Уроци за сърцето

57 урока в двете книги „Уроци за сърцето” са посветени на сърцето, защото в тях се разглеждат едни от най-ценените и затрогващи човешки качества – нашите добродетели. Те са тези, които ни позволяват да постъпваме честно, да споделяме щедро, да общуваме с любов, да проявяваме смелост, да отдаваме грижа и да развиваме най-благородните си страни. Те са заложени във всеки от нас, а способността да ги развиваме зависи от много фактори. Децата получават послания за тях от различни места – в семейството се създават първите представи за това кое е правилно и грешно, в детската градина и училище научават повече за света и неговите порядки, с приятелите разбират какво означава да бъдеш и да имаш близки хора, а обществото влияе на всички нас в изборите, които правим.

В следващите страници обръщаме внимание и на още нещо важно – нашите чувства и емоции, или по-скоро как да помогнем на себе си и децата да ги разбират, трансформират и изразяват по пълноценен начин, за да изградим емоционална зрялост и здрави взаимоотношения. Книгите са за всички възпитатели, които вярват, че моралните избори, които правим, емоционалната устойчивост, която развиваме, и взаимоотношенията, които градим, са основите, върху които създаваме смисъл и удовлетворение в живота си. А какво, ако можем да направим така, че училището да помогне на децата да правят точно това – да намират смисъл и да градят щастие? От дълго време насам децата ни израстват в дълбоко противоречива среда без ясни норми – често семействата преживяват дълготрайни конфликти, училището невинаги успява да настигне хода на времето, обществената култура ни насърчава да бъдем потребители и да следваме нереалистични стандарти за красота и успех, а взаимоотношенията продължават да носят със себе си много въпроси относно това кое е правилно и грешно. Съвремието поставя пред децата ни много въпроси, на които няма лесни отговори: Какво е моето място в едно отчуждено семейство? Как да успея? Какво ценят другите в мен? Какво означава да бъдеш щастлив? Как да обичам себе си? Как да създавам пълноценни взаимоотношения с другите? Кое е най-важното в живота? Как да се справя с гнева/тъгата/тревогата си? Как е правилно да постъпя, когато... ? Много често семейството, приятелите, обществото и личността имат различни отговори на тези въпроси и днес, повече от всякога, човек е оставен сам да прецени кой е най-подходящият за него.

uroci3

Когато децата започват да разпознават, разбират и да се вдъхновяват от добродетелите на характера, отговорите на тези въпроси започват да добиват все повече яснота. Детето, а по-късно и възрастният, се научават да общуват и действат спрямо своята висша природа – да осмислят живота си според проявата на честност, щедрост, справедливост и смелост. Много често отговорите на въпросите, които си задаваме, се коренят в добродетелите – за да излезем от оковите на конфликтното семейство, е важно да простим и да намерим смисъл; за да бъдем щастливи, е нужно да се чувстваме полезни, а когато се чудим как да постъпим правилно, често отговорът се корени в справедливостта, единството, търпението, себеотстояването, подкрепата и др. Както въпросите, които ни вълнуват, намират яснота когато превърнем добродетелите в стандарт на поведение, така и решенията на проблемите, които вълнуват света, можем да открием отново в добродетелите. Днес сме свидетели на разрастващи се глобални кризи – крайности на бедност и богатство, екологични катастрофи, финансова несигурност, корупция, епидемии от хронични и терминални заболявания, технологично господство, нарастващи чувства на отчуждение, самота и емоционална лабилност, загуба на смисъл и др. Дълбоко в своите корени, тези явления имат своите нравствени основи в алчността, несправедливостта, срама, безразличието и невежеството. Всяка от тези прояви е резултат от липсата на благодарност, единство, справедливост, уважение, съобразителност и мъдрост. Ако ние, възпитателите, искаме да превърнем образованието и възпитанието в инструменти за установяване на мир в света, на справедливи обществени принципи и устойчива грижа за бъдещето, е нужно да се грижим за сърцата на децата. Да възпитаваме стремежа им към съпричастност, грижа и справедливост, които да съпътстват амбициите им за успех, развитие и знание. А заедно с това да им помагаме да разбират по-добре нуждите и желанията си, чувствата и поведението си, както и тези на останалите хора и да изградят самооценка и взаимоотношения, белязани от емоционална зрялост и емпатия.

Като възпитаваме добродетели у децата, вдъхновяваме ги да ги проявяват и да опознават човешката психика, помагаме не само на тях да бъдат щастливи и пълноценни, но допринасяме и за справедливото и омиротворено бъдеще на обществото ни.

***

Наръчниците за учители, родители и възпитатели на деца в предучилищна и в начална степен на образование се издават по проект „Изкуството да общуваме”, част от програма „Добродетели“ на Фондация „Благотворител“.

Екипът на фондацията вярва, че образованието е най-смислената инвестиция в бъдещето на обществото и е важно да се подкрепя изграждането на характера и емоционалната зрялост на деца и младежи. Наред със семейството, училището е мястото, където децата могат да учат и да развиват качества като честност, смелост, уважение, търпение, щедрост, толерантност, постоянство, отговорност, себеотстояване… и да ги прилагат в общуването си.

uroci2

През последните 8 години чрез реализиране на 12 проекта повече от 16 000 деца и ученици от над 110 училища и детски градини участват в часове по добродетели, които променят много нагласи. Обучение преминават повече от 300 учители и над 200 ученици, които преподават на съученици в часове на класа и в извънкласни занимания.

Може да изтеглите няколко урока тук и да се ориентирате искате ли да имате книгите.

 „Уроци за сърцето” може да закупите в книжарниците, в офиса на „Благотворител” или онлайн.

Повече информация за Фондацията и за програма Добродетели можете да намерите на страниците ни www.blagotvoritel.org и www.dobrodeteli.bg


Прочетохте ли:

"Обич", "родина" и "благодаря"
са любимите думи на българите

Последно променена в Вторник, 06 Ноември 2018 09:27
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Писмо от зоната

Писмо от зоната

24 Фев, 2020 Истории

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам