За любовта - по мъжки

„Когато до мен се доближат твърде близо, мълниеносно включвах защитните си механизми. Крачка назад, установяване на дистанция, стъпка встрани… Но после се влюбих. Оказа се, че това не е спорт за слабаци“. Писателят и блогър Дани Флайшър с размисли защо е толкова сложно да обичаш и да позволиш да те обичат.


Твоите чувства не са толкова важни
Чувствата са по-лесната част от любовта. Те могат да бъдат прекрасни и да ти осигурят много приятни минути. Но реално твоите чувства не означават толкова много.

Действията и постъпките – ето кое има значение.

Всеки ден общуваш и слушаш, правиш компромиси, прощаваш, призоваваш търпението си, за да можеш да издържиш на всичко това или за да изтичаш в полунощ, да й купиш сладолед – ето кое те заставя да повярваш, че я обичаш и чувствата ти са истински. И в това е проблемът.

Любовта не побеждава всичко
Понякога времето я побеждава. Или логистиката; или товарът, който носиш със себе си; или страхът; или незнанието какво реално искаш от живота си; или липсата на секс; или напиването в мъжка компания, или натрапчивото мъжко внимание към Нея; или дълговете ти. Но нито едно от тези неща не отрича само по себе си любовта, която е в центъра на всичко, което съществува между вас.

Любовта не търпи хипотези
Ти имаш някаква представа кой си, къде е мястото ти в този свят, какво представляваш, но това са само твоите представи. До момента, в който отношенията помежду ви не ги опровергаят или потвърдят. Само тогава ще разбереш, че в реалността, в една конкретна ситуация, правиш това, което никога не си предполагал за себе си.

Веднъж може да се окаже, че си по-силен отколкото си мислиш. Друг път ще установиш, че си по-слаб. Възможно е да се разбереш, че си по-добър, отколкото предполагаш, но не е изключено и да откриеш, че всъщност мащабите ти са значително по-малки. Това са неща, които няма как да знаеш предварително.

На тях ще те научи животът с Нея.

Понякога е по-добре да си легнеш, дори да си ядосан
Случва се да стигнеш точката, след която нищо добро не може да последва. Ти си говорил, доказвал, отстъпвал. И отново си настоявал, без никакъв прогрес в отношенията ви. Приеми, че няма вариант този ден да завърши по-добре и се оттегли, преди да си казал нещо, за което после ще съжаляваш. В такъв момент добрият сън е единственото ти спасение. (Но не бъди идиот, и не напускай общата спалня, за да се изолираш на дивана в хола.) Просто уважавай невидимата разделителна линия помежду ви.

18721123 10211716637165175 2055446450 o
Смей се на всичко и особено над себе си
Най-доброто, което може да остане след поредната ш….а ситуация, през която сте преминали, е способността да погледнете на нея с чувство за хумор. 

Прощавай й. Можеш
Прави го винаги, когато е нужно. 


Вие сте две отделни личности
Не "консумирай" другия, колкото и да ти се иска. С времето ще установиш, че както и преди, всеки от вас е сам и си е самодостатъчен, с всичко, което носи в себе си, и това няма никакво отношение към другия.

Най-доброто, което можеш да направиш е да останеш там, откъдето ще можеш да продължиш да живееш и без партньора си, ако се наложи. Да, ще бъдеш опустошен и изгубен за известно време, но светът ти няма да се срути. Тя винаги ще усети, ако опиташ да изградиш своя свят, използвайки нейния. А това е жалко.

Любовта не е спасение
Ти не можеш да спасиш никого и никой не може да спаси теб.

Не можеш да „ремонтираш“ или да „излекуваш“ отношенията си.

Можеш само да събереш всички свои „части“ и да спасиш себе си, за да имаш сили да бъдеш опора, докато жената до теб прави същото. Само това. Ако се опитваш да я спасяваш сам, едва ли ще успееш. А ако разчиташ на това, че тя може да го направи за теб, очакванията ти ще я направят безпомощна.

Позволи си да бъдеш слаб. На себе си. На нея
Всички проявяваме слабост, понякога сме жалки. Всеки има срамни моменти, умело скътани под слоеве „житейски тлъстини“. И все някога, някой се добира до тях. Такива страхове обикновено са затворени дълбоко. Трябва да позволиш на другия да бъде слаб, макар че понякога това не е лесно за теб. Нека знае, че заради своята слабост, той няма да бъде унизен. Това е важно. Нарича се сигурност в отношенията.


Нищо лично
Понякога е много трудно да разбереш, че са те наранили не от злоба. Има удари под кръста, при които човекът отсреща се отбранява не от теб, а от миналото си. Избухването може да настъпи съвсем внезапно, на „равно място“, защото ти например неправилно си заредил съдомиялната машина или си купил „неправилните“ ябълки. Какво й напомня това? Не можеш да знаеш.

И все пак твоите чувства имат значение
Въпреки всичко теб понякога те боли. И ти се иска да разкажеш.

Направи го.

Изненадвай я!
Цветята на масата в четвъртък; „обичам те!“ без повод; сресването на косата й; затоплянето на колата, преди още да се е качила в нея. Това са онези малки, дребни нещица, от които има достатъчно, за един дълъг път заедно.

Материала подготви Янка Петкова

Препоръчваме ви Що е то "добър съпруг"?, където нашата психоложка Цвети Чобанова ни разказва за различния смисъл, който всяка от нас влага в тази фраза. 

В Мъжете, жените и парите обсъждаме стереотипите в семейството и как разминаването на очакванията може да съсипе един брак.

Прочетете и един много хубав текст за Компромисите, които превръщат зимите в лято.

Последно променена в Четвъртък, 15 Юни 2017 07:45
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Курбан чорба и двойна дъга

Курбан чорба и двойна дъга

18 Юли, 2019 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам