Нейните обувки са по-хубави!

Автор: Ливия Васи

Кацнала върху парапета, който опасваше училищния двор, Зоуи умърлушена гледаше в обувките си. Черни, лачени, с тънка напречна каишка отгоре и златна закопчалка с форма на цвете отстрани. Толкова сладки и толкова бебешки - Зоуи беше бясна. Вече беше голяма - на 5! На 5! Две от приятелките ѝ в класа вече имаха обувки с токчета, мънички токчета, но истински ток-че-та. А тя?! Зоуи бебето, с бебешките обувки. Колко още трябва да чака? Да стане на 7? Ужас, това е толкова дълго. Зоуи сърдито залюля крачетата си напред-назад, вперила поглед в противните обувки. Поне слънцето ги прави да блестят, помисли си за миг. После рязко вдигна глава и наостри уши. Този звук не може да го сбърка - една от учителките на големите, най-красивата от всички учителки, защото обувките ѝ винаги бяха с най-високите токчета и тракането им можеше да се чуе чак от другия край на коридора. Зоуи обърна глава и завистливо проследи отдалечаващата се фигура. Как ходи само - като принцеса, помисли си момиченцето и още по-ядосано залюля крачета. Колко искаше да е голяма! И колко бавно тече времето!

Моята рокля и аз

IMG 0441 1

"Още два часа! Само още два часа до края на работния ден!" - Рея вървеше по празния коридор, стиснала последните тестове на класа ѝ по история. Къде ѝ беше умът сутринта да обуе точно този чифт - най-неудобният от цялата ѝ обувчена колекция. С най-високите токчета, а и така стягат пръстите отпред, особено кутрето! Уреди за мъчения, не обувки, Рея скърцаше със зъби и се проклинаше за суетата си. Искаше да е висока, защото с нейните 155 см винаги се чувстваше като гном пред останалите. Затова си наложи този стил - изправени рамене, вирната брадичка, елегантна рокля и задължително на токчета. Учениците ѝ я обожаваха, колегите ѝ правеха комплименти. Но само тя си знаеше какво ѝ струва - всеки ден от седмицата болки в ходилата, болки в кръста, болки по цялото тяло. Рея, Реяяя, няма ли да поумнееш?! Трясък от вратата на съблекалнята я сепна. Срещу нея вървеше една от десетокласничките - Ники, звездата на отбора по баскетбол. С обичайния спортен сак през рамо, Ники сръчно се преметна през парапета и забърза към изхода на училището. Рея завистливо я проследи с поглед - лесно ѝ е да тича с маратонки. Маратонки... Толкова отдавна не е носила! По дяволите, колко ѝ беше писнало от тези високи токчета!

Друго си е да си туриш капелата

48f1223c0c593435a8be6775da738e1b XL

Ники забави крачка и се опита да успокои дишането си. Тренировката току-що беше приключила, момичетата от училищния отбор се преобличаха и щяха да ходят на пица. Но не и тя! Имаше точно 30 минути, за да стигне до залата за фитнес. После пак щеше да тренира с "големите", целта ѝ беше да влезе в основната схема на най-титулувания спортен клуб в града. После в националния, после в чужбина. Ники заби поглед в краката си. Понякога имаше чувството, че маратонките са се сраснали с ходилата ѝ. Ще обуе ли някога нормални обувки?! Нещо леко и елегантно, като ей онези балеринки, които носеше красавицата отсреща. Виктория от 12 клас, след две седмици завършва. Няма уроци, няма тестове, няма униформа. А как само се движи, все едно не стъпва по земята. А обувчиците ѝ... толкова мънички, толкова изящни! Ники си пое дълбоко дъх и прехвърли сака на другото си рамо. Само още две години и поне досадното училище щеше да ѝ се разкара от главата.

Изпитите започват след две седмици, после край! Виктория бавно пресичаше двора на път към кабинета по химия. Само още две седмици! Май я хващаше страх от послето. Уроци, тестове, униформа - всичко беше толкова познато. И сигурно. А след това? Виктория тъжно обгърна с поглед празния училищен двор. В дъното, върху парапета, тя видя малкото момиченце, очевидно от предучилищната група. Детето безгрижно клатеше крачетата си напред-назад и явно се любуваше на обувчиците си. „Щастливка!“ - завистливо въздъхна Виктория. – „Защо толкова бързо върви времето?!“


Препоръчваме ви още:

Кожена рокля

Моята чанта

Кръговратът на гардероба

Последно променена в Петък, 05 Април 2019 10:35
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам