Притча за изпълнените желания

В покрайнините на Вселената имаше едно магазинче. Нямаше табела, ураган я беше отнесъл някъде преди години, а новият собственик така и не сложи нова, защото всеки местен жител знаеше, че магазинът продава желания.

Асортиментът беше огромен. Тук можеше да си купиш всичко: огромна яхта, дом, брак, пост вицепрезидент на корпорация, пари, деца, любима работа, красива фигура, победа в конкурс, мощна кола, власт, успех и много, много други неща. Не се продаваха само живот и смърт. С това се занимаваше главният офис, който се намираше в друга Галактика.

Всеки дошъл в магазина (а имаше и такива, които нито веднъж не бяха влизали, седяха си в домовете и просто мечтаеха) най-напред се интересуваше колко ще му струва желанието.

Цените бяха различни. Например любимата работа струваше отказ от стабилността и предсказуемостта; готовност да планираш самостоятелно и да структурираш живота си; вяра в собствените сили; да си позволиш да работиш там, където ти харесва, а не където трябва.

Властта беше по-скъпа: трябваше да се откажеш от някои свои убеждения; да умееш да намираш рационално оправдание за всичко; да умееш да отказваш; да си знаеш цената (и тя трябва да е достатъчно висока); да можеш да казваш „АЗ“; да се заявяваш, въпреки одобрението или неодобрението на околните.

Някои цени изглеждаха странни – брак можеше да си купиш почти без пари, докато щастливият живот струваше по-скъпо: умение да поемеш лична отговорност за собственото щастие; да получаваш удоволствие от живота; да знаеш какво искаш; да се откажеш от стремежа си да отговаряш на очакванията на другите; да можеш да цениш това, което имаш; да си позволиш да бъдеш щастлив; да осъзнаеш собствената си цена и значимост; да се откажеш от бонусите „жертви“; да рискуваш да загубиш някои свои приятели и познати.

Как излетях от клетката

6ac120fd0b4b143822d7f317faca5711 XL

Не всеки беше готов веднага да си купи желание. Някои, виждайки цената, се отказваха и си тръгваха. Други дълго стояха замислени, изчислявайки наличността в портфейлите си, мислейки откъде да си намерят още средства. Други се оплакваха от високите цени, искаха да им направят отстъпка и се интересуваха кога ще има разпродажба.

Имаше и такива, които даваха всичките си спестявания и получаваха заветното желание, опаковано в красива шумоляща хартия. Другите клиенти гледаха завистливо щастливците и злословеха, че продавачът вероятно им е познат и затова са получили желанията си без много усилия.

Често предлагаха на собственика да намали цените, за да увеличи клиентите си. Той винаги отказваше, защото от това щеше да пострада качеството на желанията.

Когато го питаха дали не се страхува, че може да се разори, той поклащаше глава и отговаряше, че винаги ще се намерят смелчаци, които са готови да рискуват и да променят живота си, да се откажат от познатото и предсказуемото; способни да повярват в себе си, с достатъчно сили и средства да платят изпълнението на желанията си.

А над вратата на магазина и досега виси една и съща реклама: „Ако желанието ти не се е изпълнило, значи още не си си платил.“

Източник: b17


Препоръчваме ви още:

Сега ти остава да бъдеш щастлива

Всичко, което ни свързва

Обещайте си

 

Последно променена в Четвъртък, 04 Април 2019 21:29
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Записки от терасата

Записки от терасата

27 Авг, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Мамо, научи ме

Мамо, научи ме

20 Сеп, 2019 Възпитание

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам