logomamaninjashop

Свекървите - нашите музи

Автор: Една добра снаха

Ето, Великден наближава и какво по-хубаво от това свекървата да ти погостува? А още по-добре направо да се пренесе. Само за някакви си 4-5 века. Месеца де. Блаженство и настроение! Музата ми е нечия друга свекърва (да не повярваш!), ама пък те всичките така си приличат! Основно според мен се открояват три типа, единият от които е мистичен – прекрасната свекърва. Само една жена, която познавам, откровено харесва свекърва си. Другите два типа - натрапници или тотално незаинтересувани.

За незаинтересуваните нямам какво толкова да кажа. Може би само, че според мен е крайно грозно някой да им се моли да отделят 1-2 часа за внучето (дори кръстено на тях!).

Натрапващите се май са болшинство. И не мога да си обясня поведението им. Наистина не мога. Първо, защото са жени. Второ, защото са майки. Затова и очевадното им неуважение към снахите им направо ме втрещява. Да, връзката свекърва-снаха е особена. Трудна е, защото това са едни жени, които са били непознати, а сега трябва да намерят общ език, заради мъжа, когото и двете обичат. Факт е, че е трудно. Най-малкото, защото просто като жени имат различни вкусове и представи за всичко. Но там е и разковничето – защо някой трябва да живее по начина, който друг смята за добър? Не може ли просто да го приемем, макар и несъгласни?

Майко, разбери ме!

Интересното е, че познавам страшно много млади майки, които, слава Богу, имат само дъщери! Могат да сложат много свекърви в малкия си джоб. Та май невинаги поведението е плод на раждането на мъжка рожба. Чак се чудя дали не е просто женска злоба. А примерите за това са много. Някои свекърви обаче даже ме оставят с впечатлението, че ако можеха да родят на синовете си, щяха с удоволствие да го направят! Какво по-перфектно от това?

Силно се надявам поне една да се замисли над следните нелепици, преди да си отвори устата следващия път.

„Ами то сега, като ти свърши кърмата, ще мога да го гледам по цял ден!“ – WTF, жено? Това ли се казва на една родилка? Не стига, че самата тя е неуверена как се справя, дали ще може да кърми, дали прави най-доброто, дали бебето й е добре и куп други подобни неща. И ти й заявяваш тая простотия в очите?! А ти как се чувстваше, когато стана майка? А как щеше да се почувстваш, ако ти го бяха казали? Твоята свекърва по-добра майка на детето ти ли беше от теб?

„О, ами то сигурно не му е вкусно това пюре“ - ?!?!??! Или директното сваряване на нейната версия за пюре и тикането в малките устенца, които го плюят също така упорито, както и майчиното.

„Я, колко му е зачервено дупето! Откога не си го мила?“ – ти сериозно ли? Особено след като е изкупен целият арсенал против подсичане от местната аптека + изпитаните бабини рецепти. Хигиената ще да е. Няма какво друго да е.

„Как хубаво го приспах/как се усмихва като го взема/как ме гледа… “ – да, само ти го можеш това. Само на теб се усмихва. Ти си покровителят на сънищата и най-иновативното лечение на колики. Ще те препоръчаме в местната неонатология.

„Ами той от малък си е такъв!“ (за сина й) – позволи му да порасне, няма нужда да го защитаваш. Особено ако самият той е дядо и е на около 50 години.

„Ами къде е якето/шапката/обувките/гащите и т.н., които му купих?“ – събират прах. Защото не си се съобразила с размер, цвят, сезон, материя и прочие. И няма нужда да се обиждаш, ако снаха ти ти каже, че е по-добре за всички да я оставиш тя да избере дрешките или каквото там искаш да подариш. ПАК ще си е от теб. Да, знаем, че отново ще намериш кусур.

„Ти си лош/непослушен/ревльо; мама не дава; ще дойде мецата; Дядо Коледа няма да ти донесе подарък“ (към внучето) – направо ми се повдига от подобни бабешки изцепки, които нищо друго не казват освен „безсилна съм да се справя с теб“.

Защото баба така каза!

А в домакинската работа? Преди да се събуят обувките още, главата се завира едновременно в хладилника и фризера. С едното око отмята какво трябва да се изхвърли, а с другото какво е употребено вече. Среда няма – или прекалено много продукти са използвани, или никакви. Снахата не си е направила сметката, както обикновено. Списъкът за покупки направо си реве за корекция и той.

После се прави проверка на шкафовете – да не би някоя тава да е сменила мястото си, без да е направено писмено уведомление. Ами какви са тия нови сервизи? То толкова много 60-годишна посуда прашасва в мазето! Какво разхищение само! Ама пък новите чаши за кафе изглеждат перфектни за мазилото от домашен сапун за напукани пети.

Следва „ЦУНКАЙ БАБА“! Детето обикновено е в някакво недоумение и все още в тих несигурен протест срещу заповедта за любов. Ако не отиде самичко, бива издърпано за ръката. Или каквото там докопа (или изтръгнато от кошарката си). Ако пък то в момента се храни, задължително се издава силен и стряскащ шум – хлопане, пляскане, издаване на странни звуци. Помага за по-лесното усвояване на храната. Нищо, че направо спира да яде.

Ако предстои приспиване, задължително се прави проверка на стаята. Тия ми ти моди да почукаш преди да влезеш след заветното „да“ са по някакви американски стандарти. В индийските сериали даже снахите сами ги викат свекървите си. Какви са тия термини като „лично пространство“? Някоя нова наука ще да е това.

Следва задължителното клюкарстване, простете, общуване, с бабата от горния етаж. Снася се цялата информация за всичко видяно до момента. Задължително после се казва на снахата, че бабата от горния етаж е казала, че нещата трябва да се случват еди-как си. Явно снахата си е плачела за съвети в цялата тая неразбория. Добре, че все още има добри хора да й помогнат.

Ако случайно пък жилището е било нейно, то нищо не се пипа там, без изричното й разрешение с мокър печат! На дограмата нищо й няма! Какво като прозорците се отварят сами? Свеж въздух трябва! Който разбира от готвене, няма нужда от широка кухня! Тя баба й цял живот на кухненски остров е готвила. Ама на дърва. Как така ще се вкарва кола в гаража? Толкова изгнили ценности има там. Все ще потрябват. Пак разсипия и разхищение…

Необятна тема. Едно ми се иска – поне мислете, мили свекърви, преди да изцепите нещо. Първо се замислете вие как бихте се почувствали, а после дали наистина е крайно необходимо да се изказвате и да се месите. Не приемайте за премълчаване онзи единствен път, в който просто не сте се намесили. Ние, снахите, се стараем, колкото и да не ви се вярва!

*******

А вие, мили снахи, прочетохте ли 26 неща, които свекървата мисли, но не казва?

 

Препоръчваме ви още:

Свекървище

Майко, разбери ме

Нейно Величество Майка му

 

Последно променена в Петък, 23 Март 2018 21:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам