията. Разбъркайте до хомогенност. Добавете сухите съставки - брашното, содата, солта и канелата. Отново разбъркайте добре с миксера. Накрая прибавете настърганите на фино моркови, натрошените орехи и стафидите. По желание можете да добавите и настъргана портокалова кора. Получава се течно тесто. 

Печене на блатовете: В тортена форма покрита с хартия за печене изсипете 1/3 от тестото и печете 20-25 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Поетапно изпечете и останалите два блата. Ако разполагате с три форми, можете да печете едновременно на режим с вентилатор. Не ви съветвам да печете наведнъж - цялото тесто в една форма, защото има опасност вътрешността да остане сурова. Оставете изпечените блатове да изстинат напълно и отстранете хартията за печене. Блатовете са изключително сочни и крехки и затова работете много внимателно.

Приготвяне на крема: В купа изсипете маскарпонето и заквасената сметана. Разбийте с миксер като постепенно сипвате по малко от прясното мляко (трябва да е студено). Добавете и четирите супени лъжици захар. Трябва да получите сравнително гъст и пухкав крем.

Сглобяване на тортата: Върху поднос или тортена чиния поставете първия блат. Не сиропирайте! Отгоре нанесете от крема и размажете. Процедирайте така и с останалите блатове. Заделете 5 с.л. от крема, а с останалото количество измажете тортата отгоре и отстрани. Приберете в хладилника да стегне. 

Декориране: 

Към заделеното количество крем добавете 1 ч.ч. пудра захар и разбъркайте добре. 

Трябва да получите гъста течна каша. Изсипете в пош с обикновен накрайник .

Декорирайте тортата както ви подскаже въображението. 

От захарно тесто можете да си направите украси с морковчета, елхички или каквото пожелаете.

Спаначена торта

131976902 305901474117376 7038071897376268139 n

За блата:

4 яйца
80 гр масло
60 мл мляко
360 гр захар
260 гр брашно
60 гр фино смлени ядки
1 бакпулвер
3-4 ванилии
200 гр спанак
100 мл олио

Начин на приготвяне:

Спанакът се размразява(ако е замразен) или се бланшира (ако е пресен) и се отцежда от водата. Смила се на дребно в чопър. Смесва се с олиото и прясното мляко. Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се мекото масло. Разбива се отново. Смесват се със спаначената каша. Разбърква се добре. Добавят се смлените ядки. Разбърква се отново. Брашното се смесва с бакпулвера. Постепенно се добавя към сместа от яйца и спанак като се разбърква добре. Накрая се добавя ванилията.
Пече се в кръгла форма (24 см) в предварително загрята фурна на 175 градуса до готовност.
След като изстине, блатът се изважда от формата и се разрязва на две.

За крема:
400 заквасена сметана
4-5лъжици захар (Аз използвах кафява)
250 гр маскарпоне
400 мл сметана

Заквасената сметана се смесва със захарта и маскарпонето. Разбърква се добре.
Сметаната се избива до твърд крем и се смесва с другата смес.

Една трета от крема се слага върху едната част от блата, една трета върху другата част от блата и с една трета се измазва тортата отстрани. Аз добавих и пресни ягоди.

Тортата се прибира в хладилник за няколко часа, за да стегне и блатът да поеме от крема.

Декорацията - както ви харесва.

Добър апетит!

В рубриката ни с посланиците на Lidl всеки месец ви разказвам за някое семейство - от различни краища на България, с различни интереси и професии. Общото за всички тях е усмихнатият поглед към живота и умението да му се радват и да ценят всеки ден и миг. А междувременно, в Lidl можете да откриете разнообразие от продукти за вкусната и балансирана трапеза на семейството си, все така на добри цени.

Tук може да прочетете за Стела и Слави от Велико Търново, за семейството на Стефи и Сашо Дуцови, които сбъднаха мечтата си и заживяха в китното село Бусинци, на талантлива Неда Малчева от Русе, сръчната Христина Хаджийска от Пловдив, за минишеф Ивет от Варна и веселата женска тайфа на Вики, Мира, Яна и Милена, за семейство Явашеви от Бургас, Лора, Никола и Емил Райчеви от София, както и за Елеонора и Калоян от Видин - и  Вася и Пламен от Дупница - посланиците от предишните месеци.

Последно променена в Петък, 15 Януари 2021 11:12
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам