logomamaninjashop

Чичо Иван

Чичо Иван People photo created by prostooleh - www.freepik.com
Автор: Кристина Йовчева
 
От двора на детската градина се чува неописуема врява, примесена от бучене и виене на някаква машина. Тия звуци са толкова в контраст с тишината на съседния училищен двор (толкова тъжна гледка е пуст и тих училищен двор), та решавам да се отклоня мъничко от улицата и да кривна по пътечката към детската градина. Там, през пооределите храсти на оградата, виждам детски глави, с отбляскващи от есенните лъчи коси, да се щурат насам-натам, тичат и викат, и се смеят, и - нека не се лъжем - направо кряскат силно и пищят, но цялата тая глъч излъчва пълно щастие и весела игра. Като фон на тия детски викове се чува оглушителният шум на онези неща, дето събират листа. Бучи листосъбирачът, децата го обикалят и превъзбудено се смеят, а в центъра на тая вихрушка от листа, слънчеви петна и смях виждам - че как иначе - чичо Иван!
Чичо Иван работи като “охрана” в детската градина. Аз го познавам от 12 години, но той работи там поне от век. Според мен винаги е работил там, нищо че според фактите преди е бил служител на БДЖ и едва след пенсионирането си става “охрана”. Но просто не е възможно детската градина да е съществувала без чичо Иван. Има хора, които остават недокоснати от времето. Чичо Иван е точно такъв - висок, строен, белокос, с елегантни очила, винаги с изправена стойка в идеално изгладената си униформа, обувките са лъснати до блясък, всичко по него трепти от чистота. И сега си представете най-благата, широка и стопляща усмивка, която е винаги на лицето му! Никога за тия години не видях този човек в лошо настроение и навъсен, макар да вярвам, че не всичко е било идеално в живота му.
Чичо Иван е не просто симпатичен дядо, който пази децата. Той дори не е просто “охранител” - той е истински ангел-хранител над детската градина; добрият дух, който е навсякъде и когото всички обичат. Чичо Иван притежава невероятни способности - знае имената на всички деца от градинските и яслените групи, знае имената на братчетата и сестричетата (и на тези, дето не са в същата градина); познава всички родители, баби и дядовци, лели и братовчеди, които идват да прибират децата. Чичо Иван помни децата години след като вече не посещават градината - само го потърсете и той ще си спомни отлично чий родител сте и ще попита поименно за децата ви. Чичо Иван знае когато нещо с мама или татко вкъщи не е наред (децата споделят, знаете, а с него май още повече) и неизменно изпраща поздрави вкъщи, а когато ви види, показва колко много сте липсвали на всички и ще ви разкаже някоя забавна случка, която сте пропуснали. Той също така има специален поздрав или закачка за всяко отделно дете, с което се посрещат и изпращат (и не ги обърква!) а когато някой малчуган е тъжен или сърдит, чичо Иван се притичва на помощ на родителите и намира начин да успокои детето. Да не мислите, че това е всичко?!? Някой е изгубил “най-важната” си играчка нейде из тревата на огромния двор или кой знае из кой шубрак? Няма проблем! Чичо Иван ще намери време да претърси всички местенца и да открие играчката. Някой е нещастен, защото мама днес е закъсняла с 5 мин и това, разбира се, е истинска драма? Няма нищо страшно - чичо Иван е насреща за истинска утеха! Някой не може да свали с една ръка бебешката количка по стълбите, защото с другата стиска баткото? Чичо Иван е кавалер - той се притичва и сваля количката, а след време сам-самичък дори изгражда малка рампа, за да е в помощ на майките-мъченици с колички.
Той е навсякъде и по всяко време в детската градина. Едно ненатрапливо присъствие, което всички търсят и което им дава спокойствие и сигурност. - и на персонала, и на родителите. А децата го обожават - на всеки празник му поднасят избрани или изработени с много любов от тях самите подаръчета и той грейва в онази топла усмивка и всичко в него - позата, изражението, думите му, показват на детето, че е много, много щастлив точно от неговото внимание!
Мога да пиша до утре за чичо Иван. Рядко се срещат хора с такива големи души. Когато минавам покрай детската градина - сега вече случайно - и когато го видя там, все сред децата, ме обзема истинско спокойствие и надежда, че някои неща никога няма да се променят. Много искам да вярвам, че чичо Иван усеща колко много е важен за всички нас, които се отклоняваме от пътя, за да се уверим, че е там. Защото чичо Иван е…просто чичо Иван, който, дори докато събира листата от двора, създава празник, игра и раздава безгранична любов!
Последно променена в Четвъртък, 28 Октомври 2021 21:44
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Вълнени чорапи

Вълнени чорапи

26 Ное, 2021 Истории

Навръх Коледа

Навръх Коледа

24 Ное, 2021 Приказки

Живот

Живот

12 Ное, 2021 Истории

Омразата

Омразата

09 Ное, 2021 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам