logomamaninjashop

Тайните на магичната сурвачка

Тайните на магичната сурвачка Българска етнография

Автор: Илиана Тодорова

За сурвачката може да се пише много, но аз ще пресъздам традицията като приказка. Всяка година събирам децата и започваме да нижем тази магия. Магия, защото то си е точно това, а и толкова вълшебни приказки се изприказват докато се прави.

Всичко е започнало преди мнооого години. Имало едно време един древен народ - нашият си. Стар корен сме ние българите, много стар и дълбоко вкоренен в земята българска. Та и Сурвакането е стара работа. Святост има в тая работа, в наричането, че и хубост. С нея се символизира новия живот, който ще обходи къщата.

Откъде иде значението ѝ?

От древния език на предците ни - траките. Су - слънце, Ра - Бог , Ва - начало, ново. Така звучи - ново начало на Бога Слънце.

Сурвачка не се прави случайно от дрян. Не може от друго дърво да е! Така е, защото дрянът е първото дърво, което цъфва и последното, което узрява. То е свято дърво. От него пчеличките първо се захранват и в него много цяр. Дряновицата е за добруване, здраве и жилавина.

Сурвакницата трябва да има най-малко три кръга. Или на места в България секат по дебели сопи от дрян и дялкат на трески - така получават три кълбета, все едно са от прежда. Там и по различен начин я "кипрят". Поне преди в старите години - с шарени кърпички, за да са шарени и писани дните ни през годината. Другата сурвачка, която масово знаем, както казах има три кръга. Ако не позволява тези три броя да се свържат на пръчката, се добавят колачета или гевречета.

Защо числото три?

Защото младата Бога се заражда три дни. Пресъздава и семейството – майка, баща, дете. Светата Троица е също три - Отец, Син и Свети дух. Човекът какво има: разум, чувства, воля, Те пък довеждат до мъдрост, любов, истина. А как казвате, когато някой ви ядоса: ”Ще броя до три!”.

Затова най-малко три трябва да са, пък може и повече - още по-гиздава ще стане! Кръгчетата изобразяват хорото. А на него хората стават единни и една сила. 

Докато нижете сурвачката трябва да си наричате цветовете и другите нещица по нея.

Червеният цвят

Слага се против уроки, против лошавини. Червена е и кръвта ни, сърцата - и те червени, за любов, обич. Тъй наричайте "Слагам този цвят, за да ни пази от уроки и лоши случвания"; "Който търси обич и любов да донади"; "Да намеря моя си човек..., любов..., обич...";  "Да ни се пази рода и кръвта ни" и т.н.

Зеленият цвят

Тревата и всичко що расте от земята първо - зелено е. Ако нямате зелена прежда, може и чемшир да сложите, ела и здравец. Здравецът е зелен вечно, пък и него във всяка китка и венче го сплитате – за здраве! Тъй и като го вплитате си го наречете. За здраве, за късмет.

Жълтият цвят

Жълтото е слънцето, месечината, звездите. Жълтата прежда ще нанижем като пискюлчета. Едно от тях ще е най-отгоре - високо като слънцето. Пендари, които имат, ще ги зашият по средата някъде - за късмет и благини да се случват и дойдат в къщата.

Белият цвят

Бялото - туй са пуканките. Тях може на гирлянди нанижем и после да притурим, където искаме. Бялото символизира чистотата, светлото, да са ни бели дните.

Сушените плодове наричайте за изобилие, за плодородие, за да има богата реколта. 

Червени люти чушки - Те са, като ви рече някой лошотия, тъй както лютата чушка пари, да попари лошото, що ви се изрича насреща.

Вълна - За да се множи стоката, да са вакли овцете и да се родят агънца/туй за хора дето се занимават с животни/, а за другите - да са топли душите и сърцата на хората.

Орехи - Може и цели някой да ги пробие, може и на ядки, може и да се обточат с другите цветове от кълбетата, може и със станиолчета, да стане шарено - тъй да са ни и дните през годната. Орехът прилича на мозъка ни, тъй че като сложим ще са ни мъдри и смислени приказките и делата.

Разказах ви за правенето на сурвачката, а сега ще ви подскажа как да сурвакат и наричат децата. Вариантите са примерни, всеки сам избира какво да каже и в това е смисълът. Има и смисъл в това като потупват гърбината на човека, когото сурвакат. Трябва да се зачерви /поне туй е символиката/,че човека да е як и такъв да си бъде и през идната година. Грешно наричане няма, още повече ако е от децата. Та те ги изричат думите от сърцето и душата си. Може и смешни нещица да си кажат, ама не им се смейте, тъй са го почувствали!

Баница с късмети

133341804 5205120092846636 9051411227062024385 o

Ето и примерни наричания:


„Сурва, сурва година.
Весела година.
Златен клас на нива.
Червена ябълка в градина.
Жълт мамул на леса.
Златен грозд на лоза.
Пълни кошери с мед,
малки пиленце навред!
Да ви е честита новата година.
До година, до амина!”


"Сурва, весела на баба. Сурва весела на дядо.
Да им е сърцето младо.
Сурва, весела на мама. Сурва весела на татко.
Сурва, весела на всички, да са здрави, умни и добрички!
Сурва, весела година.
До година до амина."


По Йордановден да има люта зима!
По Гергьовден из нивята, дъжда напои житата!
По Петровден благо слънце
да го погали всяко зрънце!
Та Кръстовденда ни свари
със препълнени хамбари!
Сурва, весела година
до година, до амина!"


"Сурва, весела година!
Да сте живи, да сте здрави!
Всеки работа да има!
Всяко зло да ви забрави!
Пълни шепи и хамбари, бели агнета в кошари!
Нека всички земни дари
да се трупат на камари!"

Като направите сурвакниците, трябва да пренощуват поне една нощ до огъня в къщата или просто да притихне в нея. Така ще попият наричанията, които сте вплели в нея. Ще се стоплят, тъй както има домашен уют и топлина в семейството. Като приключи сурвакането, сурвакницата се хвърля в огнището, за да се опарят думите да горят и пламтят, които са наричали с нея, да започнат случванията и сбъдванията.

Ами ето - вие вече сами може да си направите своите вълшебства и да създадете своите приказки, които ще разкажете на бъдното поколение, за да се пазят традициите на нашия древен народ. За да се пази корена ни - нашият български. 

Успех, вдъхновение и сбъдване!

12 идеи за незабравима новогодишна нощ

 

Последно променена в Понеделник, 28 Декември 2020 14:00

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам