Вие сте и градинарят и пазителят на брачните си отношения

Автор: Мария Истатков/Witty Mermaid

Бракът е институция, а вие – вие сте и градинарят и пазителят на брачните си отношения. Трябва да ги поливате, милвате и обичате, за да цъфтят и опияняват душата ви с аромата си. Несъмнено едно от най-вълнуващите преживявания е онова усещане за пеперуди в корема, мислите за любимия и ръцете, треперещи да сграбчат телефона при всяко позвъняване. Но има един още по-опияняващ момент. Онзи на пълното разкриване, на дълбоката и достолепна обич, на абсолютното доверие и подкрепа. Като всяко хубаво нещо в този живот, за тях се заплаща с най-безценното – нас самите.

Истината, е че не радостите, а изпитанията, пропастите и бурите в живота ни сплотяват най-силно. Те са онзи отпечатък, който прави брачните ни отношения автентични, здрави и хомогенни. Ще има препятствия, падения, трудности. Но като едни добри градинари и пазители винаги има какво да дадем от себе си, за да останем едно цяло с този, на когото сме се врекли. Споделям ви 15 простички правила, които могат да направят брачните ви отношения безкрай от сила, единство и бъдеще. Защо знам, че работят? Защото съм в такива отношения вече над 15 години. Защото бях на ръба, но не скочих. Защото знам от първо лице, че няма нищо по-важно и по-смислено от семейството. Защото искам да споделя, за да помогна на някой, който не е в мир със себе си; някой, който търси и се съмнява; някой, който наистина се нуждае.

Няколко мита за щастливите семейства

86546213cffd75dcb62db48cc3e44f62 L

1. Общувайте пълноценно. Винаги намирайте време през деня да изпратите една виртуална целувка, да напишете “Обичам те” и “Липсваш ми”, да споделите плановете за вечерта или дори да изпратите списък с покупките. А няма нищо по-хубаво от това вечер, може би на чаша вино, да споделите един с друг как е преминал денят, какво ви е впечатлило, какво ви е замислило или размечтало. Това поддържа пулса на отношенията ви и ви държи в крачка със случките, желанията и стремежите на любимия човек.

2. Намирайте време за вас като двойка. Децата са най-голямата радост. Но времето, което съумявате да прекарате само двамата е безценно. Така организирайте живота си, че да успявате поне няколко пъти месечно да излезете на среща. Направете изненадваща вечеря в любим ресторант, организирайте посещение на мюзикъл/опера/кино/театър, спортувайте заедно, разходете се из планината или дори си откраднете дълъг уикенд на мечтана дестинация. Винаги можете да излезете с поне хиляда довода колко трудно е това за семейство с деца, но оправданията няма да поддържат огъня в отношенията ви. Напротив – желанието да намерите начин този формат на интимност да се случи, ще бъде факторът, който да ги разгори.

3. Мечтайте заедно. Рисувайте картината на идеалния дом, идеалните бизнес ангажименти, идеалните почивки, идеалните отношения заедно. Бъдете истински “дрийм тийм” в тяхното оцветяване, уплътняване и добиване на облик. Реализирайте ги, докоснете ги, насладете им се и започнете отначало.

4. Споделяйте. Няма нищо по-хубаво от това да имате някого, с когото да бъдете винаги искрени, винаги себе си… Това не означава да проявявате грубост в искреността си, а да умеете да изказвате емоциите, мислите и позицията си по уважителен, но отчетлив начин.

5. Бъдете уважителни един към друг. Ще дойде момент, когато ще се убедите, че това е нещото, което може да прокопае пропаст помежду ви. Отглеждайте уважението си като пролетно цвете – давайте му вода, наторявайте го и го пресаждайте регулярно. Пролетните цветя са крехки и счупят ли се веднъж – умират. Не се критикувайте или поправяйте публично. Винаги ще имате удобен интимен момент да споделите визията си за нещата и живота.

Любовта, която не виждаме

b1da35673a92af40fb0d8e72cefac177 L

6. Правете си изненади. Това са онези капки масло, които разгарят огъня и го поддържат жив, горещ и буден. Това е панделката на красивия подарък в ръцете ви – вашите отношения. Те ще бъдат толкова цветни, динамични и обични, колкото вие ги направите.

7. Оставете егото си пред входната врата. В кралството на вашите отношения няма място за дребни вредители. Ще трябва да се научите да правите компромиси, да проявявате толерантност и да демонстрирате разбиране. Отношенията между двама души са броеница от случки, действия, думи и богат магнитуд от емоции. Ще има сериозни земетресения, цепнатините от които ще залепите успешно, ако оставите егото си на чергата пред дома.

8. Бъдете в крачка. С времето хората се променят. И това е прекрасно. Интересувайте се от промените, които настъпват в любимия човек, бъдете отворени към новото и не се страхувайте да експериментирате заедно. Това са все възможности да се сближите още повече.

9. Обичайте да се обичате. Животът ще ви предостави достатъчно възможности да не се обичате. Бъдете единни и му покажете, че имате много повече поводи да се обичате.

10. Не правете живота си публичен. В здравословните отношения няма нужда от трети човек. Няма нужда от вдигнати палци на семейни вечери и коментари под интимни моменти. По-ценно е вие да умеете да им се наслаждавате и да вдигате палци в душата и съзнанието си, вместо да търсите публични аплаузи и социални звездопади.

Има ли на кого да правиш кафе сутрин?

58d52ea025b256e4ce8690fddc53cbd4 XL

11. Бъдете лоялни един към друг. Да си бъдете предани е нещо, което трябва да извира от цялото ви същество. Това не се възпитава или налага. Ако чувствате, че човекът до вас е този, който осмисля живота ви, лоялността ще дойде сама.

12. Покажете подкрепа. Не всяко решение или действие се увенчават с успех. Бъдете подкрепа за любимия човек, в леките, но особено много в тежките моменти. Няма по-хубаво от това да усетиш топла прегръдка и разбиране, когато си пропит от разочарование и се чувстваш победен или без перспектива. Сладко като шоколад е да знаеш, че този, който е светът за теб, те цени подобаващо.

13. Захвърлете телефоните. За да прекарвате пълноценно времето си заедно, си подарете среда, в която да може да се всепогълнете, необезпокоявани от никого.

14. Не допускайте натрапници. Нещата, които ви се случват като двойка, касаят единствено вас. Натрапеното чуждо мнение или нетърсените съвети са като рак. Отрежете му пипалата своевременно.

15. Подарявайте си изживявания. Те ще се превърнат в емоция и спомени, които ще ви топлят, когато ви е студено на душата. 

Семейният живот не е красивата ви сватба. Той е всичко, което започва след това и продължава до края.


Препоръчваме ви още:

Така, както всички мъже правят

Истинският

Защо любовта се превръща в претенции към другия

 

Последно променена в Неделя, 01 Юли 2018 10:59
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Добри хора

Добри хора

18 Ян, 2020 Истории

Тя, моята дружинка...

Тя, моята дружинка...

15 Ян, 2020 Истории

Хората "втора категория"

Хората "втора категория"

14 Ян, 2020 Отношения

Всеки ден ме правиш по-добра

Всеки ден ме правиш по-добра

11 Ян, 2020 Отношения

Лутър, нашето второ дете

Лутър, нашето второ дете

10 Ян, 2020 Любимци

Дете на душата ми

Дете на душата ми

09 Ян, 2020 Блог

Рошави еклери

Рошави еклери

07 Ян, 2020 Кулинарно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам