За любовта - по мъжки

„Когато до мен се доближат твърде близо, мълниеносно включвах защитните си механизми. Крачка назад, установяване на дистанция, стъпка встрани… Но после се влюбих. Оказа се, че това не е спорт за слабаци“. Писателят и блогър Дани Флайшър с размисли защо е толкова сложно да обичаш и да позволиш да те обичат.


Твоите чувства не са толкова важни
Чувствата са по-лесната част от любовта. Те могат да бъдат прекрасни и да ти осигурят много приятни минути. Но реално твоите чувства не означават толкова много.

Действията и постъпките – ето кое има значение.

Всеки ден общуваш и слушаш, правиш компромиси, прощаваш, призоваваш търпението си, за да можеш да издържиш на всичко това или за да изтичаш в полунощ, да й купиш сладолед – ето кое те заставя да повярваш, че я обичаш и чувствата ти са истински. И в това е проблемът.

Любовта не побеждава всичко
Понякога времето я побеждава. Или логистиката; или товарът, който носиш със себе си; или страхът; или незнанието какво реално искаш от живота си; или липсата на секс; или напиването в мъжка компания, или натрапчивото мъжко внимание към Нея; или дълговете ти. Но нито едно от тези неща не отрича само по себе си любовта, която е в центъра на всичко, което съществува между вас.

Любовта не търпи хипотези
Ти имаш някаква представа кой си, къде е мястото ти в този свят, какво представляваш, но това са само твоите представи. До момента, в който отношенията помежду ви не ги опровергаят или потвърдят. Само тогава ще разбереш, че в реалността, в една конкретна ситуация, правиш това, което никога не си предполагал за себе си.

Веднъж може да се окаже, че си по-силен отколкото си мислиш. Друг път ще установиш, че си по-слаб. Възможно е да се разбереш, че си по-добър, отколкото предполагаш, но не е изключено и да откриеш, че всъщност мащабите ти са значително по-малки. Това са неща, които няма как да знаеш предварително.

На тях ще те научи животът с Нея.

Понякога е по-добре да си легнеш, дори да си ядосан
Случва се да стигнеш точката, след която нищо добро не може да последва. Ти си говорил, доказвал, отстъпвал. И отново си настоявал, без никакъв прогрес в отношенията ви. Приеми, че няма вариант този ден да завърши по-добре и се оттегли, преди да си казал нещо, за което после ще съжаляваш. В такъв момент добрият сън е единственото ти спасение. (Но не бъди идиот, и не напускай общата спалня, за да се изолираш на дивана в хола.) Просто уважавай невидимата разделителна линия помежду ви.

18721123 10211716637165175 2055446450 o
Смей се на всичко и особено над себе си
Най-доброто, което може да остане след поредната ш….а ситуация, през която сте преминали, е способността да погледнете на нея с чувство за хумор. 

Прощавай й. Можеш
Прави го винаги, когато е нужно. 


Вие сте две отделни личности
Не "консумирай" другия, колкото и да ти се иска. С времето ще установиш, че както и преди, всеки от вас е сам и си е самодостатъчен, с всичко, което носи в себе си, и това няма никакво отношение към другия.

Най-доброто, което можеш да направиш е да останеш там, откъдето ще можеш да продължиш да живееш и без партньора си, ако се наложи. Да, ще бъдеш опустошен и изгубен за известно време, но светът ти няма да се срути. Тя винаги ще усети, ако опиташ да изградиш своя свят, използвайки нейния. А това е жалко.

Любовта не е спасение
Ти не можеш да спасиш никого и никой не може да спаси теб.

Не можеш да „ремонтираш“ или да „излекуваш“ отношенията си.

Можеш само да събереш всички свои „части“ и да спасиш себе си, за да имаш сили да бъдеш опора, докато жената до теб прави същото. Само това. Ако се опитваш да я спасяваш сам, едва ли ще успееш. А ако разчиташ на това, че тя може да го направи за теб, очакванията ти ще я направят безпомощна.

Позволи си да бъдеш слаб. На себе си. На нея
Всички проявяваме слабост, понякога сме жалки. Всеки има срамни моменти, умело скътани под слоеве „житейски тлъстини“. И все някога, някой се добира до тях. Такива страхове обикновено са затворени дълбоко. Трябва да позволиш на другия да бъде слаб, макар че понякога това не е лесно за теб. Нека знае, че заради своята слабост, той няма да бъде унизен. Това е важно. Нарича се сигурност в отношенията.


Нищо лично
Понякога е много трудно да разбереш, че са те наранили не от злоба. Има удари под кръста, при които човекът отсреща се отбранява не от теб, а от миналото си. Избухването може да настъпи съвсем внезапно, на „равно място“, защото ти например неправилно си заредил съдомиялната машина или си купил „неправилните“ ябълки. Какво й напомня това? Не можеш да знаеш.

И все пак твоите чувства имат значение
Въпреки всичко теб понякога те боли. И ти се иска да разкажеш.

Направи го.

Изненадвай я!
Цветята на масата в четвъртък; „обичам те!“ без повод; сресването на косата й; затоплянето на колата, преди още да се е качила в нея. Това са онези малки, дребни нещица, от които има достатъчно, за един дълъг път заедно.

Материала подготви Янка Петкова

Препоръчваме ви Що е то "добър съпруг"?, където нашата психоложка Цвети Чобанова ни разказва за различния смисъл, който всяка от нас влага в тази фраза. 

В Мъжете, жените и парите обсъждаме стереотипите в семейството и как разминаването на очакванията може да съсипе един брак.

Прочетете и един много хубав текст за Компромисите, които превръщат зимите в лято.

Последно променена в Четвъртък, 15 Юни 2017 07:45
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

Изборите вкратце

Изборите вкратце

29 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам