logomamaninjashop

Можем да спасим Алекс

Автор: Янка Петкова

Вероятно ще се запитате, защо съм толкова сигурна, че дете на година и четири месеца, диагностицирано с рак, може да бъде излекувано? Не става дума за надъхване и насилен оптимизъм. Твърдят го специалистите, които лекуват Александра. А според тях момиченцето има големи шансове да се пребори. Показало го е. За няколко месеца е претърпяло 7 химиотерапии. Едва навършило една година от раждането си. Поредното доказателство за голямата сила на малките хора, които се борят за живота си.

И тази история е страшна, като всички други, които сме разказали. Алекс се ражда здраво бебе. Никакви признаци през първите месеци не подсказват, колко болезнени неща ще ѝ се случат. Храни се добре, движи се като всяко дете на нейната възраст, очакват всеки момент да направи първите си самостоятелни крачки. И тогава се появява запекът, детето се изхожда с болка, отказва да движи качетата си и да сяда. Педиатърът, който го наблюдава, преценява, че има по-сериозен проблем и го изпраща в болница в Пловдив. Там го поемат хирурзи, които го оперират спешно, защото изследванията показват, че момиченцето има тумор. Операцията е неуспешна, защото лекарите установяват, че туморът е обхванал бъбреците и е невъзможно да бъде отстранен без риск за живота му. Биопсията потвърждава, че образуванието е злокачествено и така Алекс попада в детската клиника по онкохематология. Майка ѝ Соня научава и точната диагноза - невробластома абдоминис – четвърти клиничен стадий, с данни за костномозъчно ангажиране, MYCN отрицателен (тумор на бъбреците с разсейки в костния мозък и главата). Оказва се, че това е т. нар. „бебешки рак“, който се развива при новородени. Лошите клетки се захващат за някой от органите и „подлъгват“ мозъка, че са част от него. Така организмът не може да ги изхвърли и те започват много бързо да се размножават. Това разказва Соня, на която лекуващият лекар се опитал да даде разбираем отговор на въпроса: „Защо това се случва с моето дете?“

52706414 1967702233356572 2362591200914964480 o

През декември миналата година курсовете по химиотерапия започват. До момента са 7, предстои и осмият. Първите четири курса детето преживява много болезнено. Отказва да се храни, налага се да го правят изкуствено. После започва да се подобрява. Възвръща апетита си, започва да движи крачетата си, прави опити да сяда. Майка му казва, че трудно нормализира показателите си след всеки курс. Налага се медицината да помага и за това. Специалистите обаче са обнадеждени от начина, по който реагира на лечението. В клиниката Соня вижда и други деца, с диагнозата на нейното, които се подобряват и надеждата ѝ става все по-осезаема.
След 8-ия курс химиотерапия Алекс ще трябва да премине и през имунотерапия. Тя е нужна, за да бъде подготвена за операцията за отстраняване на тумора. С това патилата на малката героиня няма да свършат, защото следващата стъпка е трансплантация на стволови клетки. За нея семейството подготвя документи за финансиране от НЗОК. Дали ще получи одобрение е трудно да се прогнозира. Сега е важно до месец да бъдат събрани 80 000 лв. за имунотерапия. Тя ще се проведе в детската клиника по онкохематология в Пловдив. Жителите на Пазарджик вече започнаха дарителската кампания. Прави им чест – градът е залян с кутии за дарения, доказателство за масова съпричастност, каквато рядко сме виждали.

53001562 1967576766702452 4637056398834794496 o

Как можем да помогнем ние

Дарителска сметка

ОББ

IBAN: BG50UBBS80021080599340

Титуляр: АЛЕКСАНДРА ЮЛИЯНОВА ДАЧЕВА

BIC: UBBS BGSF

Какво се случва с детето, както и документите, които показват състоянието му, можете да видите на страничката Малкото ангелче Алекс и нейната битка

В момента малкото ангелче е на поредния курс по химиотерапия, понася го мъжки, гледа любимия си музикален канал и не подозира колко много хора му помагат да оздравее. В родния му град вече започнаха, да се присъединим!


Препоръчваме ви още:

FUCK CANCER

"Казаха ми да го оставя... "

Никола - един запален рокаджия с ДЦП

 

 

Последно променена в Понеделник, 11 Март 2019 10:25

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам