logomamaninjashop

НА „КЛИК“ ОТ ДОБРОТО

Автор: Божила Симова

Живеем във време на онлайн запознанства, протести, новини, спорове, апели. Цитати от книги се разхвърлят безцеремонно из интернет пространството със спорно авторство и още по спорна достоверност. Особено през последните две години, животът ни, и без това зависим от социалните мрежи,  се прехвърли почти изцяло там, където вероятно всеки се чувства по-малко сам. 

И макар никога да не съм била привърженик на живота „онлайн“, трябва да признаем, че социалните мрежи понякога раждат и хубави идеи и места.

Едва ли има друг по-лесен и бърз начин близо 165 хиляди майки да се съберат на едно място, за да си оказват ежедневно подкрепа, разменяйки ценни съвети, но и най-важното труда си, обикновено собственоръчно направен. Истинското, стоящо извън Фейсбук пространство дело, понякога за сметка на много безсънни нощи и липса на време.

Това е Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ – отдавна превърнала се в кауза и същински феномен. Пространство, където всяка майка може да представи таланта си, а всички останали да я подкрепят, купувайки си нещо. Какъвто е случаят с Елена и Деси  - две майки от Казанлък. Едната – майка на 4- годишния Деян , роден със синдром на Даун, а другатa,  Десислава – майка на 10- годишния Калоян, който се ражда недоносен, следствие на което развива тежка форма на аутизъм.

Днес ще ви запозная с техния труд. Защото знам, че има смисъл, защото вярвам,  че доброто не се прави само по Коледа, защото срещата ми с тях от работна стана лична.

Какво прави Елена Илиева?

Elena

Докато мисли как да изненада за рождения й ден второто си дете - малката Мариела, на Елена й хрумва идеята, че с малко креативност и въображение,  сама може да сътвори украсата за празника й .И  го прави – през цялата нощ, докато Мариела очаква как ще се събуди на рождения си ден. И й създава малка приказка, която включва и първата й картонена торта, която Мариела занася за децата в детската градина. А, след нея, Елена решава да започне да радва и други деца. И така, всяка нощ, докато децата й спят, тя твори.

А, картонените торти, далеч не са единственото, което може да прави.

Днес Елена приема поръчки и за всякакви украси по различни поводи,  пиняти, както и ръчно и персонално гравирани порцеланови сервизи, бамбукови сервизи и прибори за хранене за деца и възрастни с послания.

Личната й фб страничка, на която може да намерите творенията й, носи имената на двете й деца – Деян и Мариела.

Какво прави Десислава Колева?

Когато за първи път, срещнете Деси, трудно  може да предположите, че крехко и нежно същество като нея, може да се грижи за 120 кошера със стотици пчели.

desi

След като разбира за заболяването на сина си, на Деси й се налага да напусне работа, за да се грижи за него. Започва да чете в Интернет всичко, свързано с аутизма - какво е,  как се лекува, какви терапии има … а те са много и всичките  - скъпоструващи. Така се ражда идеята за отглеждане на пчелни семейства. Първоначално Деси купува 30 кошера и сама се учи на занаят, прекарвайки малкото си свободно време на пчелина. Малко след това записва и специалност пчеларство в Тракийския университет в Стара Загора.

Постепенно се ражда идеята за персонализирани бурканчета с мед, в които тя казва, че влага цялата си любов. Някои от тях са извезани с типични български шевици. Творенията й може да откриете тук. 

*******

Тези две майки и много други талантливи жени и мъже можете да откриете в групата Майки на деца с увреждания. Наскоро си поръчах оттам и чудесни мартенички. Моля ви, разгледайте и личните страници на двете майки и групата и открийте там този подарък, който ще донесе радост на вас и достойнство, но и работа на някоя майка в нужда. Благодаря на Божила, че ни разказа за тях, но благодаря и на вас, защото знам, че ще ги подкрепите. И преди сме ви разказвали за тях - вижте и тази статия "Магазинчето на Джани Родари във фейсбук".

Последно променена в Четвъртък, 06 Януари 2022 22:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам