logomamaninjashop

Уроци за сърцето

57 урока в двете книги „Уроци за сърцето” са посветени на сърцето, защото в тях се разглеждат едни от най-ценените и затрогващи човешки качества – нашите добродетели. Те са тези, които ни позволяват да постъпваме честно, да споделяме щедро, да общуваме с любов, да проявяваме смелост, да отдаваме грижа и да развиваме най-благородните си страни. Те са заложени във всеки от нас, а способността да ги развиваме зависи от много фактори. Децата получават послания за тях от различни места – в семейството се създават първите представи за това кое е правилно и грешно, в детската градина и училище научават повече за света и неговите порядки, с приятелите разбират какво означава да бъдеш и да имаш близки хора, а обществото влияе на всички нас в изборите, които правим.

В следващите страници обръщаме внимание и на още нещо важно – нашите чувства и емоции, или по-скоро как да помогнем на себе си и децата да ги разбират, трансформират и изразяват по пълноценен начин, за да изградим емоционална зрялост и здрави взаимоотношения. Книгите са за всички възпитатели, които вярват, че моралните избори, които правим, емоционалната устойчивост, която развиваме, и взаимоотношенията, които градим, са основите, върху които създаваме смисъл и удовлетворение в живота си. А какво, ако можем да направим така, че училището да помогне на децата да правят точно това – да намират смисъл и да градят щастие? От дълго време насам децата ни израстват в дълбоко противоречива среда без ясни норми – често семействата преживяват дълготрайни конфликти, училището невинаги успява да настигне хода на времето, обществената култура ни насърчава да бъдем потребители и да следваме нереалистични стандарти за красота и успех, а взаимоотношенията продължават да носят със себе си много въпроси относно това кое е правилно и грешно. Съвремието поставя пред децата ни много въпроси, на които няма лесни отговори: Какво е моето място в едно отчуждено семейство? Как да успея? Какво ценят другите в мен? Какво означава да бъдеш щастлив? Как да обичам себе си? Как да създавам пълноценни взаимоотношения с другите? Кое е най-важното в живота? Как да се справя с гнева/тъгата/тревогата си? Как е правилно да постъпя, когато... ? Много често семейството, приятелите, обществото и личността имат различни отговори на тези въпроси и днес, повече от всякога, човек е оставен сам да прецени кой е най-подходящият за него.

uroci3

Когато децата започват да разпознават, разбират и да се вдъхновяват от добродетелите на характера, отговорите на тези въпроси започват да добиват все повече яснота. Детето, а по-късно и възрастният, се научават да общуват и действат спрямо своята висша природа – да осмислят живота си според проявата на честност, щедрост, справедливост и смелост. Много често отговорите на въпросите, които си задаваме, се коренят в добродетелите – за да излезем от оковите на конфликтното семейство, е важно да простим и да намерим смисъл; за да бъдем щастливи, е нужно да се чувстваме полезни, а когато се чудим как да постъпим правилно, често отговорът се корени в справедливостта, единството, търпението, себеотстояването, подкрепата и др. Както въпросите, които ни вълнуват, намират яснота когато превърнем добродетелите в стандарт на поведение, така и решенията на проблемите, които вълнуват света, можем да открием отново в добродетелите. Днес сме свидетели на разрастващи се глобални кризи – крайности на бедност и богатство, екологични катастрофи, финансова несигурност, корупция, епидемии от хронични и терминални заболявания, технологично господство, нарастващи чувства на отчуждение, самота и емоционална лабилност, загуба на смисъл и др. Дълбоко в своите корени, тези явления имат своите нравствени основи в алчността, несправедливостта, срама, безразличието и невежеството. Всяка от тези прояви е резултат от липсата на благодарност, единство, справедливост, уважение, съобразителност и мъдрост. Ако ние, възпитателите, искаме да превърнем образованието и възпитанието в инструменти за установяване на мир в света, на справедливи обществени принципи и устойчива грижа за бъдещето, е нужно да се грижим за сърцата на децата. Да възпитаваме стремежа им към съпричастност, грижа и справедливост, които да съпътстват амбициите им за успех, развитие и знание. А заедно с това да им помагаме да разбират по-добре нуждите и желанията си, чувствата и поведението си, както и тези на останалите хора и да изградят самооценка и взаимоотношения, белязани от емоционална зрялост и емпатия.

Като възпитаваме добродетели у децата, вдъхновяваме ги да ги проявяват и да опознават човешката психика, помагаме не само на тях да бъдат щастливи и пълноценни, но допринасяме и за справедливото и омиротворено бъдеще на обществото ни.

***

Наръчниците за учители, родители и възпитатели на деца в предучилищна и в начална степен на образование се издават по проект „Изкуството да общуваме”, част от програма „Добродетели“ на Фондация „Благотворител“.

Екипът на фондацията вярва, че образованието е най-смислената инвестиция в бъдещето на обществото и е важно да се подкрепя изграждането на характера и емоционалната зрялост на деца и младежи. Наред със семейството, училището е мястото, където децата могат да учат и да развиват качества като честност, смелост, уважение, търпение, щедрост, толерантност, постоянство, отговорност, себеотстояване… и да ги прилагат в общуването си.

uroci2

През последните 8 години чрез реализиране на 12 проекта повече от 16 000 деца и ученици от над 110 училища и детски градини участват в часове по добродетели, които променят много нагласи. Обучение преминават повече от 300 учители и над 200 ученици, които преподават на съученици в часове на класа и в извънкласни занимания.

Може да изтеглите няколко урока тук и да се ориентирате искате ли да имате книгите.

 „Уроци за сърцето” може да закупите в книжарниците, в офиса на „Благотворител” или онлайн.

Повече информация за Фондацията и за програма Добродетели можете да намерите на страниците ни www.blagotvoritel.org и www.dobrodeteli.bg


Прочетохте ли:

"Обич", "родина" и "благодаря"
са любимите думи на българите

Последно променена в Вторник, 06 Ноември 2018 09:27

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам